ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Σταθερή υποστήριξη Μπους σε Σαρόν

Σε λεκτικό, μόνο, επίπεδο η «δυσαρέσκεια» Μπους για την επέκταση εποικισμών της Δυτικής Οχθης

Παραμένει η ένταση στην Πλατεία των Τεμένων, εισβολή στη Νάμπλους

Τρίτη 12 Απρίλη 2005

Associated Press

Απο τις χθεσινές συγκρούσεις στη Ναμπλούς
ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΤΟΥ ΤΕΞΑΣ - ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ - ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ.-

«Να μην γίνουν ενέργειες που αντιτίθενται στο περιεχόμενο του οδικού χάρτη» κάλεσε, ιδιωτικώς και δημοσίως, τον Ισραηλινό πρωθυπουργό ο Αμερικανός πρόεδρος, κατά τη συνάντησή τους στο ράντσο του δεύτερου στο Κρόφορντ του Τέξας. Παρά τη δυσαρέσκεια της Ουάσιγκτον για τα σχέδια επέκτασης ορισμένων εποικισμών, πάντως, ο Τζορτζ Μπους δεν παρέλειψε για άλλη μια φορά να εκφράσει την υποστήριξή του στον Αριέλ Σαρόν.

Την προσήλωση του Λευκού Οίκου στην εφαρμογή του «οδικού χάρτη» επανέλαβε ο Αμερικανός πρόεδρος στον Αριέλ Σαρόν. Η συνάντηση στο Κρόφορντ, στόχευε, από την ισραηλινή πλευρά τουλάχιστον, να καταστήσει σαφή την πολιτική υποστήριξη του Μπους στο σχέδιο αποχώρησης από τη Γάζα αλλά και να διασφαλίσει επιπλέον οικονομική βοήθεια για την υλοποίησή του.

Ο βασικός στόχος επιτεύχθηκε καθώς ο Σαρόν εισέπραξε, και πάλι, φιλοφρονήσεις με τον Μπους να τον χαρακτηρίζει «θαρραλέο». Οσον αφορά στην οικονομική βοήθεια, όπως φαίνεται, είναι ένα ζήτημα το οποίο θα απασχολήσει τη συνάντηση του Σαρόν με την ΥΠΕΞ Κοντολίζα Ράις.

Επιπλέον, ο Τζορτζ Μπους, για άλλη μια φορά, υιοθέτησε την ισραηλινή άποψη περί «παρανόμων» εποικισμών, των οποίων τη διάλυση ζήτησε. Φυσικά, ο Αριέλ Σαρόν δεν έφερε αντιρρήσεις, καθώς, ήδη, ο Λευκός Οίκος έχει αποδεχτεί την ισραηλινή εκδοχή περί «δεδομένων στο έδαφος που δεν επιτρέπουν την πλήρη ισραηλινή αποχώρηση από τα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη».

Ετσι, ως «μελανό» σημείο της συνάντησης θα μπορούσε να χαρακτηριστεί μόνο το ζήτημα της επέκτασης, κατά 3.600 κατοικίες, του εποικισμού Μάαλε Αντουμίμ, που ουσιαστικά θα τον ενώσει με την ανατολική Ιερουσαλήμ. Ο Μπους εξέφρασε την αντίθεσή του χωρίς, όμως, να απαιτήσει κάποιου είδους δέσμευση από τον Σαρόν.

Ενταση...

Την ίδια στιγμή, τεταμένη παρέμενε, και χτες, η ατμόσφαιρα στην Λωρίδα της Γάζας μετά το θάνατο 3 νεαρών Παλαιστινίων, το Σάββατο, από ισραηλινά πυρά στη Ράφα. Σύμφωνα με παλαιστινιακές πηγές, οι 3 σκοτώθηκαν ενώ απλώς προσπαθούσαν να μαζέψουν μια μπάλα κοντά σε ισραηλινό φυλάκιο. Ακολούθησαν επιθέσεις με ρουκέτες τόσο προς την περιοχή Σντερότ του Ισραήλ όσο και προς τον εποικισμό Γκους Κατίφ, οι οποίες δεν προκάλεσαν θύματα. Ο Ισραηλινός υπουργός Αμυνας, Σαούλ Μοφάζ, φέρεται να ζήτησε από τον πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς «να λάβει μέτρα για να σταματήσουν αυτές οι επιθέσεις», προειδοποιώντας ότι το Ισραήλ, σε αντίθετη περίπτωση, «θα αναγκαστεί να αναλάβει πρωτοβουλίες».

Τεταμένη, όμως, είναι η ατμόσφαιρα και στην Πλατεία των Τεμένων, στην ανατολική Ιερουσαλήμ, όπου από την περασμένη βδομάδα έχουν αναπτυχθεί περισσότεροι από 3.000 αστυνομικοί. Οι ισραηλινές αρχές απαγόρευσαν σε όλους τους Εβραίους (και βουλευτές) να επισκεφθούν την Πλατεία των Τεμένων ενώ επέτρεψαν μόνο σε Ισραηλινούς Αραβες και Παλαιστινίους της Ανατολικής Ιερουσαλήμ την είσοδο. Στόχος, όπως ανακοινώθηκε, είναι η αποτροπή επεισοδίων μετά από τη γνωστοποίηση των προθέσεων ορισμένων ακροδεξιών εβραϊκών οργανώσεων να διαδηλώσουν στον τρίτο ιερότερο τόπο του Ισλάμ ενάντια στο σχέδιο αποχώρησης από τη Γάζα.

Τέλος, ισραηλινές δυνάμεις υπό την κάλυψη ελικοπτέρων, εισέβαλαν στη Νάμπλους, στη Δυτική Οχθη, όπου έκαναν έρευνες σε σπίτια και προχώρησαν σε 12 συλλήψεις. Σημειώθηκαν επεισόδια με νεαρούς Παλαιστίνιους, κατά τα οποία τραυματίστηκαν 5 Παλαιστίνιοι.

Την Κυριακή, χιλιάδες Παλαιστίνιοι πολιόρκησαν την Πλατεία και σημειώθηκαν μικρής έκτασης επεισόδια με την ισραηλινή αστυνομία. Οι διαδηλωτές προειδοποίησαν για «έκρηξη» σε περίπτωση που ακροδεξιοί Εβραίοι «βεβηλώσουν» την Πλατεία ενώ κάλεσαν και τις αραβικές χώρες να προστατεύσουν τον ιερό τόπο. Επίσης, συνελήφθησαν και 3 μέλη της ακροδεξιάς εβραϊκής οργάνωσης Ρεβάβα, που αποπειράθηκαν να παραβιάσουν την απαγόρευση των ισραηλινών αρχών.