Ούτε δυο κουβάδες καθαρό νερό...
Τετάρτη 23 Μάρτη 2005

Παπαγεωργίου Βασίλης

Παγκόσμια Μέρα Νερού ήταν χτες και σύμφωνα με τα στοιχεία της «Γιούνισεφ» τετρακόσια εκατομμύρια παιδιά, σχεδόν το 1/5 του συνολικού παιδικού πληθυσμού του πλανήτη, στερούνται ακόμα και τους δυο κουβάδες νερό που χρειάζονται καθημερινά, για να πιουν, να μαγειρέψουν ένα απλό φαγητό και να πλύνουν τα χέρια τους από ακαθαρσίες, που είναι φορείς επιδημιών, ακόμα και θανατηφόρων ιών.

Κι αν νομίζετε ότι το πρόβλημα οφείλεται σε έλλειψη οικονομικών πόρων, κάνετε μεγάλο λάθος. Μόνο 9 δισ. δολάρια κοστίζουν οι υπηρεσίες ύδρευσης και αποχέτευσης όλων όσοι στον πλανήτη έχουν σήμερα τέτοιες «πολυτέλειες». Την ίδια στιγμή, ξοδεύονται ετησίως περισσότερα από 850 δισ. για στρατιωτικές δαπάνες και οι 500 περισσότερο πλούσιοι της υφηλίου είχαν το 2001 συνολικά πλούτη αξίας 1.540 δισ. δολαρίων.

Ο παραγόμενος από τους λαούς παγκόσμιος πλούτος φτάνει και περισσεύει για να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά και να εξαλειφτεί η πείνα, η δίψα, η φτώχεια και όλες οι ασθένειες, για τις οποίες η ιατρική έχει ανακαλύψει από χρόνια τα απαραίτητα φάρμακα. Ομως, ο ιμπεριαλισμός - ο σύγχρονος καπιταλισμός, δηλαδή - δε χαμπαριάζει από τέτοια. Κι έτσι, τέσσερις χιλιάδες παιδιά πεθαίνουν καθημερινά στον κόσμο από αρρώστιες που μεταδίδονται από το βρώμικο νερό, όπως ο τύφος και η διάρροια.