ΚΡΙΣΗ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΥ ΙΕΡΟΣΟΛΥΜΩΝ
Αδειάζει τον Ειρηναίο η Αθήνα

Ευθύνες στον Πατριάρχη Ιεροσολύμων για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί αποδίδει η έκθεση των εμπειρογνωμόνων του ΥΠΕΞ

Πέμπτη 31 Μάρτη 2005

Eurokinissi

Ο πατριάρχης Ειρηναίος μαζί με τον αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο σε παλιότερες, πιο καλές μέρες
Την «έξοδο» υποδεικνύει η Αθήνα στον Πατριάρχη Ειρηναίο, σε μια προσπάθεια ταχείας διευθέτησης της κρίσης, προκειμένου να αποκατασταθεί η «τάξη» πριν το Πάσχα και να πάψουν οι αμφισβητήσεις για την «ελληνικότητα» του Πατριαρχείου. Χτες, από το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών δόθηκε στη δημοσιότητα η έκθεση της επιτροπής εμπειρογνωμόνων η οποία είχε μεταβεί στα Ιεροσόλυμα με εντολή της ελληνικής κυβέρνησης να διερευνήσει τις οικονομικές δοσοληψίες του Πατριαρχείου. Το συμπέρασμα στο οποίο κατέληξαν οι ειδικοί, είναι ότι ο ο Πατριάρχης δε συνεργάστηκε και στην ουσία παρεμπόδισε την έρευνα.

Κατόπιν τούτων, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών σε χτεσινή ανακοίνωσή του κάλεσε, εμμέσως πλην σαφώς, τον Πατριάρχη Ειρηναίο να παραιτηθεί. «Είναι προφανές, είπε ο Γ. Κουμουτσάκος, ότι η εικόνα που εμφανίζει σήμερα το Πατριαρχείο δεν είναι η ενδεδειγμένη, ούτε ενισχύει το κύρος του. Καλούμε τον Πατριάρχη κ.κ. Ειρηναίο, αναλογιζόμενο την κρισιμότητα της καταστάσεως, να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων και να αναλάβει τις ιστορικές του ευθύνες». Απαντώντας, μάλιστα, σε σχετική ερώτηση για το ενδεχόμενο παραίτησης του Ειρηναίου, ο Γ. Κουμουτσάκος τόνισε ότι η θέση της κυβέρνησης είναι η μη παρέμβαση στα εσωτερικά του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων, όμως αυτή η στάση δεν πρέπει να ερμηνεύεται ως στήριξη σε πρόσωπα και συμπεριφορές που δε συνάδουν με το χαρακτήρα του Πατριαρχείο.

Οσο για την έρευνα των εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Εξωτερικών, από αυτήν δεν προέκυψαν πολλά διαφωτιστικά στοιχεία, καθώς - όπως είπε ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ - «παρά τις ειλικρινείς προσπάθειες που κατέβαλε η ομάδα εμπειρογνωμόνων, ώστε να διαμορφωθεί πλήρης και ακριβής εικόνα για το θέμα της σύναψης δικαιοπραξιών μακροχρόνιας εκμίσθωσης ακινήτων του Πατριαρχείου στην παλαιά πόλη των Ιεροσολύμων, αυτό δεν κατέστη δυνατόν λόγω της μη προσκομίσεως συγκεκριμένων στοιχείων, καθόσον τα στοιχεία αυτά δεν υπάρχουν στο αρχείο του Πατριαρχείου».

Διατυπώνοντας την ελληνική θέση ο εκπρόσωπος του ελληνικού ΥΠΕΞ σημείωσε: «Μόνο μέλημα της ελληνικής κυβέρνησης είναι η θωράκιση του θεσμού του Πατριαρχείου σύμφωνα με το έκπαλαι ισχύον status quo, και η διασφάλιση του ηθικού του κύρους ως στοιχείου ζωτικής σημασίας για την εκπλήρωση της αποστολής του, η οποία ευρίσκεται πέρα και πάνω από πρόσωπα και προσωπικές φιλοδοξίες.

Αυτά αποτελούν και το μόνο κριτήριο και γνώμονα και των περαιτέρω ενεργειών της ελληνικής πολιτείας, η οποία θα πράξει ό,τι επιβάλλει το ιστορικό της καθήκον».

Η έκθεση

Κάποια από τα σημεία της έκθεσης που υπέβαλαν οι εμπειρογνώμονες έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς περιγράφουν τη ζοφερή ατμόσφαιρα στο Πατριαρχείο.

«Σε ό,τι αφορά το κυρίως αντικείμενο της αποστολής, παρατηρούμε ότι εξ όσων στοιχείων ζητήσαμε, ήδη από την πρώτη μέρα της άφιξής μας στο Πατριαρχείο, μας εδόθησαν ορισμένα μόνο χωρίς και αυτά να είναι διαφωτιστικά για την αποστολή μας», αναφέρουν οι εμπειρογνώμονες.

Οσον αφορά στην υπόθεση Ν. Παπαδήμα (του μέχρι πρότινος λογιστή του Πατριαρχείου) η έκθεση σημειώνει ότι «ο μακαριότατος απεδέχθη προφορικώς ότι υπέγραψε ένα ή δύο πληρεξούσια προς τον Ν. Παπαδήμα, τα οποία όμως δεν περιείχαν εντολή μακροχρόνιας εκμίσθωσης. Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι αυτά αφορούσαν τη διενέργεια τρεχουσών διαχειριστικών πράξεων, ιδία δε το επίμαχο, με αριθμό πρωτοκόλλου 397 από 5.5.2004, την ενοικίαση ενός καταστήματος. Μετά την υπογραφή του, κατά τον Πατριάρχη, ο Νίκος Παπαδήμας παραποίησε το περιεχόμενό του ή των πληρεξουσιών, προσθέτοντας την εντολή μακροχρόνιας εκμίσθωσης».

Στα συμπεράσματα της έκθεσης των εμπειρογνωμόνων του ΥΠΕΞ αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι «στις συζητήσεις που έλαβαν χώρα ο Πατριάρχης κ. Ειρηναίος εστίασε το ενδιαφέρον του σε υφιστάμενες οικονομικές απαιτήσεις σε βάρος του Πατριαρχείου, κατά τρόπο που να προκαλείται η εντύπωση ότι δεν επιθυμούσε, παρά την κρισιμότητα της κατάστασης, εκτενή διάλογο για την υπόθεση της μακροχρόνιας εκμίσθωσης ακινήτων του Πατριαρχείου στην παλαιά πόλη των Ιεροσολύμων».

«Υπό το φως των ανωτέρω», συνεχίζεται στην έκθεση, «γίνεται αντιληπτό ότι δε στάθηκε δυνατόν να προκύψουν, από όλες τις συναντήσεις μας στο Πατριαρχείο, τεκμηριωμένα και ασφαλή στοιχεία που να διευκολύνουν τη διερευνητική προσπάθεια της ομάδας, κυρίως σε ό,τι αφορά το θέμα της σύναψης δικαιοπραξίας/ιών μακροχρόνιας εκμίσθωσης ακινήτων του Πατριαρχείου στην παλαιά πόλη των Ιεροσολύμων. Τούτο, κυρίως, διότι ως μας ελέχθη και προς έκπληξή μας, στο αρχείο του Πατριαρχείου δεν υφίστανται αντίγραφα του/των πληρεξουσίου/ων, που, κατά τον ίδιο τον Πατριάρχη, αυτός χορήγησε προς τον Ν. Παπαδήμα, ώστε να διαπιστώσουμε το ακριβές περιεχόμενό τους».