ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Θεωρεί «ατού» την αποδοχή της πρότασης Νίμιτς
Τετάρτη 13 Απρίλη 2005

Παπαγεωργίου Βασίλης

Τις «καλές προθέσεις» της για να δοθεί λύση στο θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ στη βάση της πρότασης Νίμιτς επιδεικνύει η κυβέρνηση κυρίως προς τις ΗΠΑ και την ΕΕ, σε μια προσπάθεια να μετατεθούν οι πιέσεις προς την πλευρά της ΠΓΔΜ.

Η ελληνική κυβέρνηση πασχίζει με κάθε μέσο να «εκτιμηθεί» πρώτα απ' όλα από τα υπερατλαντικά αφεντικά η «καλή συμπεριφορά» που έδειξε με την αποδοχή από την πρώτη στιγμή της πρότασης Νίμιτς, σε αντίθεση με την κυβέρνηση της ΠΓΔΜ που δείχνει, όπως εκτιμούν, αδιαλλαξία. Η κυβέρνηση προβάλλει το επιχείρημα ότι η ίδια έχει δεχτεί ως βάση διαπραγμάτευσης την πρόταση του ειδικού διαμεσολαβητή του ΟΗΕ, ενώ δεν έχει κάνει το ίδιο η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ.

«Η ελληνική κυβέρνηση για πρώτη φορά μετά από πάρα πολλά χρόνια δείχνει ότι είναι διατεθειμένη να προχωρήσει σε διαπραγμάτευση», δήλωσε χτες ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος, θέλοντας να αναδείξει τον «εποικοδομητικό ρόλο» της κυβέρνησης. «Εμείς ζητήσαμε επίσπευση των διαδικασιών στα Ηνωμένα Εθνη, οι οποίες είχαν βαλτώσει για δύο-τρία χρόνια», υποστήριξε ο Ε. Αντώναρος, εκτιμώντας ότι αποτέλεσμα της ελληνικής πρωτοβουλίας είναι «η εν λόγω πρωτοβουλία που ανέλαβε ο κ. Νίμιτς».

Παράλληλα, σημείωσε με νόημα ότι «οι τρίτες χώρες έχουν την ευκαιρία να διαπιστώσουν για πρώτη φορά - μετά από πολλά χρόνια διαπραγμάτευσης που γινόταν εν κρυπτώ και χωρίς να λέει κανείς τι γινόταν, χωρίς καμιάς μορφής ενημέρωση - ξεκάθαρα ποιος είναι αξιόπιστος συνομιλητής και ποιος είναι έτοιμος να προχωρήσει σε ουσιαστικές διαπραγματεύσεις». Παράλληλα, βιάστηκε να προεξοφλήσει ότι «οι αρχές της ΠΓΔΜ δε φαίνεται να αποδέχονται την πρόταση διαπραγμάτευσης του κ. Νίμιτς», καλώντας την κυβέρνηση της γειτονικής χώρας να τοποθετηθεί προκειμένου να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις. «Εφόσον δεν τοποθετείται η άλλη πλευρά δεν προχωρά η διαπραγμάτευση», είπε.

Ταυτόχρονα, επιχείρησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις για τα «γκρίζα σημεία» της πρότασης Νίμιτς λέγοντας ότι συμπεριέλαβε στην πρότασή του για την ονομασία της ΠΓΔΜ σημεία που εκείνος έκρινε ότι έπρεπε να συμπεριληφθούν και αυτά είναι προς διαπραγμάτευση.

Συγκεκριμένα, για το επίμαχο εδάφιο που ερμηνεύεται ότι απαγορεύει τη χρήση του όρου «Μακεδονία» ή «μακεδονικό» και από την Ελλάδα, ο Ε. Αντώναρος παραδέχτηκε ότι το εδάφιο αυτό είναι διφορούμενο και δεκτικό ερμηνειών. Ανέφερε ακόμα ότι η πρόταση Νίμιτς δεν έχει τη μορφή ότι «το παίρνετε ή το αφήνετε» και ότι αποτελεί βάση προς συζήτηση.

Διευκρίνισε, ωστόσο, ότι στις διαπραγματεύσεις υπάρχουν σημεία που δε γίνονται δεκτά, είτε από τη μία, είτε από την άλλη πλευρά, και πρόσθεσε ότι οι συζητήσεις δεν έχουν φθάσει σε σημείο που να τίθεται θέμα μονογραφής ή υπογραφής κάποιας συμφωνίας.

Ερωτηθείς για το εάν η ελληνική πλευρά προτίθεται να χρησιμοποιήσει το «βέτο» για την εισδοχή της ΠΓΔΜ στην Ευρωπαϊκή Ενωση και στο ΝΑΤΟ στην περίπτωση που δεν υπάρξει λύση στο θέμα της ονομασίας, ο Ε. Αντώναρος απέφυγε να πάρει θέση επισημαίνοντας ότι η εξεύρεση αμοιβαία αποδεκτής λύσης στο θέμα της ονομασίας θα βελτιώσει τις σχέσεις των δύο πλευρών, θα ενισχύσει τη σταθερότητα στην περιοχή και θα ευνοήσει τις προσπάθειες των Σκοπίων να ενταχθούν στους διεθνείς οργανισμούς, όπως είναι το ΝΑΤΟ και η Ευρωπαϊκή Ενωση.

Σολάνα: Κοντά σε λύση...

Την εκτίμηση ότι «βρισκόμαστε κοντά στην επίλυση του ζητήματος» εξέφρασε ο ύπατος εκπρόσωπος για την Εξωτερική Πολιτική και την Πολιτική Αμυνας της ΕΕ, Χ. Σολάνα, σε δηλώσεις μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ, Β. Μπούσκοφσκι. Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ με τη σειρά του ανέφερε ότι «θα πρέπει σύντομα» να βρεθεί λύση για το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ που θα ικανοποιεί τόσο τη χώρα του όσο και την Ελλάδα. Ο Χ. Σολάνα εκτίμησε επίσης ότι οι διαβουλεύσεις με τον Μ. Νίμιτς θα αποβούν αποτελεσματικές.