ΠΑΡΑΓΟΥΑΗ
«Μίνι κρίση» το «πραξικόπημα»
Σάββατο 20 Μάη 2000

Associated Press

Τανκς, έξω από το Κοινοβούλιο
ΑΣΟΥΝΣΙΟΝ.-

Αλλη μία μέρα, συνήθης για τη Λατινική Αμερική, που τα τελευταία χρόνια μάς έχει ξεμάθει. Ενα πραξικόπημα που εκδηλώθηκε, αλλά δεν πρόλαβε να διατηρηθεί ούτε για 24 ώρες. Χτες, ο Πρόεδρος της χώρας Λουίς Γκονζάλες Μάτσι ανακοίνωσε προς τους Παραγουανούς ότι το «πραξικόπημα» που εκδηλώθηκε από στρατιώτες που στασίασαν πιστοί σε απόστρατο στρατηγό, που είχε αποπειραθεί να κάνει πραξικόπημα και κατηγορείται για τη δολοφονία του αντιπροέδρου της χώρας, θεωρείται λήξαν και δεν ήταν παρά μόνο «μία μίνι κρίση».

Το πραξικόπημα εκδηλώθηκε χτες τα ξημερώματα - τοπική ώρα - όταν στρατιώτες, που παραμένουν πιστοί στον απόστρατο στρατηγό Λίνο Οβιέδο, ο οποίος καταζητείται από πέρσι, επιβαίνοντας σε τεθωρακισμένα οχήματα άνοιξαν πυρ εναντίον του κτιρίου του Κογκρέσου στην Ασουνσιόν, όπως μετέδωσαν τα Μέσα Ενημέρωσης στην Παραγουάη. Την ώρα εκείνη αρκετοί βουλευτές βρίσκονταν μέσα στο κτίριο, χωρίς όμως τελικά να ανοίξει ούτε μύτη. Παράλληλα, άλλες ομάδες στρατιωτών επιτέθηκαν εναντίον του αρχηγείου της αστυνομίας και κατέλαβαν ορισμένους ραδιοφωνικούς σταθμούς, οι οποίοι μετέδιδαν στρατιωτικά εμβατήρια.

Οπως αργότερα έγινε γνωστό, οι κυβερνητικές δυνάμεις κατάφεραν να συλλάβουν τους 5 πρωταγωνιστές του πραξικοπήματος και να ανακαταλάβουν τα «στρατηγικά σημεία» και την ίδια στιγμή ο Πρόεδρος Μάτσι με διάγγελμα προς το λαό ανακοίνωνε τη λήξη. Ωστόσο, μια αβεβαιότητα εξακολουθεί να υπάρχει, καθώς τα πρακτορεία μεταδίδουν ότι ενδεχομένως η κρίση δεν έληξε οριστικά, καθώς ένοπλοι στρατιωτικοί παραμένουν έξω από το Κοινοβούλιο.