ΦΟΙΤΗΤΕΣ - ΣΠΟΥΔΑΣΤΕΣ
«Δεν παζαρεύουμε τα δικαιώματά μας»

Σε συγκεντρώσεις καλούν τα Πανελλαδικά Συντονιστικά ΑΕΙ και ΤΕΙ αύριο Τετάρτη, μέρα συνεδρίασης του ΕΣΥΠ, με αντικείμενο την «αξιολόγηση»

Τρίτη 29 Μάρτη 2005

Από προηγούμενη κινητοποίηση των φοιτητών
Η «αξιολόγηση» της ανώτατης εκπαίδευσης αναμένεται να απασχολήσει την αυριανή ολομέλεια του Εθνικού Συμβουλίου Παιδείας, στο πλαίσιο του «εθνικού διαλόγου», ο οποίος έρχεται να νομιμοποιήσει τις προειλημμένες από κυβέρνηση και ΕΕ αποφάσεις. Την ίδια ώρα, τα πανελλαδικά συντονιστικά των ΑΕΙ και των ΤΕΙ καλούν φοιτητές και σπουδαστές σε συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας, για να προβάλουν τις πραγματικές, σύγχρονες ανάγκες, διεκδικώντας πτυχία με αξία, δουλιά με δικαιώματα. Ηδη, στο κάλεσμα του συντονιστικού έχουν ανταποκριθεί αρκετοί σύλλογοι.

Οι φοιτητές και οι σπουδαστές, στο κάλεσμά τους, σημειώνουν, ανάμεσα σε άλλα, ότι με την αξιολόγηση επιδιώκεται η επιτάχυνση της μετατροπής των πτυχίων σε πιστοποιητικά χωρίς αντίκρισμα και αξία, η ιδιωτικοποίηση της Παιδείας και η πλήρης υποταγή της στις ανάγκες των επιχειρήσεων και η κατηγοριοποίηση των ιδρυμάτων σε καλά και κακά, ανάλογα με το πώς προωθούν την αντιεκπαιδευτική πολιτική και με το πόσο συμφέρουν τις επιχειρήσεις.

Φοιτητές και σπουδαστές διεκδικούν: Ενιαία, Δημόσια και Δωρεάν Ανώτατη Εκπαίδευση στην υπηρεσία του λαού και της νεολαίας, χωρίς διαχωρισμούς σε τμήματα και αποφοίτους. Πτυχίο που να εξασφαλίζει υψηλού επιπέδου επιστημονική ειδίκευση, την επαγγελματική ικανότητα για σταθερή δουλιά με δικαιώματα, κόντρα στη διά βίου αμάθεια και την υπερεκμετάλλευση. Αύξηση των δαπανών για την Παιδεία στο 15% από τον κρατικό προϋπολογισμό. Οχι στην ιδιωτικοποίηση της εκπαίδευσης, κατάργηση κάθε μορφής επιχειρηματικής δραστηριότητας. Δωρεάν σίτιση, στέγαση, συγγράμματα για όλους τους φοιτητές. Καθηγητές πλήρους αποκλειστικής απασχόλησης, που να πληρώνονται από τον κρατικό προϋπολογισμό. Ερευνα στις υπηρεσίες του λαού και της νεολαίας και όχι στην υπηρεσία του μεγάλου κεφαλαίου.

Ενώ, επιπλέον, οι σπουδαστές των ΤΕΙ σημειώνουν την ανάγκη για δωρεάν σίτιση, στέγαση, συγγράμματα και υλικά απαραίτητα για τις σπουδές, σε όλους ανεξαιρέτως τους σπουδαστές, για μόνιμο εκπαιδευτικό προσωπικό πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης στα ιδρύματα, κόντρα στο απαράδεκτο σημερινό καθεστώς που το 70% των εκπαιδευτικών είναι ωρομίσθιοι, χωρίς κανένα δικαίωμα. Απαιτούν αποσαφήνιση των επιστημονικών αντικειμένων των ΤΕΙ και Ενιαία Ανώτατη Εκπαίδευση, με προγράμματα σπουδών που θα προσφέρουν πλήρη επιστημονική μόρφωση και σταθερή δουλιά με δικαιώματα.

Στο επίκεντρο η αξιολόγηση

Σύμφωνα με το κείμενο διαλόγου που έχει διαμορφώσει το Εθνικό Συμβούλιο Παιδείας για την αξιολόγηση, η εξωτερική αξιολόγηση προβλέπεται κάθε τέσσερα ή πέντε χρόνια, ενώ η εσωτερική αξιολόγηση θα γίνεται σε ετήσια βάση. Φορέας αξιολόγησης προτείνεται να είναι ΝΠΔΔ με διοικητική αυτοτέλεια και δικό του προϋπολογισμό, ενώ αντικείμενο συζήτησης αποτελεί το αν θα πρόκειται για ανεξάρτητη αρχή. Ανάμεσα στις προτάσεις προς συζήτηση, είναι η αύξηση των μελών και η συμμετοχή των επιμελητηρίων και των παραγωγικών τάξεων, ένα αίτημα που είχαν διατυπώσει σε προηγούμενη συνεδρίαση οι εκπρόσωποι του εμπορικού επιμελητηρίου και του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών, με το επιχείρημα μάλιστα ότι η αγορά θα είναι αυτή που θα αξιολογεί...

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Να διανέμονται δωρεάν τα απαραίτητα συγγράμματα (2008-10-03 00:00:00.0)
Πολύμορφη απάντηση στην πολυμέτωπη επίθεση (2006-11-19 00:00:00.0)
Να βγούμε στο δρόμο πριν μας πετάξουν αυτοί! (2006-05-09 00:00:00.0)
ΠΑΣΟΚ και ΝΔ είναι συνυπεύθυνοι (2003-12-03 00:00:00.0)
«Μας ενώνει η ανάγκη για ουσιαστική μόρφωση» (2001-02-13 00:00:00.0)
Ψήφος αγώνα (1996-03-28 00:00:00.0)