DYNAMIC MIX - 2000
Προσφορά στο ΝΑΤΟ η εθνική κυριαρχία
Σάββατο 20 Μάη 2000

Οι Τούρκοι πιλότοι σε αναμνηστική φωτογραφία, μπροστά από ένα τουρκικό «F-16», αμέσως μετά την αποβίβασή τους στη Νέα Αγχίαλο
Ημέρα επίσημης έναρξης σήμερα της ΝΑΤΟικής άσκησης DYNAMIC MIX - 2000 η οποία θα ολοκληρωθεί στις 10 Ιούνη. Στο μεταξύ χτες έφτασαν στην αεροπορική βάση της Ν.Αγχιάλου Βόλου τα 12 τουρκικά F-16, ενώ ολοκληρώνεται και η άφιξη των χερσαίων δυνάμεων στη Β.Ελλάδα. Στην Κυπαρισσία θα γίνει απόβαση τα ξημερώματα της 31 Μάη προς 1 Ιούνη χιλιάδων πεζοναυτών, ανάμεσά τους και ένας λόχος από 150 Τούρκους.

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη ετήσια άσκηση του ΝΑΤΟ, η οποία φέτος έχει ορισμένα καινούρια χαρακτηριστικά. Πραγματοποιείται για πρώτη φορά στην Ελλάδα και συμμετέχει σε αυτήν και η Τουρκία. Είναι η πρώτη άσκηση του ΝΑΤΟ μετά την επίσημη λειτουργία της νέας δομής του και τη λειτουργία του ΝΑΤΟικού στρατηγείου της Λάρισας. Η άσκηση πραγματοποιείται στα πλαίσια της προετοιμασίας των ΝΑΤΟικών δυνάμεων για νέες επεμβάσεις στην ευρύτερη περιοχή για την επιβολή της νέας τάξης. Είναι χαρακτηριστικό ότι το σενάριο της άσκησης προβλέπει «εκδήλωση αστάθειας » στην περιοχή της Βόρειας Ελλάδας, όπου σπεύδουν οι «σύμμαχοι» για την αποκατάσταση της... τάξης, αποκαλύπτοντας έτσι τα σχέδια αποσταθεροποίησης των ιμπεριαλιστών, στα οποία εμπλέκουν ενεργά και την Ελλάδα.

Με την άσκηση αυτή μπαίνει σε εφαρμογή η αλλαγή του καθεστώτος εθνικής κυριαρχίας στο Αιγαίο, με τη συγκατάθεση της ελληνικής κυβέρνησης, καθώς ο επιχειρησιακός έλεγχος στο Αιγαίο περνάει υπό τις εντολές του στρατηγείου της Νότιας Πτέρυγας στη Νάπολη και απενεργοποιείται το FIR Αθηνών, δηλαδή αφαιρείται από την Ελλάδα η αρμοδιότητα ελέγχου των πτήσεων στο Αιγαίο και συνολικά παραχωρείται στο ΝΑΤΟ η άμυνα της χώρας.

Η ελληνική πλευρά, αποδέχτηκε, ότι για πρώτη φορά συμβαίνει κάτι τέτοιο, να εξαιρεθεί ολόκληρο το Βόρειο Αιγαίο από την άσκηση - συμπεριλαμβανομένης και της Λήμνου - προκειμένου να μην υπάρξει τουρκικό «βέτο», που θα εμπόδιζε τη διεξαγωγή της στην ελληνική επικράτεια, αποδεχόμενη έτσι ότι η περιοχή είναι αμφισβητούμενη, δηλαδή «γκρίζα ζώνη». Υπενθυμίζεται ότι η Ελλάδα, όλα τα προηγούμενα χρόνια, έβαζε ως όρο για τη συμμετοχή της σε ΝΑΤΟικές ασκήσεις στο Αιγαίο, να συμπεριλαμβάνεται και η Λήμνος, αναιρώντας με τον τρόπο αυτό στην πράξη την τουρκική θέση περί αποστρατιωτικοποίησης των νησιών του Αιγαίου.

Στη διάρκεια του σχεδιασμού της άσκησης η τουρκική πλευρά, κατάφερε να βάλει στο σενάριο της άσκησης την Ιμβρο, το νησί που βρίσκεται στην είσοδο των Στενών και ανήκει στην Τουρκία. Η ενέργεια αυτή, εκ των υστέρων, διαπιστώθηκε από τους Ελληνες επιτελείς που συμμετέχουν στο σχεδιασμό της άσκησης στα ΝΑΤΟικά επιτελεία, δημιουργώντας τεράστια ερωτηματικά για τον τρόπο με τον οποίο ενεργούν οι ίδιοι, αλλά και τα στρατιωτικά επιτελεία στην Αθήνα. Μπορεί βέβαια να έγινε ανάκληση της συμμετοχής της Ιμβρου, αλλά ο αντικειμενικός σκοπός της Τουρκίας επιτεύχθηκε με την ουδετεροποίηση του Β.Αιγαίου.

Ο επιχειρησιακός έλεγχος στο Αιγαίο, στα πλαίσια του ΝΑΤΟ, μέσα από τις διαδικασίες της άσκησης μπαίνει υπό τις διαταγές του Αμερικανού διοικητή της Νότιας Πτέρυγας του ΝΑΤΟ στη Νάπολη. Κομβικό σημείο είναι ο έλεγχος του FIR στο Αιγαίο, η αρμοδιότητα δηλαδή ελέγχου των πτήσεων στο διεθνή εναέριο χώρο του Αιγαίου, ο οποίος σήμερα ανήκει στην Ελλάδα λόγω της ύπαρξης των ελληνικών νησιών. Στη διάρκεια της διεξαγωγής της άσκησης το FIR στο Αιγαίο περνάει στη Νάπολη. Οι ρυθμίσεις της άσκησης που αφορούν το FIR του Αιγαίου είναι προπομπός των ρυθμίσεων που θα προκύψουν και στη συνέχεια. Ουσιαστικά τώρα εγκαινιάζεται το νέο καθεστώς κυριαρχίας στο Αιγαίο.

Δε θα υποβάλουν σχέδια πτήσης

Οπως είχε γράψει ο «Ρ» και επιβεβαιώνεται στην πορεία και με δημοσιεύματα και άλλων εφημερίδων, τα ΝΑΤΟικά αεροσκάφη που θα πάρουν μέρος στην άσκηση δε θα υποβάλουν σχέδια πτήσης.Το Αρχηγείο Τακτικής Αεροπορίας στη Λάρισα, θα λειτουργεί για το διάστημα αυτό ως ΝΑΤΟικό αεροπορικό υποστρατηγείο της Νάπολης. Σε χτεσινό της δημοσίευμα η εφημερίδα «ΤΟ ΒΗΜΑ» ανέφερε ότι το στρατηγείο Νοτίου Ευρώπης στη Νάπολη εξέδωσε οδηγία προς τα στρατηγεία Λάρισας και Σμύρνης, σύμφωνα με την οποία τους δίνει διαταγή να μην αναχαιτίζουν τα αεροσκάφη του ΝΑΤΟ που με οποιονδήποτε τρόπο μετέχουν στην άσκηση. Μάλιστα, η διαταγή αυτή δεν απευθύνεται μόνο στα ΝΑΤΟικά στρατηγεία, αλλά και στους διοικητές Τακτικής Αεροπορίας των δύο χωρών, δηλαδή ΝΑΤΟποιεί τον εθνικό εναέριο χώρο και επιβάλλει ενιαίο αμυντικό χώρο Ελλάδας -Τουρκίας! Για το ζήτημα αυτό ζητήσαμε από τα Γραφεία Τύπου του υπουργείου Αμυνας και του ΓΕΕΘΑ να δώσουν εξηγήσεις, ωστόσο με τις απαντήσεις που έδωσαν δε διέψευδαν την ύπαρξη τέτοιας διαταγής κατάλυσης της εθνικής κυριαρχίας υπέρ του ΝΑΤΟ και επαναλάμβαναν τη δήλωση του Α.Τσοχατζόπουλου ότι «όποια αεροσκάφη δεν υποβάλουν σχέδια πτήσης θα αναχαιτίζονται από τα ελληνικά μαχητικά».

ΝΑΤΟκρατούμενη η Νέα Αγχίαλος

ΝΑΤΟκρατούμενη από χτες και η Νέα Αγχίαλος Μαγνησίας, στην αεροπορική βάση της οποίας κατέφτασαν τα 12 μαχητικά τουρκικά αεροσκάφη τύπου F-16 που θα πάρουν μέρος στη ΝΑΤΟική στρατιωτική άσκηση «Dynamic mix 2000». Συγκεκριμένα τα τουρκικά αεροσκάφη άρχισαν να προσγειώνονται ανά τετράδες στην 111 Πτέρυγα Μάχης στη Νέα Αγχίαλο στις 3.15 μ.μ.. Προηγήθηκε στις 11 π.μ. η προσγείωση τριών τουρκικών μεταγωγικών αεροσκαφών τύπου C - 160, τα οποία μετέφεραν το απαραίτητο προσωπικό και υλικό υποστήριξης των 12 τουρκικών αεροσκαφών.

Τους 32 Τούρκους πιλότους και τον Σμήναρχό τους Ακούν Οσντούρκ, που κατέφτασαν με τα F - 16 στη Νέα Αγχίαλο, τους υποδέχτηκε ο Διευθυντής Επιχειρησιακού Ελέγχου της 111 Πτέρυγας Μάχης κ. Δούμας. Τα τουρκικά αεροσκάφη θα παραμείνουν για δύο βδομάδες στη Νέα Αγχίαλο και από τις 24 έως 27 Μαΐου θα γίνουν οι κοινές επιχειρησιακές πτήσεις με ελληνικά αεροσκάφη. Μάλιστα, ο Τούρκος Σμήναρχος έσπευσε να δηλώσει ότι «οι κοινές πτήσεις των Ελλήνων και των Τούρκων πιλότων, είναι πολύ σπουδαίο γεγονός για την ειρήνη στην περιοχή»!!!

Τη διοίκηση των επιχειρησιακών πτήσεων θα έχει ο αντιπτέραρχος του Αρχηγείου Τακτικής Αεροπορίας Π. Μανούσος, με την ιδιότητα του διοικητή του Κέντρου Συνδυασμένων Αεροπορικών Επιχειρήσεων, το οποίο υπάγεται στο ΝΑΤΟικό Στρατηγείο που λειτουργεί στη Νάπολη.