ΗΠΑ
Αναζητώντας συνενόχους
Τετάρτη 23 Μάρτη 2005

Associated Press

Μια «μεγάλη ανοιχτή αγκαλιά», έχει ο Ντόναλντ Ράμσφελντ για τους συμμάχους -ανταγωνιστές...
ΟΥΑΣΙΝΓΚΤΟΝ.--

Αναζητώντας συνενόχους στην προληπτική τους δράση εναντίον λαών, το Πεντάγωνο δύο περίπου βδομάδες μετά τη διαρροή στον Τύπο της περίληψης του νέου μνημονίου του υπουργού Αμυνας, Ντόναλντ Ράμσφελντ, ανοίγει το «διάλογο» με τους συμμάχους, αναφορικά με τη μελλοντική στρατηγική, τουλάχιστον όπως αναφέρει το βρετανικό BBC.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, το Πεντάγωνο «επιζητά» μεγαλύτερη συνεργασία με τους συμμάχους του και για το λόγο αυτό θα τους συμπεριλαμβάνει στις «μυστικές συναντήσεις που αφορούν στην αμυντική πολιτική και στρατηγική των ΗΠΑ», γνωστές και ως «The Quadrennial Defence Review». Αυτή η προσπάθεια διάνοιξης διαύλου, σύμφωνα με τους αναλυτές είναι μια προσπάθεια της Ουάσιγκτον για «σύσφιξη των δεσμών της Αμερικής με τους στρατιωτικούς της συμμάχους».

Εντούτοις, η κυβέρνηση Μπους, πάντα σύμφωνα με τις πληροφορίες, έχει ξεκαθαρίσει προς όλους τους ενδιαφερόμενους ότι δεν πρόκειται επ' ουδενί να χαλαρώσει ή «μαλακώσει» το δόγμα των προληπτικών επιθέσεων, προκειμένου να υπερασπίσει τα συμφέροντα των ΗΠΑ.

Κατά τον υφυπουργό Αμυνας, Ντάγκλας Φέιθ, η συμπερίληψη των συμμάχων στις συνομιλίες αυτές, θα ωθήσει ακόμη περισσότερο τη συνεργασία στο πλαίσιο του «πολέμου κατά της τρομοκρατίας». Ωστόσο, ο Ντάγκλας Φέιθ δεν κατονόμασε τις χώρες που θα προσκληθούν στις συνομιλίες στο Πεντάγωνο, αλλά κατέστησε σαφές ότι οι συνομιλίες αυτές θα προσδιορίσουν στόχους και αποστολές που πλέον ίσως θα βρίσκονται στην ευθύνη, όσον αφορά στην εκτέλεσή τους φυσικά, άλλων χωρών. Επίσης, οι κοινές αυτές συναντήσεις θα προσπαθήσουν, κατά τον Αμερικανό αξιωματούχο, να σφυρηλατήσουν τη συμφωνία για τις απειλές που υπάρχουν ανά την υφήλιο και με ποιον τρόπο οι ΗΠΑ θα μπορέσουν να βοηθήσουν, ώστε να καλυφθούν τα κενά που υπάρχουν, όσον αφορά στην εκπαίδευση και την παροχή βοήθεια μεταξύ των συμμαχικών στρατευμάτων.

Πάντως, ο Φέιθ τόνισε ότι οι ΗΠΑ θα είναι, πάντα θα είναι, πανέτοιμες να προχωρήσουν και μόνες τους και να εξαπολύσουν μονομερείς προληπτικές επιθέσεις, εάν θεωρηθεί αναγκαίο χωρίς φυσικά να επιζητήσουν την έγκριση άλλων χωρών.

Συνολικά, στρατιωτικοί αξιωματούχοι εκτιμούν ότι η νέα κατεύθυνση στην πολιτική του Πενταγώνου είναι σημαντική, καθώς θα «συνδέσει» τις ΗΠΑ με τους συμμάχους τους πιο στενά και αποτελεσματικά, ενώ θα βοηθήσει να ξεπεραστούν οι διαφορές και η «πίκρα» που εξακολουθούν να υποβόσκουν σε κάποιες «ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, εξαιτίας του πολέμου στο Ιράκ». Εντούτοις, για κάποιους άλλους αναλυτές η «νέα πολιτική του Πενταγώνου» συνιστά παραδοχή εκ μέρους των ΗΠΑ ότι δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν όλες τις στρατιωτικές προκλήσεις από μόνες τους ή είναι παραδοχή ότι η κυβέρνηση Μπους δεν έπραξε τα δέοντα, ώστε να εξασφαλίσει τη διεθνή υποστήριξη πριν καν εξαπολύσει τον πόλεμο στο Ιράκ.