ΟΜΙΛΟΣ «ΚΛΩΝΑΤΕΞ»
Συντονισμένο αντεργατικό μπαράζ

Σε Κομοτηνή και Νάουσα ο Λαναράς οξύνει την επίθεση ενάντια στα δικαιώματα των εργαζομένων

Τρίτη 5 Απρίλη 2005

Οσο η πολιτική επιδότησης των εργοδοτών παραμένει κυρίαρχη, η ανεργία θα αποτελεί μόνιμη απειλή για τους εργαζόμενους
Αναγκαία όσο ποτέ άλλοτε είναι η ενότητα και η αγωνιστική δράση των εργαζομένων στα εργοστάσια του Λαναρά (Ομιλος «Κλωνατέξ»), προκειμένου να αποκρούσουν τη νέα αντεργατική επίθεση που εξαπολύει η εργοδοσία, αποθρασυμένη από την απλόχερη στήριξη που της παρέχουν οι κυβερνήσεις του δικομματισμού και η πολιτική της ΕΕ. Ο Ομιλος Λαναρά επανέρχεται στο προσκήνιο συνεχίζοντας την επίθεση σε βάρος του δικαιώματος των εργαζομένων στη δουλιά, ενώ προηγούμενα εξασφάλισε και νέες χρηματοδοτήσεις για τα επιχειρηματικά του σχέδια. Ετσι την ώρα που απολύει εργαζόμενους στο εργοστάσιο της FANCO στην Κομοτηνή, προσπαθεί να επαναλειτουργήσει με άλλο προσωπικό το εργοστάσιο της ΤΡΙΚΟΛΑΝ στη Νάουσα που έκλεισε πριν 4 μήνες.

Τρομοκρατία στην FANCO

Στην FANCO απέλυσε 5 εργαζόμενους με πρόσχημα την έλλειψη παραγγελιών. Και όταν οι εργαζόμενοι αποφάσισαν μέσα από τη Γενική τους Συνέλευση να πραγματοποιήσουν 24ωρη απεργία, αντιδρώντας στις απολύσεις των συναδέλφων τους, η εργοδοσία επιδόθηκε σε όργιο τρομοκρατίας και απειλών προκειμένου να σπάσει τον αγώνα τους. Κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, μέχρι και χτες το πρωί, ημέρα της απεργίας, εκπρόσωποι των εργοδοτών πίεζαν και απειλούσαν τους εργάτες να δουλέψουν προβάλλοντας, το επιχείρημα ότι «υπάρχουν πολλές παραγγελίες και πρέπει να βγει η δουλιά οπωσδήποτε». Κάτω από το βάρος των απειλών, και την αδράνεια - ανοχή της πλειοψηφίας του ΔΣ του Σωματείου, οι εργαζόμενοι σύρθηκαν για άλλη μια φορά σε υπαναχώρηση.

Και η χτεσινή εξέλιξη επιβεβαίωσε τη θέση των ταξικών δυνάμεων στο εργοστάσιο ότι για να δυναμώσει η αγωνιστική αντίσταση, δεν αρκεί το Σωματείο να παίρνει αποφάσεις για αγωνιστικές κινητοποιήσεις. Πρέπει και να παλεύει για την υλοποίησή τους, να ανοίξει μέτωπο ενάντια στην αντεργατική και τρομοκρατική επίθεση της εργοδοσίας, συσπειρώνοντας τους εργαζόμενους στη γραμμή σύγκρουσης και ρήξης με την πολιτική που στηρίζει την ασύδοτη δράση της. Σε γραμμή σύγκρουσης με την πολιτική που από τη μια τσακίζει τα εργασιακά τους δικαιώματα και από την άλλη στήριξε και στηρίζει με επιδοτήσεις και προνόμια τον Λαναρά για να αναπτύξει τις επιχειρήσεις του στα Βαλκάνια (σήμερα απασχολεί 2.500 εργαζόμενους) εξασφαλίζοντας φθηνό εργατικό κόστος εκμεταλλευόμενος την εργατική τάξη των γειτονικών χωρών.

Η λογική της υπαναχώρησης και του μικρότερου κακού που χρόνια τώρα ακολουθούσε όταν οι εργαζόμενοι σε όλο τον όμιλο του Λαναρά βρίσκονταν σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις ενάντια στην αντεργατική πολιτική, δεν ωφέλησε. Τώρα ήρθε η σειρά τους.

Χάλασαν τα σχέδια της εργοδοσίας

Την ίδια ώρα πάνω στην αποφασιστική κινητοποίηση των απολυμένων της ΤΡΙΚΟΛΑΝ έσπασε η προσπάθεια της εργοδοσίας να επαναλειτουργήσει το εργοστάσιο με προσωπικό από τα Κλωστήρια Β΄ Ναούσης. Χτες το πρωί οι απολυμένοι της ΤΡΙΚΟΛΑΝ στη Νάουσα, πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας αποκλείοντας την είσοδο του εργοστασίου και ξεκαθάρισαν πως αγωνιστικά θα εμποδίσουν κάθε νέα προσπάθεια της εργοδοσίας να επαναλειτουργήσει το εργοστάσιο με άλλο προσωπικό.

Μόλις προχτές, ο Διευθυντής του Β΄ Εργοστασίου των Κλωστηρίων Ναούσης, κάλεσε 10-15 εργαζόμενους προκειμένου να πάνε να δουλέψουν εμπορεύματα που υπήρχαν στο εργοστάσιο της ΤΡΙΚΟΛΑΝ για λογαριασμό της FANCO. Το Σωματείο του Β΄ Εργοστασίου κάλεσε τους συναδέλφους τους να μην παίξουν το παιχνίδι της εργοδοσίας. Κάτω από την κοινή αντίδραση εργαζομένων, απολυμένων και Εργατικού Κέντρου Νάουσας, τελικά τα σχέδια του Λαναρά τινάχτηκαν στον αέρα.

Χτες το βράδυ οι απολυμένοι της ΤΡΙΚΟΛΑΝ, που παραμένουν σε αγωνιστική ετοιμότητα, πραγματοποίησαν Γενική Συνέλευση στη διάρκεια της οποίας αναμένονταν να εξουσιοδοτήσουν το ΔΣ του Σωματείου να οργανώσει την κλιμάκωση των κινητοποιήσεων σε περίπτωση που η εταιρία προσπαθήσει να υλοποιήσει παρόμοιους σχεδιασμούς.

Στο πλευρό τους το ΠΑΜΕ

Την επιχείρηση τρομοκρατίας των εργαζομένων της FANCO που εξαπέλυσε η εργοδοσία, καταδικάζει με ανακοίνωσή της η Τοπική Γραμματεία Ροδόπης του ΠΑΜΕ.

«Οι εργαζόμενοι έζησαν στο πετσί τους ποια είναι η τρομοκρατία μέσα στους χώρους εργασίας. Μπορούν εύκολα να βγάλουν συμπεράσματα για ποια δημοκρατία μιλάμε από τη στιγμή που ασκούνται τόσο έντονες πιέσεις, ενώ η πλειοψηφία των εργαζομένων είχε ήδη αποφασίσει ελεύθερα για την απεργία. Με τέτοιες προσπάθειες θέλουν να μας κάνουν υποτακτικούς στις ορέξεις τους για ακόμη περισσότερα κέρδη», σημειώνει η Τοπική Γραμματεία του ΠΑΜΕ. Και καλεί τους εργαζόμενους, προσανατολισμένοι αγωνιστικά να διεκδικήσουν να μη γίνει καμία απόλυση και μεταφορά εργοστασίου, πλήρη σταθερή εργασία με πλήρη ασφαλιστικά δικαιώματα για όλους. «Οι εργαζόμενοι δεν έχουν άλλη επιλογή από το να παλέψουν ενωμένοι, απομονώνοντας διασπαστικές φωνές και παραμερίζοντας κάθε συμβιβασμένο που μοναδικό στόχο έχουν τη στήριξη των προθέσεων της εργοδοσίας», καταλήγει το ΠΑΜΕ.