Επανέρχεται το «Μονόγραμμα»
Τρίτη 22 Μάρτη 2005

Η Κική Δημουλά μεταξύ των αυτοβιογραφικών ντοκιμαντέρ
Το «Μονόγραμμα», μια εκπομπή που σημάδεψε την ελληνική τηλεόραση, μετά από χρόνια επανέρχεται στο προσκήνιο, με νέες αυτοβιογραφίες προσωπικοτήτων της πνευματικής μας ζωής, που θα προβάλλονται από την Τρίτη 5 Απρίλη στις 20.10, στην ΕΤ-1.

Η εκπομπή από το ξεκίνημά της είχε «δανειστεί» τον τίτλο από το υπέροχο ερωτικό ποίημα του Οδυσσέα Ελύτη «Μονόγραμμα», με τη σύμφωνη γνώμη του μεγάλου μας ποιητή. Αλλωστε η εκπομπή είναι ένα πλούσιο αρχειακό υλικό, αφού μέσα από αυτή έχουν καταγραφεί μεγάλες μορφές της τέχνης, που πολλοί από αυτούς δε ζούνε πια.

Η ιδέα για τη δημιουργία της σειράς ανήκει στον παραγωγό της ελληνικής τηλεόρασης Γιώργο Σγουράκη. Αφετηρία ήταν η ανάγκη ύπαρξης ενός αρχείου από σημαντικά πρόσωπα του πνευματικού, καλλιτεχνικού, πολιτιστικού και κοινωνικού χώρου. Ενα αρχειακό υλικό σε εικόνα και ήχο όσων έχουν καταγραφεί αυτοβιογραφικά. Η προβολή της πρώτης εκπομπής είχε γίνει στις 8 Μάρτη του 1982, ενώ συνολικά έχουν αυτοβιογραφηθεί 170 προσωπικότητες.

Ο νέος κύκλος εκπομπών θα κάνει πρεμιέρα με την αυτοβιογραφία του αξιόλογου ηθοποιού Γιώργου Μιχαλακόπουλου. Στη συνέχεια το «Μονόγραμμα» θα παρουσιάσει το σκηνοθέτη Νίκο Κούνδουρο, που η αυτοβιογραφία του γυρίστηκε στην Αθήνα, τη Μακρόνησο, την Αίγινα και τον Αγιο Νικόλαο Κρήτης και θα μεταδοθεί από το πρώτο κρατικό κανάλι σε δύο μέρη. Το εν λόγω ντοκιμαντέρ θα συμμετάσχει στο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης. Θα ακολουθήσουν μεταξύ άλλων αυτοβιογραφίες του ζωγράφου Γιάννη Μιγάδη, του Ιάκωβου Καμπανέλλη, της Μαρίας Φαραντούρη, του Μιχάλη Κακογιάννη, της ποιήτριας Κικής Δημουλά, του Θόδωρου Αγγελόπουλου, του Μανώλη Μητσιά, του Παντελή Βούλγαρη, του Μάριο Βίτι και του Γρηγόρη Μπιθικώτση.

Η μουσική που συνοδεύει τα αυτοβιογραφικά ντοκιμαντέρ είναι του Βασίλη Δημητρίου, ενώ τη σκηνοθεσία υπογράφει η Ηρώ Σγουράκη.