ΦΟΙΤΗΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ
Γιορτινό κλίμα παρά τα προβλήματα
Πέμπτη 14 Απρίλη 2005

Eurokinissi

Η ανόθευτη, ουσιαστική δράση του φοιτητικού κινήματος και οι συλλογικές του διαδικασίες ενοχλούν... όπως φάνηκε τόσο από τις προσπάθειες νοθείας εκ μέρους των παρατάξεων ΔΑΠ και ΠΑΣΠ, όσο και από τις προσπάθειες διαφόρων «τραμπούκων» να εμποδίσουν τη διεξαγωγή ή την ολοκλήρωση των εκλογών σε κάποιους συλλόγους.

Ομως, παρά τις προσπάθειες εκφοβισμού και δημιουργίας αποτρεπτικού κλίματος για συμμετοχή στις εκλογές, οι φοιτητές αγκάλιασαν και χτες τις εκλογικές διαδικασίες. Στις περισσότερες σχολές της Αθήνας, από το πρωί χτες επικρατούσε ατμόσφαιρα γιορτής, είχαν γεμίσει χρώματα και μουσικές κι είχαν ανοίξει διάπλατα τις πόρτες τους για τους φοιτητές που προσέρχονταν να ψηφίσουν.

Στην Αθήνα, στην οδό Σόλωνος και τους γύρω δρόμους η ατμόσφαιρα «μύριζε» εκλογές, καθώς φοιτητές πηγαινοέρχονταν με τα σηματάκια των παρατάξεών τους κι οι συζητήσεις στα πηγαδάκια ήταν όλες σχετικές με την κατάσταση στις σχολές. Το κτίριο του Χημείου, κατά το μεσημέρι, ήταν ασφυκτικά γεμάτο με κόσμο, αφού εκεί ψηφίζουν όλοι οι σύλλογοι της Φυσικομαθηματικής και οι δυο σύλλογοι των Παιδαγωγικών Τμημάτων. Ειδικά στους συλλόγους της Φυσικομαθηματικής δημιουργήθηκαν ουρές στις κάλπες, γιατί η προσέλευση των φοιτητών ήταν πολύ αυξημένη το μεσημέρι, ενώ σε κάποιους συλλόγους παρατηρούνταν και αύξηση της συμμετοχής σε σχέση με πέρσι.

Γιορτινή ήταν η ατμόσφαιρα και στο κτίριο της Νομικής, όπου ψηφίζουν οι σύλλογοι του Πολιτικού, του Οικονομικού και του Νομικού, αλλά η συμμετοχή των φοιτητών έδειχνε (αργά το μεσημέρι) να είναι μειωμένη σε σχέση με πέρσι. Και στους τρεις συλλόγους το κλίμα των εκλογών έδειχνε επηρεασμένο έντονα από τις αποκαλύψεις της ΠΚΣ για κλεμμένα τρίπτυχα (φοιτητικές ταυτότητες) που βρέθηκαν πριν δυο βδομάδες στην κατοχή της ΔΑΠ, γι' αυτό και μετά από ομόφωνη απόφαση των παρατάξεων του Νομικού Τμήματος, οι φοιτητές καλούνταν να ψηφίσουν με την επίδειξη της αστυνομικής τους ταυτότητας.

Αύξηση της συμμετοχής φαινόταν να υπάρχει και στα εννιά Τμήματα της Φιλοσοφικής. Από το πρωί η σχολή γέμισε φοιτητές, οι οποίοι συνέρεαν στις κάλπες, «ρίχνοντας» δύο ξεχωριστά ψηφοδέλτια σε δύο διαφορετικές κάλπες - ένα για την εκλογή ΔΣ της σχολής και ένα για το κάθε Τμήμα. Η προσέλευση των φοιτητών ωστόσο γινόταν ανά τακτά χρονικά διαστήματα χωρίς να δημιουργηθούν ιδιαίτερα προβλήματα και συνωστισμός έξω από τις αίθουσες.