ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ - Α' ΕΘΝΙΚΗ
Βία και ρατσισμός εντός και εκτός γηπέδων

Ο κατάλογος των γεγονότων, που αποδεικνύουν τη σήψη στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο, αυξάνεται διαρκώς...

Τρίτη 12 Απρίλη 2005

Sportidea

Ο ΠΑΟ κέρδισε τον Ολυμπιακό και οδηγεί την κούρσα του πρωταθλήματος. Οπως φαίνεται όμως... «οδηγός» και στο φετινό πρωτάθλημα είναι η βία και τα φαινόμενα ρατσισμού
Η προσαρμογή της λαϊκής ρήσης «ή στραβός είναι ο γιαλός ή στραβά αρμενίζουμε», αντικαθιστώντας το διαζευκτικό «ή» με τον σύνδεσμο «και», αποδίδει τη ζώσα πραγματικότητα στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο.

Και η 25η αγωνιστική σημαδεύτηκε από γεγονότα, τα οποία δείχνουν στρεβλές νοοτροπίες και πρακτικές, βαθιά ριζωμένες. Αποτέλεσμα της άκρατης εμπορευματοποίησης, της εξυπηρέτησης μεγάλων επιχειρηματικών συμφερόντων μέσω του αθλητισμού και της εκμετάλλευσής του ως μέσο για την καλλιέργεια ρατσιστικών και φασιστικών στοιχείων.

Οι νέες προσθήκες στη μακρά λίστα;

Για την οπαδική νοοτροπία, με έντονα χαρακτηριστικά οργανωμένου εγκλήματος και εισχώρηση ξένων προς τον αθλητισμό απόψεων και πράξεων, ευθύνονται πολλοί (ΠΑΕ, εκάστοτε κυβερνώντες, ΜΜΕ και άλλοι). Είτε γιατί την ανέχονται, είτε γιατί - για δικούς τους λόγους - την υποθάλπουν, είτε γιατί αδιαφορούν. Το σίγουρο είναι ότι ο «στρουθοκαμηλισμός» τους είναι επικίνδυνος για το άθλημα, την ακεραιότητα των εμπλεκομένων και την κοινωνία εν γένει.

Στα αμιγώς αγωνιστικά, ο Παναθηναϊκός κέρδισε δίκαια τον Ολυμπιακό. Παραμένει λοιπόν φαβορί για τον τίτλο, αφού όλα εξαρτώνται από τους παίχτες του. Αντίθετα, πλέον, στους "ερυθρόλευκους", που υποχώρησαν στην τρίτη θέση, δεν αρκούν οι ίδιες προσπάθειες. Για την έξοδο στο Τσάμπιονς Λιγκ ή το πρωτάθλημα, περιμένουν στραβοπάτημα των προπορευομένων.

Η ΑΕΚ κέρδισε τον ΠΑΟΚ, ανέβηκε στη δεύτερη θέση, αλλά τα χαμόγελα μετρίασαν δύο γεγονότα: Η αποβολή του Λυμπερόπουλου και η 7η κίτρινη του Ασουνσάο. Ο πρώτος - που ζήτησε συγνώμη και δέχτηκε το λάθος του, ν' απαντήσει στην πρόκληση του Ζωγραφάκη (επίσης αποβλήθηκε) - κινδυνεύει με «βαριά καμπάνα», αφού ήταν και αρχηγός. Ο δεύτερος χάνει δύο παιχνίδια, έστω και αν λανθασμένα «κιτρίνισε» αυτόν ο διαιτητής και όχι τον Πετκόφ.

Ξαναζωντάνεψε το ευρωπαϊκό της όνειρο η Χαλκηδόνα, σημαντική νίκη - στην προσπάθεια παραμονής - για την Καλλιθέα. Αντίθετα ο Αρης συνεχίζει να βαδίζει σε... τεντωμένο σκοινί.