ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ
Ετοιμη και η «διεθνής συνθήκη πυρηνικής τρομοκρατίας»...
Παρασκευή 15 Απρίλη 2005

Associated Press

Από πυρηνικό σταθμό στη Ρωσία
ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ.--

Διεθνή συνθήκη με την οποία ποινικοποιείται η παράνομη κατοχή ραδιενεργού υλικού ή πυρηνικών όπλων με πρόθεση (!) τη διάπραξη τρομοκρατικής πράξης εγκρίθηκε συναινετικά από τη 191μελή Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών με βάση σχέδιο που πρότεινε η Ρωσία. Σε άλλο σημείο, η συνθήκη ποινικοποιεί «την καταφορά βλάβης ή ζημιάς σε δημόσια, αστική ή στρατιωτική πυρηνική εγκατάσταση» και επισείει (από τις χώρες μέλη που θα την επικυρώσουν) την επιβολή βαρύτατων ποινών... Ετσι, απαιτείται από όλες τις χώρες μέλη που θα υπογράψουν και θα επικυρώσουν τη συνθήκη να υιοθετήσουν σαφή μέτρα που θα αφορούν πράξεις «σχεδιασμένες να προκαλέσουν τρόμο στους πολίτες ή σε συγκεκριμένες ομάδες και οι οποίες δεν μπορεί να δικαιολογηθούν υπό οιεσδήποτε καταστάσεις ή με βάση πολιτικές, φιλοσοφικές, ιδεολογικές, φυλετικές, εθνοτικές, θρησκευτικές ή άλλης φύσης ιδέες».

Σύμφωνα με το δεύτερο τη τάξει πρέσβη της Ρωσίας στον ΟΗΕ, Αλεξάντερ Κουνούζιν, η συνθήκη «είναι η πρώτη αντι-τρομοκρατική σύμβαση που επιχειρεί να εμποδίσει τρομοκρατικές πράξεις σε ένα περιβάλλον κλιμάκωσης των απειλών της διεθνούς τρομοκρατίας». Μαζί του συμφώνησε και ο Αμερικανός ομόλογός του Στιούαρτ Χόλιντεϊ, δηλώνοντας πως «η σύμβαση πυρηνικής τρομοκρατίας, όταν τεθεί σε ισχύ, θα ενισχύσει το διεθνές νομικό πλαίσιο για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας»....

Πρόκειται για τη 13η συνθήκη του ΟΗΕ που αναφέρεται στην τρομοκρατία και την πρώτη που υιοθετείται από τη Γενική Συνέλευση μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτέμβρη 2001 στις ΗΠΑ.