Αφιέρωμα στον Ντράγιερ
Σάββατο 2 Απρίλη 2005

«Ο πρόεδρος» (1918)
Μία αξιολογότατη πρωτοβουλία ξαναπήρε η Ταινιοθήκη της Ελλάδος, παρότι αφέθηκε στην «τύχη» της από όλες τις κυβερνήσεις, και τη σημερινή. Σε συνεργασία με την Εταιρεία Ελλήνων Σκηνοθετών (ΕΕΣ) θα παρουσιάσει (4-10/4) αφιέρωμα στο έργο του μεγάλου Δανού σκηνοθέτη Καρλ Ντράγιερ, στην ΕΕΣ(Τοσίτσα 11).

Από τη 10ετία του '50 η «Ταινιοθήκη» παρουσίασε αναδρομικά αφιερώματα στο έργο του Ντράγιερ, γιατί «ο μεγάλος δάσκαλος, που ενέπνευσε τον Μπέργκμαν και τον Τρίερ, είναι πάντα επίκαιρος και πάντα αγαπητός στο ελληνικό κοινό». Οι προβολές (7 μ.μ.) θα περιλαμβάνουν δύο ταινίες καθημερινά, με εισιτήριο μόλις 5 ευρώ και για τις δύο ταινίες.

Ο Ντράγιερ γεννήθηκε το 1899 στην Κοπεγχάγη. Το 1918 σκηνοθέτησε την πρώτη του ταινία, «Πρόεδρος». Η εμπορική επιτυχία ήρθε με την έβδομη ταινία του, «Αφέντης του σπιτιού» (1925), που του άνοιξε τις πόρτες των γαλλικών στούντιο, όπου γυρίστηκε το 1928 «Το πάθος της Ζαν ντ' Αρκ». Το 1930 γύρισε τη δεύτερη ταινία του στη Γαλλία και την πρώτη του ομιλούσα, το «Βαμπίρ» («Vampyr»). Το 1956 βραβεύεται για την ταινία «Ο Λόγος» στο Φεστιβάλ της Βενετίας. Σύμφωνα με τον Τριφό «ποτέ πριν δεν απονεμήθηκε πιο δίκαιος "Χρυσός λέων" απ' αυτόν που στεφάνωσε το "Λόγο"», ένα δράμα με μεταφυσικό μύθο που έχει ως κύριο θέμα την παραφροσύνη που προκαλούν οι δογματικές διαμάχες. Το κύκνειο άσμα του Ντράγιερ είναι η «Γερτρούδη», μια ταινία - πορτρέτο της σύγχρονης γυναίκας.

Το αφιέρωμα έχει ως εξής: 4/4: «Ο πρόεδρος», «Το πάθος της Ζαν ντ' Αρκ». 5/4: «Πρόλαβαν το πλοίο», «Σελίδες από το βιβλίο του Σατανά». 6/4: «Μέρες οργής», «Ο Λόγος». 7/4: «Η χήρα του πάστορα», «Ο αφέντης του σπιτιού». 8/4: «Αγαπάτε αλλήλους», «Μια φορά κι έναν καιρό». 9/4: «Μίκαελ», «Γερτρούδη». 10/4: «Βαμπίρ», «Δύο ανθρώπινες υπάρξεις».