ΤΟ Π.Α.ΜΕ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ
Ασπίδα η αλληλεγγύη και η κοινή δράση

Μήνυμα αγώνα ενάντια στην αντιμεταναστευτική πολιτική του κεφαλαίου στέλνει το ΠΑΜΕ, με την εκδήλωση που διοργανώνει η Γραμματεία Μεταναστών το Σάββατο 2 του Απρίλη, Μέρα Κατά του Ρατσισμού και της Ξενοφοβίας

Τετάρτη 23 Μάρτη 2005

Ταξικά μας αδέρφια, απ' το μωρό στο καρότσι ως τον πατέρα που παλεύει στο εργασιακό κάτεργο
Σε ένταση της δουλιάς για την ενίσχυση της κοινής ταξικής πάλης Ελλήνων και αλλοδαπών εργαζομένων προχωρούν οι δυνάμεις του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου, με πρώτο επόμενο σταθμό την εκδήλωση που έχει ήδη προγραμματιστεί για τις 2 του Απρίλη, Μέρα Κατά του Ρατσισμού και της Ξενοφοβίας, στις 6.30 μ.μ. στην αίθουσα του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας. Αλλωστε, το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα βρίσκεται συνεχώς στην πρώτη γραμμή του αγώνα κόντρα στην αντιμεταναστευτική πολιτική που προωθούν και εφαρμόζουν η ΕΕ και η κυβέρνηση της ΝΔ σήμερα, όσο και οι προηγούμενες κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ.

Η Γραμματεία Μεταναστών του ΠΑΜΕ, στην οποία ανήκει και η πρωτοβουλία για την εκδήλωση, καλεί ειδικά τον μετανάστη και τη μετανάστρια, που βιώνουν στο πετσί τους την αντιλαϊκή πολιτική του κεφαλαίου, να δώσουν μαζικό «παρών» στην εκδήλωση. Οχι απλά να μετατρέψουν την εκδήλωση σε βήμα καταγγελίας της πολιτικής του κεφαλαίου. Αλλά να μεταφέρουν εικόνα και εμπειρία από την εργασιακή πραγματικότητα που βιώνουν οι αλλοδαποί εργαζόμενοι στην Ελλάδα. Να καταθέσουν προτάσεις και σκέψεις αγώνα, για την ταξική αφύπνιση των μεταναστών, για να μετατραπεί η οργή τους σε αντεπίθεση, να ορθώσουν ανάστημα στην εργοδοτική τρομοκρατία.

Στη βαρβαρότητα των αστικών κυβερνήσεων και της ΕΕ απέναντι σε όλους εκείνους τους οποίους η φτώχεια, η ανεργία, η εξαθλίωση, «έδιωξαν» μακριά από τις πατρίδες τους, οι μετανάστες πρέπει να απαντήσουν με τη συσπείρωσή τους στα ταξικά συνδικάτα. Να απαντήσουν αποφασιστικά, ενώνοντας τη δύναμή τους όχι μόνο με εκείνους που έχουν κοινή εθνική ή θρησκευτική καταγωγή, μα πάνω από όλα με εκείνους που έχουν κοινή ταξική καταγωγή, ανεξάρτητα από χρώμα και θρησκείες.

Πολύπλευρη η επίθεση

Κι είναι πολύπλευρη η επίθεση που εξαπολύεται ενάντια στους μετανάστες. Η πρόσφατη ειδησεογραφία καταγράφει ακόμα δύο εξελίξεις που πιστοποιούν ότι τίποτα δεν πρόκειται να αλλάξει στον αντιμεταναστευτικό προσανατολισμό της κυβερνητικής πολιτικής. Η μία αφορά στο νομοσχέδιο που αναμένεται να καταθέσει τις επόμενες μέρες στη Βουλή το υπουργείο Εσωτερικών, σχετικά με τις διαδικασίες νομιμοποίησης των μεταναστών. Νομοσχέδιο με το οποίο, πίσω από την ενιαιοποίηση των διαδικασιών έκδοσης άδειας παραμονής και εργασίας, η κυβέρνηση κρύβει πως για άλλη μια φορά τίποτα δεν προβλέπεται για τη νομιμοποίηση χιλιάδων αλλοδαπών που ήδη ζουν και δουλεύουν στην Ελλάδα για χρόνια, ενώ διατηρείται το χαράτσι που καταβάλλουν όσοι καταθέτουν δικαιολογητικά για άδεια εργασίας και παραμονής, αλλά και για απόκτηση ιθαγένειας. Από την άλλη μεριά, ο «Ρ» πρόσφατα έφερε στο φως της δημοσιότητας εγκύκλιο του υπουργείου Υγείας, με την οποία προβλέπεται πως μετανάστες που δεν έχουν τα απαραίτητα χαρτιά δε θα νοσηλεύονται σε δημόσια νοσοκομεία.

Σαφέστατες οι διαθέσεις της κυβέρνησης, σαφέστατη πρέπει να είναι και η αγωνιστική κινητοποίηση των μεταναστών, και τέτοια είναι η πρόσκληση του ΠΑΜΕ.