ΚΑΤΑΙΓΙΣΜΟΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΩΝ ΕΛΕΓΧΩΝ
Οι «Ράμπο» της ... «ΠΟΛΙΣ»

Με πρόσχημα την καταπολέμηση του εγκλήματος, η Ελληνική Αστυνομία πραγματοποιεί χιλιάδες ελέγχους σε ανυποψίαστους πολίτες σε όλη τη χώρα

Σάββατο 9 Απρίλη 2005

Eurokinissi

Στην ίδια θέση βρέθηκαν χιλιάδες άτομα. (Φωτογραφία από προηγούμενη επιχείρηση «ΠΟΛΙΣ»στη Θεσσαλονίκη)
Να καλλιεργήσει ένα κλίμα τρομοκρατίας σε βάρος των πολιτών όλης της χώρας επιχειρεί η κυβέρνηση, και η Ελληνική Αστυνομία (ΕΛ.ΑΣ.), μέσω της επιχείρησης με την κωδική ονομασία «ΠΟΛΙΣ». Και μπορεί, σύμφωνα με τις επίσημες δηλώσεις παραγόντων του υπουργείου Δημόσιας Τάξης, το συγκεκριμένο πρόγραμμα να αποτελεί την ...«ασπίδα» κατά του εγκλήματος, ωστόσο οι έλεγχοι που πραγματοποιούν χιλιάδες αστυνομικοί σε ανυποψίαστους ανθρώπους σε όλη τη χώρα συνοδεύονται από καταγγελίες για αυταρχική συμπεριφορά των οργάνων.

Μόνο προχτές, 7 Απρίλη, 5.230 αστυνομικοί και συνοροφύλακες βγήκαν στο δρόμο και δεν άφησαν τίποτα «όρθιο», αφού πραγματοποίησαν συνολικά 61.558 ελέγχους σε άτομα, καταστήματα και οχήματα σε όλη τη χώρα. Ολα αυτά συμβαίνουν τη στιγμή που κυβέρνηση και αστυνομία έχουν φροντίσει να δημιουργήσουν ένα μηχανισμό συνεργασίας με τις αστυνομίες των δήμων. Επιπλέον, υπάρχει και το παράδειγμα του προγράμματος «ρουφιάνος της γειτονιάς» που έχει αρχίσει να υλοποιείται πιλοτικά στο Δήμο Βύρωνα.

Χωρίς να υπολογιστούν τα κλιμάκια κατά του παρεμπορίου και της αστυνόμευσης των κεντρικών πλατειών, που έχουν ξεκινήσει εδώ και 11 μήνες, η κατάσταση έχει αρχίσει να ξεφεύγει από κάθε έλεγχο. Με πρόσχημα την καταπολέμηση της εγκληματικότητας, Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Μακεδονία (Κεντρική, Ανατολική και Δυτική), Στερεά Ελλάδα, Δυτική Ελλάδα, Πελοπόννησος, Θεσσαλία, Ηπειρος, Ιόνιο, Αιγαίο (νησιά Βορείου και Νοτίου) καθώς και η Κρήτη βρέθηκαν κάτω από έναν καταιγισμό ελέγχων.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Δημόσιας Τάξης, μόνο στην Αττική διατέθηκαν 2.438 αστυνομικοί που πραγματοποίησαν 16.123 ελέγχους σε άτομα, 1.137 σε καταστήματα και 9.687 σε οχήματα. Βεβαιώθηκαν 5.079 παραβάσεις που σχετίζονται με θέματα ασφάλειας, κανονισμούς, διατάξεις, Κ.Ο.Κ. κτλ. και συνελήφθησαν 798 άτομα. Από την άλλη, στη συμπρωτεύουσα, οι 386 αστυνομικοί που διατέθηκαν, έλεγξαν 2.456 άτομα, 366 καταστήματα και 1.721 οχήματα. Από τους παραπάνω, προχώρησαν σε 115 συλλήψεις.

Πανελλαδικά πραγματοποιήθηκαν 34.642 έλεγχοι σε άτομα, 3.730 σε καταστήματα και 23.186 σε οχήματα, ενώ βεβαιώθηκαν 10.210 παραβάσεις. Ο αριθμός των συλληφθέντων έφτασε τα 1.304 άτομα. Αγνωστος βέβαια παραμένει, για αυτό το κύμα ελέγχου, ο αριθμός των προσαχθέντων, καθώς δε δόθηκαν από το υπουργείο στη δημοσιότητα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο πρώτο δίμηνο του τρέχοντος έτους, 45.360 πολίτες βρέθηκαν στο «στόχαστρο» των αστυνομικών μέσα από τη συγκεκριμένη αστυνομική επιχείρηση. Από την άλλη, στο πλαίσιο της αστυνόμευσης κεντρικών πλατειών (που διαρκεί ένα μήνα), από το Μάη του 2004 έως το Γενάρη του 2005 πραγματοποιήθηκαν 59.649 έλεγχοι γενικά (σ.σ. οχήματα, άτομα κ.ά.), έγιναν 7.594 προσαγωγές και 735 συλλήψεις.