ΦΟΡΟΙ ΣΤΑ ΑΚΙΝΗΤΑ
Στα σκαριά ο νέος «ενιαίος φόρος»

Επιβαρύνουν τη λαϊκή κατοικία. Καταργούν το Φόρο Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας

Τετάρτη 6 Απρίλη 2005

Τα συνοδευτικά φορολογικά μέτρα σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων, στα οποία επιχειρούν να φορτώσουν τα ελλείμματα της εφαρμοζόμενης οικονομικής πολιτικής έχει στα σκαριά και ετοιμάζεται να ξεφουρνίσει, την κατάλληλη στιγμή, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών. Ολες οι σχετικές επεξεργασίες (τόσο αυτές που ήδη υλοποιήθηκαν όσο και αυτές που έρχονται) είχαν προετοιμαστεί από την προκάτοχη κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, που τις άφησε «παρακαταθήκη» στην κυβέρνηση της ΝΔ. Σ' αυτή τη φάση το οικονομικό επιτελείο, έχει ανασύρει τις «προτάσεις» των διαφόρων επιτροπών, που συνέστησε η προηγούμενη κυβέρνηση, σχεδιάζοντας να «ανακατέψουν την τράπουλα» και στον τομέα της φορολόγησης της ακίνητης περιουσίας. Το «πακέτο» περιλαμβάνει νέες φοροαπαλλαγές και ελαφρύνσεις σε όφελος των οικονομικά ισχυρών, οι οποίες θα φορτωθούν στους μικροϊδιοκτήτες. Στο πλαίσιο αυτό και με πρόσχημα τη λεγόμενη «ενιαιοποίηση των φόρων», ετοιμάζονται να καταργήσουν το λεγόμενο Φόρο Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας (ΦΜΑΠ) όπως και άλλους φόρους στην ακίνητη ιδιοκτησία με την αντικατάσταση από το νέο «φόρο κατοχής» ή όπως αλλιώς τον ονομάσουν. Δηλαδή, θα αντικαταστήσουν το φόρο που υποτίθεται πλήρωναν όσοι είχαν ακίνητα σημαντικής αξίας, με ένα φόρο που θα πληρώνουν ακόμα και οι κάτοχοι ...κάποιου μικροδιαμερίσματος.

Κομβικό ρόλο στους σχεδιασμούς καλούνται να αναλάβουν οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ), που θα έχουν σημαντικό μερίδιο να εισπράξουν από τους φόρους αυτούς, στη λογική της «ανταποδοτικότητας των υπηρεσιών» που παρέχουν στους δημότες τους και με γνώμονα την καρατόμηση των κονδυλίων και των αποδιδόμενων πόρων που προβλέπονται στον προϋπολογισμό. Σε κάθε περίπτωση η «ενιαιοποίηση φόρων» επιβαρύνει υπέρμετρα τα λαϊκά νοικοκυριά, ενώ ταυτόχρονα εκχωρεί νέα προνόμια και απαλλαγές στους «έχοντες και κατέχοντες». Ταυτόχρονα ο νέος φόρος δεν πρόκειται να αγγίξει τους ισχυρούς επιχειρηματικούς ομίλους, για τους οποίους θα προβλέπονται γενναιόδωρες εξαιρέσεις και απαλλαγές, ανάλογες ή και μεγαλύτερες από αυτές που ισχύουν σήμερα για το ΦΜΑΠ. Ο υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, Αδ. Ρεγκούζας, διαβεβαίωσε χτες πως ο ΦΠΑ στα νεόδμητα ακίνητα θα μπει σε εφαρμογή από την 1η Γενάρη του 2006 μαζί με τις νέες αυξημένες τιμές στις αντικειμενικές αξίες.

Ιδιαίτερα προκλητική είναι η πολιτική τους και σε ό,τι αφορά την άμεση φορολογία των λαϊκών στρωμάτων της χώρας. Στο πλαίσιο αυτό και σε αντίθεση με την προκλητική μείωση της φορολογίας στα κέρδη των επιχειρήσεων, ο υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Αδ. Ρεγκούζας είπε πως οι συντελεστές της φορολογικής κλίμακας δεν πρόκειται να μειωθούν στα δυο επόμενα χρόνια...