ΠΡΟΣΩΠΟ
Εμίλ Λαχούντ
Κυριακή 20 Μάρτη 2005

Στο μάτι του κυκλώνα βρίσκεται ο Πρόεδρος του Λιβάνου Εμίλ Λαχούντ, ο οποίος δέχεται ισχυρότατες πιέσεις από την αντιπολίτευση να παραιτηθεί, αν και μια τέτοια κίνηση δεν προβλέπεται από το Σύνταγμα της χώρας.

Ο Λαχούντ, η παράταση της θητείας του οποίου πυροδότησε κύμα αντιδράσεων που κατέληξε στις σημερινές εξελίξεις, συμφώνησε με τον Σύρο ομόλογό του, πριν από λίγες μέρες, σε μια σταδιακή συριακή στρατιωτική αποχώρηση από το Λίβανο, της οποίας η πρώτη φάση, ήδη, ολοκληρώθηκε. Η δεύτερη θα συγκεκριμενοποιηθεί στις αρχές Απρίλη. Τόσο ο Λαχούντ, όσο και ο Σύρος Πρόεδρος, Μπάσαρ αλ Ασαντ, επισήμαναν την ανάγκη εφαρμογής της διμερούς συμφωνίας του Τάεφ, την οποία παρακάμπτει προκλητικά το ψήφισμα 1559 του ΟΗΕ, που ζητά άμεση και ολική αποχώρηση των συριακών στρατευμάτων.

Οι προσπάθειές του, όμως, να διατηρήσει στοιχειώδεις ισορροπίες στην πολιτική σκηνή της χώρας του, μέχρι στιγμής δεν έχουν αποδώσει. Ο εντολοδόχος πρωθυπουργός Ομάρ Καράμε, που εξασφάλισε την ψήφο της πλειοψηφίας του Κοινοβουλίου λίγες μέρες μετά την εξώθησή του σε παραίτηση, δεν έχει καταφέρει, παρά τις αλλεπάλληλες συναντήσεις, να εκμαιεύσει τη συναίνεση των κομμάτων της αντι-συριακής αντιπολίτευσης σε μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας. Οσο η κρίση σοβεί και κλιμακώνεται εξαιτίας των διαρκών ξένων παρεμβάσεων, τόσο διογκώνεται ο φόβος αρκετών αναλυτών ότι ένας νέος εμφύλιος δεν είναι τόσο μακριά όσο πολλοί νομίζουν.


Ε. Μ.