ΡΟΔΑΚΙΝΟΠΑΡΑΓΩΓΟΙ ΗΜΑΘΙΑΣ - ΠΕΛΛΑΣ
Από το κακό στο χειρότερο

Απούλητο κινδυνεύει να μείνει το 1/3 της παραγωγής

Παρασκευή 19 Μάη 2000

Τεράστιες ποσότητες ροδακίνων θα πεταχτούν ή θα θαφτούν και φέτος στις χωματερές τη στιγμή που η μισή ανθρωπότητα λιμοκτονεί
Μια ακόμη δύσκολη χρονιά περιμένει τους ροδακινοπαραγωγούς του Νομού Ημαθίας και Πέλλας, αφού η κυβέρνηση δεν έχει λάβει κανένα μέτρο για τη διάθεση του προϊόντος και τη στήριξη των αγροτών.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των Διευθύνσεων Γεωργίας, περίπου το 25-30% της φετινής παραγωγής ροδακίνου θα μείνει αδιάθετο. Το ποσοστό όμως αυτό μπορεί να αποτελεί μια αρκετά αισιόδοξη πρόβλεψη, λένε οι παραγωγοί. Σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Μακρυχώρι Ημαθίας, μετά από πρωτοβουλία της νομαρχίας, ο πρόεδρος των εξαγωγέων του νομού δήλωσε πως η φετινή χρονιά φαίνεται ότι θα είναι χειρότερη και από την περσινή. Η Διεύθυνση Γεωργίας Ημαθίας υπολογίζει ότι από τους 140 χιλ. τόνους που θα φθάσει φέτος η παραγωγή του επιτραπέζιου ροδακίνου, οι 54 χιλ. τόνοι θα μείνουν αδιάθετοι. Οι 70 χιλ. θα απορροφηθούν στην εσωτερική αγορά και στις εξαγωγές και άλλες 21 χιλιάδες θα πάνε στην απόσυρση. Στα συμπύρηνα από τους 310 χιλιάδες τόνους παραγωγή, θα μείνουν αδιάθετοι 50 χιλιάδες. Διακόσιες χιλιάδες αυτής της ποικιλίας θα πάνε για μεταποίηση και 60 χιλιάδες για απόσυρση. Επίσης από τις 75 χιλιάδες τόνους νεκταρίνια, μόνο οι σαράντα χιλιάδες υπολογίζεται ότι θα απορροφηθούν από την αγορά. Δώδεκα χιλιάδες θα πάνε για απόσυρση και 25 χιλιάδες θα μείνουν αδιάθετοι.

Αλλά και οι τιμές απόσυρσης που ανακοινώθηκαν από τη Διεύθυνση Γεωργίας δίνουν ένα ακόμη χτύπημα στον παραγωγό. Για τα ροδάκινα η τιμή αυτή είναι 41-42 δρχ., για τα νεκταρίνια 49-50 δρχ., για τα βερίκοκα 53-54 δρχ., για τα μήλα 32-34 δρχ. και για τα αχλάδια 30-31 δρχ.

Υπεύθυνη η κυβέρνηση

Σε πρόσφατη Ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή οι βουλευτές του ΚΚΕ, τονίζουν ότι για μια άλλη φορά η κυβέρνηση είναι υπεύθυνη με την πολιτική που ακολουθεί για τα προβλήματα που δημιουργούνται στους ροδακινοπαραγωγούς. Μόνη ενέργειά της είναι η πραγματοποίηση συσκέψεων, που όμως αυτές από μόνες τους δεν μπορούν να δώσουν λύσεις. Οπως υπογραμμίζεται επίσης, με το υπάρχον πλαίσιο (τον κανονισμό της Ε.Ε για το ροδάκινο) δεν μπορεί να λυθεί το πρόβλημα. Στην Ερώτησή τους οι κομμουνιστές βουλευτές ρωτούν την κυβέρνηση τι μέτρα προτίθεται να πάρει για τη διάθεση του ροδακίνου και τη στήριξη των παραγωγών, σημειώνοντας ότι χρειάζεται άμεσα να τους επιδοτήσει.

Μέτρα στήριξης

«Η κυβέρνηση θα πρέπει να πάρει μέτρα τόνωσης της εσωτερικής αγοράς. Δεν μπορεί ο παραγωγός να εισπράττει 30 ή 40 δρχ. για τα επιτραπέζια ροδάκινα και ο καταναλωτής στη Θεσσαλονίκη και την Αθήνα να τα αγοράζει πάνω από 200 δρχ. Πρέπει επίσης να υπογραμμίσουμε ότι οι συνδικαλιστικές ηγεσίες (ΓΕΣΑΣΕ κλπ.) έχουν μπλεχτεί στη λογική των συσκέψεων για την προώθηση των αιτημάτων των παραγωγών, μια στάση που έχει αποδειχτεί ότι δε λύνει κανένα πρόβλημα του αγροτικού κόσμου», τονίζει ο Αλέκος Χατζηκώστας, μέλος του Γραφείου Περιοχής Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ.

«Για μια ακόμη χρονιά, συνεχίζει, τεράστιες ποσότητες του υπέροχου αυτού προϊόντος θα πεταχτούν ή θα θαφτούν στις χωματερές, τη στιγμή που η μισή ανθρωπότητα λιμοκτονεί. Στη μεγάλη αυτή πρόκληση η Ευρωπαϊκή Ενωση, που τάχα κόπτεται για το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, δε θα μπορούσε να κινηθεί υπό τον τύπο της επισιτιστικής βοήθειας, αποστέλλοντας την περίσσεια αυτών των προϊόντων στις φτωχές χώρες του κόσμου;».