Μικρές σελίδες
Κυριακή 3 Απρίλη 2005

Μιλήσαμε για το Παλιό Φάληρο, μυρίσαμε θάλασσα, μας άνοιξε η όρεξη. Για ψάρι, φυσικά. Μαριδάκι τηγανητό, τραγανιστό, με χόρτα και πολύ πολύ λεμόνι, να τι θα θέλαμε. Πού να το βρούμε όμως; Να αρκεστούμε με ό,τι είναι προσιτό. Εφικτό. Και ένα μεγάλο ψάρι, κατεψυγμένο μάλλον, δε θα είναι δύσκολο να το προμηθευτούμε.

Να κάνουμε «Ψάρι αλά Σπετσιώτα»;

Θα χρειαστούμε: το ψάρι (γύρω στο ενάμισι κιλό), ένα φλιτζάνι του τσαγιού λάδι, ενάμισι φλιτζάνι του τσαγιού λάδι, μισό ποτήρι κρασί λευκό, ένα κιλό ντομάτες ώριμες, μισή φρυγανιά, τρεις σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένο μαϊντανό και αλάτι - πιπέρι.

Καθαρίζουμε και πλένουμε το ψάρι, το αλατοπιπερώνουμε και το αφήνουμε να στραγγίσει. Αλείφουμε με λάδι ένα ανάλογο ταψάκι και τοποθετούμε μέσα το ψάρι. Σε ένα μπολ θα βάλουμε τις ντομάτες (θα τις έχουμε περάσει από το τρυπητό), το λάδι, το κρασί, το σκόρδο και το μαϊντανό και θα τα ανακατέψουμε καλά. Με ένα κουτάλι θα ρίξουμε τη σάλτσα πάνω στο ψάρι και αμέσως μετά θα το πασπαλίσουμε τη φρυγανιά. Την υπόλοιπη σάλτσα αφήνουμε μέσα στο ταψί και μετά το βάζουμε στο φούρνο να σιγοψηθεί. Οταν ροδίσει η πάνω του μεριά θα το γυρίσουμε και θα επαναλάβουμε: σάλτσα - φρυγανιά. Πότε πότε θα το βρέχουμε με όση σάλτσα μας έχει μείνει μέχρι ότου να ψηθεί καλά.