ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ
Κατήγγειλαν τη νέα αφαίμαξη

Η συνέχεια στις πρωτομαγιάτικες συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ στις 11 Μάη

Παρασκευή 8 Απρίλη 2005

Ακούραστοι στους δρόμους, ξανά χτες, οι συνταξιούχοι
«960 ευρώ ζητούν τα γηρατειά, να ζούνε από τη σύνταξη κι όχι με ζητιανιά», «του ΛΑΦΚΑ τα κλεμμένα ζητάτε να μας φάτε, ντροπή σε σας που τώρα κυβερνάτε», «δώστε πίσω τα κλεμμένα», διεκδίκησαν για ακόμα μια φορά, εκατοντάδες συνταξιούχοι της Αθήνας, που χτες το πρωί, ακούραστοι όπως κάθε φορά, πραγματοποίησαν συγκέντρωση και πορεία στους δρόμους της πόλης. Κατήγγειλαν αγανακτισμένοι τη νέα φοροεπιδρομή της κυβέρνησης σε βάρος των εισοδημάτων τους και με βροντερή φωνή δεσμεύτηκαν ότι «ο αγώνας συνεχίζεται». Επόμενο ραντεβού των συνταξιούχων, οι πρωτομαγιάτικες απεργιακές συγκεντρώσεις που διοργανώνουν οι ταξικές συνδικαλιστικές δυνάμεις στις 11 Μάη.

Με πικέτες φορεμένες στο λαιμό, που έγραφαν χαρακτηριστικά «για μας ψίχουλα, για τους βιομηχάνους καρβέλια», οι συνταξιούχοι ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα των Συνεργαζομένων Ομοσπονδιών τους ΙΚΑ - ΤΕΒΕ - ΤΣΑ - ΕΛΤΑ - ΤΑΕ - ΟΤΑ και ΔΗΜΟΣΙΟΥ, συγκεντρώθηκαν στις 10 το πρωί στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης (πρώην Κοτζιά). Από το βήμα της συγκέντρωσης ο Δ. Μαυροδόγλου, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΙΚΑ Ελλάδας, κατήγγειλε την πολιτική της ΝΔ υπογραμμίζοντας ότι πρόκειται για συνέχεια της πολιτικής που ακολουθείται όλα τα προηγούμενα χρόνια «με στόχο να γίνουν οι φτωχοί φτωχότεροι και οι πλούσιοι πλουσιότεροι. Αυτήν την πολιτική εμείς την καταδικάζουμε». Αναφερόμενος στα αναδρομικά του ΛΑΦΚΑ και στο παιχνίδι που παίζεται αυτές τις μέρες, τόνισε: «εμείς διεκδικούμε εδώ και τώρα με νομοθετική ρύθμιση να μας δώσουν πίσω όλα όσα μας έκλεψαν οι γαλάζιες και πράσινες κυβερνήσεις».

«Ακρίβεια, ανεργία, πληθωρισμός, αυτός είναι ο καπιταλισμός», «εμείς το λέμε δεν υποχωρούμε με ενότητα και αγώνα θα δικαιωθούμε», φώναζαν, μεταξύ άλλων, οι συνταξιούχοι καθ' όλη τη διάρκεια της πορείας που ακολούθησε. Διεκδίκησαν ακόμα 15.000 ευρώ αφορολόγητο εισόδημα, να τους παρέχονται δωρεάν τα φάρμακα, να καταργηθεί ο Φόρος Προστιθέμενης Αξίας και να τους αποδοθούν τα οικογενειακά επιδόματα.

Η πορεία διέσχισε την αγορά στην οδό Αθηνάς, από εκεί στην Ευριπίδου, στη Σταδίου, την Πανεπιστημίου για να καταλήξει στην Ομόνοια. Εκεί ο Χρ. Τριάντης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΤΕΒΕ, κάλεσε τους συγκεντρωμένους να βρίσκονται σε ετοιμότητα. «Τη μάχη θα τη δώσουμε σε όλα τα μέτωπα. Είμαστε σε διαρκή επαγρύπνηση. Θα ξανασυναντηθούμε την Πρωτομαγιά με το ΠΑΜΕ».

Στις 12 Απρίλη στη Θεσσαλονίκη

Στο δρόμο του αγώνα βγαίνουν και οι συνταξιούχοι της Θεσσαλονίκης. Την Τρίτη 12 Απρίλη η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Συνταξιουχικών Οργανώσεων, διοργανώνει συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 10.30 το πρωί στο Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης.

Αυτό αποφασίστηκε στη διάρκεια σύσκεψης που πραγματοποίησαν χτες και στην οποία συμμετείχαν εκπρόσωποι των σωματείων συνταξιούχων, ΙΚΑ, ΤΕΒΕ, ΤΣΑ, ΟΑΣΘ, ΟΤΑ, Τύπου και Χάρτου, Χαλυβουργών, ΙΚΑ Ασβεστοχωρίου, Επικουρικού Μετάλλου και ΝΑΤ.

Οι συνταξιούχοι καταγγέλλουν τη νέα φοροεπιδρομή που εξαπέλυσε η κυβέρνηση σε βάρος των λαϊκών εισοδημάτων, των εργαζομένων και των χαμηλοσυνταξιούχων. Και δηλώνουν πως απέναντι σ' αυτή την πολιτική, δεν υπάρχουν περιθώρια ανοχής, παρά μόνο ο δρόμος του μαζικού και συντονισμένου αγώνα, ο δρόμος της πάλης για την ανατροπή της.