ΕΛΛΑΔΑ - ΑΛΒΑΝΙΑ 2-0
Νίκη με... . γιούχα
Πέμπτη 31 Μάρτη 2005

Sportidea

Χωρίς να λείψουν τα παρατράγουδα εθνικιστικού χαρακτήρα πριν αλλά και κατά τη διάρκεια του αγώνα, αυτό που ήθελε αυτό πήρε χτες η Εθνική ανδρών στο «Γ. Καραϊσκάκης» κόντρα στην Αλβανία την οποία νίκησε με 2-0. Ετσι παρέμεινε ζωντανή στο παιχνίδι της πρόκρισης για το Μουντιάλ του 2006. Με τη νίκη αυτή η Ελλάδα βρίσκεται στη δεύτερη θέση με 14 βαθμούς, τρεις πίσω από την Ουκρανία που επικράτησε χτες με 1-0 της Δανίας και προηγείται με 17. Στο παιχνίδι της πρόκρισης πάντως μπήκαν γερά και οι Τούρκοι μετά τη σπουδαία εκτός έδρας επικράτηση με 5-2 επί της Γεωργίας (12 βαθμοί). Πολλά θα κριθούν στην επόμενη αναμέτρηση της Ελλάδας στην Κωνσταντινούπολη κόντρα στους Τούρκους.

Στο χτεσινό παιχνίδι ο φανατισμός και τα εθνικιστικά συνθήματα έκαναν την εμφάνισή τους κατά την άφιξη της αλβανικής ομάδας, αφού όταν έφτασε έξω από το γήπεδο το πούλμαν έγινε δεκτό με ρατσιστικά συνθήματα όμοια με εκείνα τα εμετικά που είχαν ακουστεί στο παρελθόν από ακροδεξιά στοιχεία. Επίσης κατά το άκουσμα των εθνικών ύμνων η πλειοψηφία των οπαδών αποδοκίμαζε τον αντίπαλο ύμνο και μάλιστα, παρά τις φιλότιμες προσπάθειες των Ζαγοράκη, Καραγκούνη οι αποδοκιμασίες δε σταμάτησαν. Ενα δείγμα ακόμη της νοοτροπίας που επικρατεί στις ελληνικές εξέδρες όπου... το μικρόβιο του ρατσισμού φαίνεται να έχει μπει για τα καλά.

Στο αγωνιστικό μέρος το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα μετά από ένα μέτριο πρώτο ημίχρονο ανέβασε την απόδοσή του στο Β` μέρος και δεν άφησε περιθώρια στους αντιπάλους να ελπίζουν σε κάτι καλύτερο. Στο πρώτο μέρος παρά το γεγονός ότι οι Ελληνες παίκτες δεν είχαν ρυθμό κατάφεραν να ελέγχουν την άμυνά τους αλλά και να έχουν στο ενεργητικό τους δυο δοκάρια με τους Κατσουράνη (12`), Βρύζα (30`). Το γκολ του Χαριστέα στο 34` έδωσε άλλο αέρα με αποτέλεσμα στην επανάληψη οι παίκτες του Ρεχάγκελ να έχουν την πρωτοβουλία στις προσπάθειες. Το γκολ του Καραγκούνη στο 82` σφράγισε τη νίκη της Ελλάδας. Πλήγμα πάντως για την εθνική αποτελεί το γεγονός ότι από το επόμενο παιχνίδι θα λείψει ο Ζαγοράκης μετά την κίτρινη που δέχτηκε.


Γ. ΚΑΝΤΖΙΛΙΕΡΗΣ