ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Μοναδική επιλογή η πολιτικοποίηση του αγώνα

Δήλωση της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ για την αντιμετώπιση της νέας αντιλαϊκής επίθεσης που ξεδιπλώνεται από κυβέρνηση και ολιγαρχία

Πέμπτη 7 Απρίλη 2005

Κατά την περιοδεία της, χτες, στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Αν η εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα της χώρας που υποφέρουν σήμερα, και αύριο ακόμα περισσότερο, πιστεύουν στα δίκαια αιτήματά τους, αν θέλουν να ελπίζουν στην αποτελεσματικότητα της δράσης τους, έχουν μονάχα μια επιλογή:

Να αναλάβουν τις ευθύνες τους για την ανασύνταξη ενός μαζικού ενωτικού κινήματος, στηριγμένου στην κοινωνική συμμαχία, στην αντιιμπεριαλιστική αντιμονοπωλιακή στρατηγική, με κύριο χαρακτηριστικό τη διεκδίκηση των σύγχρονων πραγματικών αναγκών τους, μακριά από τη λογική των μειωμένων απαιτήσεων. Την πολιτικοποίηση του αγώνα τους. Αποτελεί στοιχειώδη υποχρέωσή μας για τις νεότερες ηλικίες που σήμερα ζουν πολύ χειρότερα από χτες και προχτές. Και αύριο, αν δεν αλλάξουν τα πράγματα, θα βρεθούν σε πολύ μεγαλύτερες μπόρες αυτές και τα παιδιά τους».

Η Αλ. Παπαρήγα δίνοντας το σύγχρονο περιεχόμενο της έννοιας «πολιτικοποίηση» σημείωσε:

«Πολιτικοποίηση σήμερα, το 2005, ύστερα από εμπειρίες χρόνων και μάταιες ελπίδες και αυταπάτες σημαίνει ότι οι εργαζόμενοι:

- Απορρίπτουν συνειδητά και οριστικά την πολιτική της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Εως τις 7 του Μάρτη 2004 δεξιός ψάλτης κοινωνικής υποκρισίας ήταν η ΝΔ, σήμερα το ρόλο του δεξιού ψάλτη της κοινωνικής υποκρισίας παίζει το ΠΑΣΟΚ. Ο λαός δεν έχει ρόλο διαιτητή στον καυγά ποιος από τους δύο είναι καλύτερος εκπρόσωπος και υπηρέτης των μονοπωλίων. Δεν υπάρχουν εθνικοί στόχοι ούτε στην εσωτερική ούτε στην εξωτερική πολιτική, ούτε στην οικονομία, ούτε στην Παιδεία και στην Υγεία, κλπ. Υπάρχουν στόχοι για το κεφάλαιο, και στόχοι για το λαό.

- Θεωρούν εχθρικά και ξένα στα δικά τους συμφέροντα τα συνθήματα για "την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας", την "αναβάθμιση της Ελλάδας στην περιοχή και στην ευρωπαϊκή καπιταλιστική ενοποίηση", για την "οικονομία της γνώσης", την "αξιολόγηση της Παιδείας", κ.ά.

Οσο οι αγώνες των εργαζομένων περιορίζονται σε μάχες οπισθοφυλακής, όσο έχουν απολογητικό χαρακτήρα, τόσο νέα μέτρα και καταιγίδες θα πέσουν στο κεφάλι τους. Οσο οι εργαζόμενοι νομίζουν ότι η ευρωπαϊκή καπιταλιστική ενοποίηση είναι μονόδρομος και τάχα πεδίο πάλης για παρέμβαση, όπως ισχυρίζεται ο Συνασπισμός, τόσο οι αγώνες τους θα χάνουν τη δυναμική τους. Θα ταλαντεύονται για το δίκιο τους, θα χάνουν την αυτοπεποίθησή τους.

Είναι κρίμα και κυρίως επικίνδυνο οι εργαζόμενοι και η νεολαία, οι νεότερες ηλικίες που αντιμετωπίζουν τα οξυμένα προβλήματα της σύγχρονης οικογένειας, της ανατροφής και μόρφωσης των παιδιών τους, να παζαρεύουν πόσα θα χάσουν. Το ζητούμενο είναι να διεκδικούν πόσα θα κερδίσουν».

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων η Αλέκα Παπαρήγα σημείωσε για τις προτάσεις του Κ. Μητσοτάκη: «Η πρόταση Μητσοτάκη είναι παλιά. Ερχεται ακόμη από τη Λισαβόνα. Ο Κ. Μητσοτάκης και επί ΠΑΣΟΚ και τώρα παίζει το ρόλο του φούρναρη. Ζυμώνει δηλαδή το ψωμί. Η ΝΔ θα το ψήσει».

Σχετικά με το αν η πολιτική απάντηση που πρέπει να δώσει ο λαός έχει σχέση με πρόωρες εκλογές: «Οποτε και αν γίνουν οι εκλογές, αν δεν υπάρξει σαφής καταδίκη και των δυο κομμάτων, τα πράγματα θα γίνουν πολύ χειρότερα. Αλλά την πολιτική απάντηση πρέπει να τη δώσει πριν απ' όλα το ίδιο το λαϊκό κίνημα για να μπορέσει αυτή να βρει το δρόμο της και στις κάλπες».

Ερωτώμενη, επίσης, για τα διατροφικά σκάνδαλα ανέφερε: «Η πιο κρίσιμη διαδικασία της αλυσίδας των τροφίμων βρίσκεται στα χέρια του μεγάλου κεφαλαίου, στα χέρια των πολυεθνικών. Απ' τη στιγμή που τα πάντα σχετίζονται με το υπερκέρδος, όχι απλά με το κέρδος, αλλά με το υπερκέρδος, τότε η επιστήμη χρησιμοποιείται για τη νοθεία των τροφίμων. Κι όταν η επιστήμη δεν επαρκεί, υπάρχει και η επιμελημένη αδιαφορία».