ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
Δουλιά μέχρι τα γεράματα

Με έρευνες για την υπογεννητικότητα η Κομισιόν προπαγανδίζει την αύξηση στα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης

Τρίτη 12 Απρίλη 2005

Αφού τους ξεζούμισε μια ολόκληρη ζωή, τώρα το κεφάλαιο τους θεωρεί «βάρος» για τα κέρδη του και μεθοδεύει την παραμονή τους στη δουλιά μέχρι το θάνατο...
Την «αναγκαιότητα» να υλοποιηθούν ταχύτερα οι αποφάσεις του Εαρινού Συμβουλίου και να αυξηθούν τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης, προπαγανδίζει η Κομισιόν, με αλλεπάλληλες δημοσιοποιήσεις ερευνών που σχετίζονται με τη γήρανση του πληθυσμού στα κράτη - μέλη της ΕΕ. Αξιοποιώντας τη διαπιστωμένη υπογεννητικότητα και χωρίς να θίγει στο ελάχιστο τις πραγματικές αιτίες που τη δημιουργούν, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπερασπίζεται την παράταση του εργάσιμου βίου, προκειμένου η τρίτη ηλικία να μη «ζει εις βάρος των εργασιακά ενεργών πληθυσμών»!

Σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας, η ΕΕ αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα υπογεννητικότητας, καθώς αναμένεται κατακόρυφη πτώση του πληθυσμού μετά το 2025. Η πληθυσμιακή αύξηση που θα παρατηρηθεί κατά την επόμενη 25ετία, δε θα είναι τόσο από γεννήσεις, όσο από εισροή μεταναστών, που θα λειτουργήσουν σαν μετάγγιση εργατικού δυναμικού στην ΕΕ, που γερνάει.

Μπροστά σ' αυτή την εξέλιξη, η λύση που προτείνεται εμμέσως πλην σαφώς, από την ΕΕ, είναι - σύμφωνα και με νύξεις Κοινοτικών παραγόντων - να αυξηθεί το όριο συνταξιοδότησης και να προχωρήσει η εφαρμογή ενός παράλληλου μοντέλου ιδιωτικής ασφάλισης, ενώ για την πλειοψηφία των εργαζομένων, σαν μόνη λύση προβάλλεται η εργασία μέχρι τα βαθιά γεράματα.

Η Ελλάδα, σύμφωνα με τη «Γιούροστατ», είναι μεταξύ των χωρών, που θα αντιμετωπίσουν τα σοβαρότερα προβλήματα, αφού το 2050 οι εργατικά ενεργοί πολίτες θα αγγίζουν μόλις το 55,2% του συνολικού πληθυσμού, ενώ το 32,5%, θα είναι πάνω από 80 ετών. Παρόμοια στοιχεία έχουν αξιοποιηθεί κατά κόρον και από στελέχη της τωρινής και της προηγούμενης κυβέρνησης για να δικαιολογηθεί η λυσσαλέα επίθεση που έχουν εξαπολύσει σε βάρος των ασφαλιστικών και συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων των Ελλήνων εργαζομένων.

Οσο για την Κομισιόν, δεν αποτελεί πρόβλημα η αδυναμία των ζευγαριών να επιβιώσουν και να συντηρήσουν την οικογένειά τους, αλλά το ότι η Ευρώπη γερνάει, οι Ευρωπαίοι ζουν περισσότερα χρόνια, παίρνουν σύνταξη για περισσότερα χρόνια και άρα επιβαρύνουν τον ενεργό πληθυσμό και τον προϋπολογισμό για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα!

Η ΕΕ, επιμένει στις ανακοινώσεις της να αγνοεί συστηματικά τους λόγους που απωθούν τους Ευρωπαίους από τη δημιουργία πολυάριθμων οικογενειών. Λόγοι αντικειμενικοί και προβλήματα απροσπέλαστα που δεν επιτρέπουν στα ζευγάρια να αποκτήσουν περισσότερα από ένα ή δύο - το πολύ - παιδιά και αυτά με δυσκολία. Το εισόδημα της λαϊκής οικογένειας λειτουργεί αντιστρόφως ανάλογα με τις απαιτήσεις που συνεχώς αυξάνονται, με αποτέλεσμα να γίνεται απαγορευτικό για τη δημιουργία πολυμελούς οικογένειας.