ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Επιθέσεις και αποχωρήσεις
Τετάρτη 16 Μάρτη 2005

Associated Press

Από την επίθεση στο αεροδρόμιο της Βαγδάτης
ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Με σταθερό ρυθμό συνεχίζονται οι αντικατοχικές επιθέσεις κυρίως στο κεντρικό και στο βόρειο Ιράκ ενώ άρχισε η αποχώρηση άλλων δύο «πρόθυμων συμμάχων» από τις κατοχικές δυνάμεις. Σήμερα, στο μεταξύ, αναμένεται να συγκληθεί για πρώτη φορά το Κοινοβούλιο που προέκυψε από τις εκλογές της 30ής Γενάρη, αν και, τελικά, απέβησαν άκαρπες οι συνομιλίες μεταξύ σιιτών και Κούρδων για την επίτευξη κάποιας κυβερνητικής συμφωνίας.

Ενας Αμερικανός στρατιώτης σκοτώθηκε και άλλοι 6 τραυματίστηκαν από έκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου χτες σε προάστιο της Βαγδάτης που δε διευκρινίζεται στη σχετική ανακοίνωση του αμερικανικού στρατού. Σε άλλη επίθεση με παγιδευμένο αυτοκίνητο, κοντά στο διεθνές αεροδρόμιο της πρωτεύουσας, σκοτώθηκαν 4 Ιρακινοί πολίτες και τραυματίστηκαν 7 ενώ σε μια τρίτη ανάλογη επίθεση αυτοκτονίας, στη βόρεια Βαγδάτη, σκοτώθηκε 1 παιδί και τραυματίστηκαν 4 πολίτες. Στην τελευταία επίθεση, προφανώς, στόχος ήταν ορισμένοι υπάλληλοι του υπουργείου Υγείας.

Αλλος ένας Αμερικανός στρατιώτης σκοτώθηκε χτες σε «επιχείρηση» στην επαρχία αλ Ανμπάρ. Αντίθετα, σώο είναι το πλήρωμα αμερικανικού ελικοπτέρου που υπέστη ζημιές από πυρά ανταρτών στην περιοχή του Κάιμ. Τέλος, 1 Ιταλός στρατιώτης σκοτώθηκε «από λάθος» κατά τη διάρκεια άσκησης σκοποβολής.

Αλλεπάλληλες ήταν και οι αντικατοχικές επιθέσεις και τη Δευτέρα. Στη Γιουσουφίγια, νοτίως της Βαγδάτης, καμικάζι με παγιδευμένο αυτοκίνητο έπληξε αστυνομικό τμήμα και σημείο στρατιωτικού ελέγχου, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 2 αστυνομικοί και 2 πολίτες. Στην πόλη Ρασίντ, επίσης από έκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου κοντά σε αμερικανική φάλαγγα, σκοτώθηκαν 2 πολίτες και τραυματίστηκαν άλλοι 2. Στην πόλη Κάιμ ξέσπασαν συγκρούσεις μεταξύ κατοχικών στρατευμάτων και ανταρτών. Αμερικανοί απάντησαν, σε επίθεση ανταρτών, με πυρά κατά κατοικημένης περιοχής σκοτώνοντας 3 πολίτες και τραυματίζοντας 10.

Συγκρούσεις σημειώθηκαν και στη Μοσούλη όπου, όπως επισήμως ανακοινώθηκε, σκοτώθηκαν 6 αντάρτες και τραυματίστηκαν 4. Επίσης, δολοφονήθηκε, μετά από μία βδομάδα ομηρίας, ένας εικονολήπτης του καναλιού του Δημοκρατικού Κόμματος Κουρδιστάν. Τέλος, ανατινάχτηκε πετρελαιαγωγός που συνδέει τα κοιτάσματα του Κιρκούκ με το διυλιστήριο του Μπαϊτζί.

Αποχωρήσεις και «απουσίες»

Την ίδια ώρα, αποτύγχαναν οι πρώτες προσπάθειες σχηματισμού κυβέρνησης συνασπισμού μεταξύ των σιιτών και των Κούρδων και ένας νέος γύρος συνομιλιών άρχιζε μεταξύ των δύο πλευρών ενόψει της σημερινής πρώτης σύγκλισης του 275μελούς Κοινοβουλίου. Η κατάσταση μοιάζει να γίνεται όλο και πιο δυσάρεστη για τις κατοχικές δυνάμεις καθώς, τη Δευτέρα, άρχισε και η αποχώρηση των Ολλανδών και των Ουκρανών στρατιωτών που αναμένεται να ολοκληρωθεί τους επόμενους μήνες.

Ταυτόχρονα, έντονα επικριτική ήταν έκθεση του Κογκρέσου προς τις αμερικανικές δυνάμεις κατηγορώντας τες ότι «αποκρύπτουν πληροφορίες» για την ακριβή πορεία της διαδικασίας εκπαίδευσης των ιρακινών δυνάμεων. Σύμφωνα με την έκθεση του Κογκρέσου, που βασίζεται σε μαρτυρίες αξιωματικών, οι ιρακινές δυνάμεις χαρακτηρίζονται από «παντελή έλλειψη πειθαρχίας» καθώς δεκάδες χιλιάδες στρατιώτες «δεν παρουσιάζονται στις θέσεις τους» ενώ ο αριθμός όσων έχουν εκπαιδευτεί μέχρι σήμερα είναι, κατά πολύ, μικρότερος από τον αρχικό στόχο των 270.000.