ΚΟ ΔΥΤΙΚΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ
Κεντρικό ζήτημα η οργάνωση της λαϊκής πάλης

Η συνεδρίαση της Επιτροπής Περιοχής της Οργάνωσης σχετικά με τη δουλιά κατά τη διάρκεια της εκλογικής μάχης

Σάββατο 20 Μάη 2000

Η εκτίμηση ότι η οργάνωση βγαίνει πιο ώριμη, πιο έμπειρη και πιο ατσαλωμένη από την πρόσφατη μάχη των εκλογών ήταν κοινός τόπος κατά τη συνεδρίαση της Επιτροπής Περιοχής Δ. Πελοποννήσου και Νησιών, στην Πάτρα, όπου συζήτησε και κατέληξε στα συμπεράσματα από την πλούσια συζήτηση που πραγματοποιήθηκε στις ΚΟΒ στην Αχαΐα, την Κόρινθο, την Ηλεία, τη Ζάκυνθο και την Κεφαλονιά. Μέσα από τη δύσκολη μάχη και το αποτέλεσμα που έφερε το Κόμμα, σημειώνεται στις εκτιμήσεις του οργάνου ότι «η αντοχή και η δυναμική οφείλεται στην πολιτική του αντιιμπεριαλιστικού αντιμονοπωλιακού δημοκρατικού μετώπου, στη συσπείρωση δυνάμεων και στην ακούραστη δράση κομματικών μελών, στελεχών και συνεργαζόμενων, καθώς και στην πρωτοπόρα δράση της ΚΝΕ στην περιοχή».

Στη συζήτηση που πραγματοποιήθηκε στις οργανώσεις το προηγούμενο διάστημα, με βάση τις πρώτες εκτιμήσεις της ΚΕ για το εκλογικό αποτέλεσμα, εκφράζεται η συμφωνία του δυναμικού της οργάνωσης ότι σωστά τέθηκε και στη διάρκεια της εκλογικής μάχης η προοπτική του αγώνα. Το ζήτημα δηλαδή του μετώπου, της λαϊκής εξουσίας και της λαϊκής οικονομίας. Η εισήγηση θεωρεί ότι η δουλιά των μελών, στελεχών και φίλων της οργάνωσης αποτελεί μια τεράστια προσφορά στο λαϊκό κίνημα, γιατί έχει τεθεί πλέον ανοιχτά το ζήτημα της λαϊκής εξουσίας. Γι' αυτό - εκτιμιέται - οι αντίπαλοι χαλκεύουν ψέματα, εντείνουν τον αντικομμουνισμό μετά τις εκλογές. Ωστόσο, τα αντιλαϊκά μέτρα της κυβέρνησης, η στήριξή τους από τη ΝΔ, η πολιτική της συναίνεσης από το ΣΥΝ, αλλά και την ηγεσία του ΔΗΚΚΙ, θα φέρνουν καθημερινά στην επιφάνεια αυτό το ώριμο ζήτημα, που θέτει στο λαό το ΚΚΕ.

Μια άλλη πλευρά που αναδείχνεται από τη συζήτηση στις ΚΟΒ είναι το ζήτημα της απόκτησης της αντιιμπεριαλιστικής αντιμονοπωλιακής συνείδησης από τα λαϊκά στρώματα, που εκφράζεται και με την αναντιστοιχία του αποτελέσματος σε σχέση με τις διαθέσεις που υπάρχουν και εκφράστηκαν και με αγώνες. Οπως τονίζεται στην εισήγηση, «η συνείδηση δεν αποχτιέται από μόνη της. Δεν υπάρχει αυτοσυνείδηση. Η συνείδηση αποχτιέται μέσα από τη διαπάλη ιδεών και την πείρα των μαζών, που την αποκτούν μέσα από τη συμμετοχή τους στους αγώνες. Μέτωπα πάλης, ενωτικοί αγώνες σε ταξική γραμμή, συσπειρώσεις, προπαγάνδα, εκλαΐκευση της ιδεολογίας μας και των αξιών μας είναι αλληλένδετα για να ανέβει η πολιτική συνείδηση. Λόγια και δράση όχι μόνο κατά στη διάρκεια των εκλογών. Αυτά απαιτούν ένα ΚΚΕ με μέλη και στελέχη πρότυπα σεμνών λαϊκών αγωνιστών, τήρηση των αρχών λειτουργίας, πειθαρχία, προσφορά και θυσίες. Μέλη και στελέχη αποφασισμένα να αντιπαλέψουν τις δυσκολίες μέχρι τέλους για την ανατροπή του συστήματος».

Στην περιοχή σε σχέση με το '96 υπήρξε μια μικρή μείωση της τάξης του 0,93%. Αναφορικά με τους παράγοντες που επηρεάζουν το αποτέλεσμα, η ΕΠ εκτιμά ότι χρειάζεται να μελετηθούν οι άξονες πάλης με αντιιμπεριαλιστικούς αντιμονοπωλιακούς στόχους. Χρειάζεται το ΠΑΜΕ και το αντιιμπεριαλιστικό κίνημα ειρήνης να αγκαλιάσουν ευρύτερα τμήματα της εργατικής τάξης και της νεολαίας. Ακόμα το κίνημα της Παιδείας, των ΕΒΕ καθώς και της φτωχομεσαίας αγροτιάς πρέπει να ριζώσουν ακόμα περισσότερο. Οι δεσμοί της ΚΟ με τους εργαζόμενους αποδεικνύεται ότι δεν αποχτιούνται μόνο με μια προεκλογική σύσκεψη, μια περιοδεία, μια ομιλία, αλλά με την καθημερινή πρωτοπόρα δράση στο εργοστάσιο, στο γιαπί, στο χώρο δουλιάς, κατοικίας και μόρφωσης, στα συνδικάτα, τους συλλόγους, τους συνεταιρισμούς, τους αγώνες, με τη διάδοση του «Ρ», τις συσκέψεις, την οικονομική δουλιά και γενικότερα την πρωτοπόρα πολιτική δράση μέσα στις μάζες. Σημαντικό ρόλο έπαιξε και η εκστρατεία του κρατικού και παρακρατικού μηχανισμού του ΠΑΣΟΚ, για να θυμηθούμε μόνο την τραμπούκικη επίθεση στον Πύργο και την προβοκάτσια στην Κεφαλονιά, και οι μηχανισμοί χειραγώγησης (δήμοι, ΕΚ Πάτρας) που επηρέασαν κυρίως φτωχά στρώματα σε λαϊκές συνοικίες.

Μέσα από τις ομιλίες των μελών της Επιτροπής Περιοχής εκφράστηκε η ανάγκη για μεγαλύτερη εμβάθυνση στη μελέτη των εργασιακών σχέσεων που προωθούνται, είτε είναι σε χώρους που φτάνει η παρέμβαση της ΚΟ είτε σε χώρους που δε φτάνει. Διαπιστώνεται ότι οι αναδιαρθρώσεις, όπως εκτιμά το Κόμμα, γρήγορα προχωράνε, άμεσα αυτό εκφράζεται στην Πάτρα στον «Κρητικό» και άλλα εργοστάσια ιματισμού. Είναι χαρακτηριστικό ότι η απήχηση του Κόμματος στους εργαζόμενους, ανεξάρτητα από το τι ψήφισαν, είναι μεγάλη και ιδιαίτερα θετικά αντιμετωπίστηκε συγκεκριμένα στον «Κρητικό», ότι η ΚΟ στάθηκε δίπλα στους εργάτες, στηρίζοντάς τους στον αγώνα που δίνουν. Επίσης εντοπίζεται από όλους τους συντρόφους η ανάγκη της θωράκισης της οργάνωσης με αποφασιστική ενίσχυση της ιδεολογικής δουλιάς, καθώς και της μελέτης και συμβολής στα συμπεράσματα για το σοσιαλισμό, που γνωρίσαμε με την ουσιαστική υπεράσπισή του από μηδενιστικές αντιλήψεις.

Ανάγκη η μόνιμη συστηματική δουλιά

Η σημαντική δουλιά της ΚΟ δεν είναι είναι μόνο παρακαταθήκη για το μέλλον, σημείωσε στην παρέμβασή του ο Δ. Αρβανιτάκης, μέλος της Γραμματείας της ΚΕ, τονίζοντας ότι δείχνει τις απεριόριστες δυνατότητες για την καθιέρωσή της ως μόνιμης συστηματικής δουλιάς, πράγμα που σημαίνει συνέχιση και παραπέρα αξιοποίηση των συσκέψεων, του τραβήγματος στη δράση πλατύτερου κόσμου, των μορφών που απέδωσαν στην οργάνωση της δουλιάς, όπως γκρουπ προπαγανδιστών στις λαϊκές συνοικίες της Πάτρας που μαστίζονται από την ανεργία. Και καταλήγοντας σημείωσε: «Η επιβεβαίωση των εκτιμήσεων του ΚΚΕ ότι επιταχύνονται οι αντιδραστικές αναδιαρθρώσεις κάνει επιτακτική την ανάγκη να πρωτοστατήσουμε στην οργάνωση της πάλης του λαού, με ενδυνάμωση του ταξικού αγωνιστικού ρεύματος στο εργατικό κίνημα, του αντιιμπεριαλιστικού κινήματος, αλλά και καθημερινών οξυμένων προβλημάτων στις συνοικίες των πόλεων και στα χωριά».

Να συνεχιστεί η δουλιά για την προώθηση του Μετώπου

Στις βασικές προτεραιότητες της πάλης επικέντρωσε στην τοποθέτησή του ο Ορέστης Κολοζώφ, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, που παρακολούθησε τη δουλιά. Αναλυτικά τόνισε: «Θα πρέπει να συνεχίσουμε με την προσπάθεια με το μέτωπο και τις επαφές που είχαμε και να τις διευρύνουμε. Ομως πρέπει να επικεντρώσουμε την προσοχή μας στα μεγάλα κεντρικά ζητήματα της πολιτικής και της ταξικής πάλης που δίνουμε και όλη αυτή η προσπάθεια θα πρέπει να υποταχτεί στον κεντρικό στόχο που έχουμε για την προώθηση της υπόθεσης του Μετώπου».

Και συνέχισε: «Στην επαφή με πολύ κόσμο (και εδώ βγαίνει αυτό) έχουμε διαπιστώσει ότι συμφωνεί με τις προτάσεις που κάνει το ΚΚΕ, συμφωνεί ότι είναι οι θέσεις προς τις οποίες θα έπρεπε να πάμε. Ομως φαίνεται ότι δεν είναι διατεθειμένος να παλέψει, να κάνει κάποια θυσία γι' αυτές τις θέσεις, μέσα στα πλαίσια, που έχουν δημιουργηθεί, των δυσκολιών και των αντιξοοτήτων. Υπάρχει λοιπόν αναγκαιότητα να ενισχυθεί η ιδεολογικοπολιτική δουλιά, να εκλαϊκευτούν οι εκτιμήσεις μας και για το σοσιαλισμό και τις ανατροπές και να υπάρξει αξιοποίηση των υλικών αυτών. Δεν είναι μόνο το θέμα της ανατροπής, αλλά και της ίδιας της ιδέας, του ίδιου του σοσιαλισμού. Πρέπει να θωρακίσουμε τα μέλη και στελέχη του Κόμματος και τους οπαδούς με θέσεις και απόψεις γύρω από αυτά τα ζητήματα που έχουν ξεχαστεί».

Σημαντική πλευρά της δουλιάς είναι η αντιμετώπιση των διαλυτικών τάσεων στο εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα και στόχος είναι να ενισχυθεί ο ταξικός πόλος. Χρειάζεται επεξεργασία θέσεων σε μια σειρά ανοιχτών κοινωνικών μετώπων της καθημερινής τακτικής του μαζικού λαϊκού κινήματος, αλλιώς δεν μπορούμε να προσεγγίσουμε τον κόσμο, αν δεν πιάσουμε το ζήτημα που τον καίει και αν δε δώσουμε απαντήσεις στα ζητήματα που τον απασχολούν.

Θα πρέπει η φαντασία του μελών και στελεχών σε όλους τους τομείς να αναζητήσει και να βρει νέες μορφές οργάνωσης της δράσης, φυσικά όλα αυτά μέσα στο πλαίσιο ενίσχυσης και υποταγμένα στον κεντρικό στόχο του μετώπου. Είναι ανάγκη να ανέβει η προσπάθεια που κάνουμε για συσπείρωση δυνάμεων και αυτό πρέπει να είναι καθημερινό μας μέλημα και επιδίωξή μας σταθερή η αγωνιστική διαπαιδαγώγηση των εργαζομένων.