ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κοινοί οι στόχοι κυβέρνησης - κεφαλαίου

Ο Κ. Καραμανλής δεσμεύτηκε χτες στους μεγαλοεπιχειρηματίες του τουρισμού να ικανοποιήσει τις αξιώσεις τους

Τρίτη 12 Απρίλη 2005

Απόλυτα σύμφωνη με τις αξιώσεις των επιχειρηματιών του τουρισμού - που ζήτησαν να πάρει άμεσα μέτρα χωρίς να υπολογίσει «το όποιο ενδεχόμενο προσωρινό πολιτικό κόστος» - εμφανίζεται η κυβέρνηση της ΝΔ. Οσα είπε ο Κ. Καραμανλής χτες το βράδυ, μιλώντας στην ετήσια Γενική Συνέλευση του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), επιβεβαιώνουν την ταύτιση της κυβερνητικής πολιτικής με τις επιχειρηματικές επιδιώξεις και στον τομέα του τουρισμού. Της ομιλίας του πρωθυπουργού, είχε προηγηθεί η τοποθέτηση του προέδρου του ΣΕΤΕ Σ. Ανδρεάδη, ο οποίος τόνισε: «Ας ξεχάσουμε λοιπόν τον ανταγωνισμό σε επίπεδο τιμών φθηνού προϊόντος. Τι μας μένει λοιπόν; Μας μένει η αλλαγή προσανατολισμού. Με άλλα λόγια, επιβάλλεται η αναδιάρθρωση του χαρτοφυλακίου του ελληνικού τουριστικού προϊόντος». Λίγο αργότερα ο πρωθυπουργός επισήμαινε: «Ο ελληνικός τουρισμός δεν μπορεί να περιοριστεί στο σύνηθες προϊόν».

Από τα λεγόμενα του πρωθυπουργού, το αμέσως επόμενο διάστημα θα κατατεθεί νομοσχέδιο για τον ιαματικό τουρισμό και για τον αγροτουρισμό, θα αλλάξει το θεσμικό πλαίσιο για θαλάσσιο τουρισμό και θα προωθηθεί νέο θεσμικό πλαίσιο για τον αθλητικό, πολιτιστικό και θεραπευτικό τουρισμό. Προανήγγειλε επίσης - κι αυτό έχει τη μεγαλύτερη σημασία - νέο πλαίσιο για την αδειοδότηση των τουριστικών επιχειρήσεων, ειδικό χωροταξικό σχέδιο για τον τουρισμό και τον «απεγκλωβισμό» μεγάλων επενδυτικών πρωτοβουλιών. Πλήρης ταύτιση με τις απαιτήσεις του μεγάλου τουριστικού κεφαλαίου προέκυψε και με την επισήμανση του Κ. Καραμανλή ότι «στοχεύουμε σε ένα διαρκώς υψηλότερο εισοδηματικό και ποιοτικό επίπεδο τουριστών».

Αυτές ήταν οι απαντήσεις που περίμεναν οι μεγαλοεπιχειρηματίες του τουρισμού, που «ανοίγουν πανιά» και τουρίστες με γερό πορτοφόλι, προσαρμόζοντας ανάλογα τις προσφορές τους και το αντίτιμο των υπηρεσιών τους, που φυσικά θα είναι απλησίαστο για τους εργαζόμενους. Μόνο που αυτός ο στόχος θα επιτευχθεί με γερή χρηματοδότηση από το δημόσιο - ο αναπτυξιακός νόμος «είναι ο καλύτερος που υπήρξε ποτέ», είπε ο Σ. Ανδρεάδης - και τη δυνατότητα να χτίζουν ό,τι θέλουν και όπου θέλουν, εκμεταλλευόμενοι το καλύτερο τμήμα του φυσικού πλούτου της χώρας.

Ολα αυτά συμβαίνουν ήδη και αναμένεται να εκδηλωθούν με μεγαλύτερη ένταση την ίδια στιγμή που οι μεγαλοξενοδόχοι και τα μεγάλα τουριστικά γραφεία διαμαρτύρονται για τη στασιμότητα του τουρισμού και τις αρνητικές συνέπειες στις επιχειρήσεις τους. Ωστόσο, ο Σ. Ανδρεάδης επισήμανε ότι παρά τη μείωση κατά 3% των αφίξεων το 2004, τα έσοδα από τον τουρισμό έφτασαν τα 10,3 δισ. ευρώ και «κάλυψαν τις απώλειες του 2003», ενώ η Ελλάδα εξακολουθεί να κατέχει την 15η θέση στις αφίξεις και την 10η στα έσοδα σε παγκόσμιο επίπεδο. Στόχος για το 2010 είναι τα έσοδα να φτάσουν τα 13,6 δισ. ευρώ!!!