ΤΟΥΡΚΙΑ
Ελεύθερη η Σάντρα Μπακούτζ
Πέμπτη 31 Μάρτη 2005

Associated Press

Από τις εκδηλώσεις συμπαράστασης στην Αυστριακή δημοσιογράφο
ΑΓΚΥΡΑ.-- Αίσιο τέλος - ή σχεδόν αίσιο - φαίνεται πως είχε η δίκη της Σάντρα Μπακούτζ, της Αυστριακής δημοσιογράφου της εφημερίδας «Junge Welt» και του «Radio Orange», η οποία έγινε χτες στην τουρκική πρωτεύουσα. Το δικαστήριο δεν μπόρεσε να στοιχειοθετήσει τις απίθανες κατηγορίες σε βάρος της και διέταξε την αποφυλάκισή της και την απέλασή της από τη χώρα. Αναμενόταν να αποχωρήσει από την Τουρκία αεροπορικώς χτες βράδυ. Οριστική απόφαση αναμενόταν να εκδοθεί από το δικαστήριο - πρώην κρατικής ασφαλείας - την 1η Ιουνίου.

Τη δίκη παρακολούθησε και ελληνική αποστολή αλληλεγγύης από στελέχη της ΟΛΜΕ και της ΑΔΕΔΥ - ο Π. Αντωνόπουλος, ο Γρηγόρης Δαφνής και ο Φάνης Αγγελής, που είναι μέλος και του ΠΑΜΕ - καθώς και αρκετοί ακόμη παρατηρητές από Αυστρία (κατ' εξοχήν ενδιαφερόμενη χώρα), το Βέλγιο, τη Δανία, τη Σκοτία και άλλες χώρες. Επίσης, υπήρξε σημαντική παρουσία εντός και εκτός αίθουσας εκ μέρους του Κινήματος για τις Ελευθερίες και τα Δικαιώματα (HOC).

Οπως δήλωσε χτες τηλεφωνικά στον «Ριζοσπάστη» ο Παύλος Αντωνόπουλος, στη δίκη, που έγινε υπό συνθήκες αστυνομοκρατίας, η κατηγορούσα αρχή δεν μπόρεσε να στοιχειοθετήσει τις σαθρές κατηγορίες σε βάρος της Μπακούτζ: Η περιλάλητη φωτογραφία του ρεπορτάζ της «Hurriyet» με την οποία θα... «αποδεικνυόταν» πως η δημοσιογράφος είχε «υποβοηθήσει σε κίνηση αποδοκιμασίας σε βάρος του υπουργού Εξωτερικών» της Τουρκίας - του Ισμαήλ Τζεμ, συγκεκριμένα, σε επίσκεψή του στις Βρυξέλλες - δεν έδειχνε καν τη δημοσιογράφο, αλλά ένα... πανό, ενώ η απίστευτη κατηγορία σε βάρος της περί «συμμετοχής σε τρομοκρατική οργάνωση», επειδή μετέχει σε οργάνωση αλληλεγγύης για τους πολιτικούς κρατούμενους και κατά των Λευκών Κελιών, των βασανιστηρίων και της απομόνωσης δε στάθηκε πουθενά.

Ουσιαστικά, η όλη υπόθεση της δίωξης αποδείχτηκε, όπως ανέμεναν πολλοί, μια απόπειρα «εκφοβισμού» και «παραδειγματισμού» εκ μέρους των τουρκικών αρχών, τις οποίες «ενοχλούσαν» οι συνεπείς τοποθετήσεις της Σάντρα Μπακούτζ εναντίον της πρακτικής που ακολουθούν έναντι των πολιτικών κρατουμένων. Ετσι εξηγείται η ουσιαστική απαγόρευση εισόδου στη χώρα που της επέβαλε το δικαστήριο.