ΗΜΕΡΙΔΑ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΩΝ ΓΙΑ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ ΥΠΠΟ
«Ενοικιάζεται» και «πωλείται» ο πολιτισμός
Παρασκευή 15 Απρίλη 2005

Eurokinissi

Η κοινή, αντιδραστική και επικίνδυνη αντίληψη του δικομματισμού στο μείζον ζήτημα της προστασίας και ανάδειξης της πολιτιστικής κληρονομιάς, αντίληψη που υποτάσσει τη διαχείριση των τεκμηρίων της ιστορικής μνήμης στη λογική της καπιταλιστικής «αγοράς», αναδείχτηκε και από τη χτεσινή ημερίδα που διοργάνωσε ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων στο Βυζαντινό Μουσείο, με θέμα «Η προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς και το νέο σχέδιο Οργανισμού του υπουργείου Πολιτισμού».

Η ηγεσία του ΥΠΠΟ «έλαμψε διά της απουσίας της» με τον υφυπουργό Πολιτισμού, Π. Τατούλη, να στέλνει προς το τέλος της ημερίδας ένα απαράδεκτο κείμενο με το οποίο «εξηγούσε» ότι δεν ήρθε, επειδή... προσκλήθηκαν πολιτικοί και η συζήτηση θα οδηγηθεί «σε στείρα κομματική αντιπαράθεση»!

Οι δύο πρώην υπουργοί Πολιτισμού και νυν βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, Θ. Πάγκαλος και Ε. Βενιζέλος, προσπάθησαν, ο πρώτος με ρηχούς αστεϊσμούς και ο δεύτερος ερμηνεύοντας κατά το δοκούν το Σύνταγμα, να αποκρύψουν το γεγονός ότι το ΠΑΣΟΚ άνοιξε το δρόμο της εμπορευματοποίησης της πολιτιστικής κληρονομιάς που μετατρέπει σε «λεωφόρο» η ΝΔ. Ο πρώτος προτίμησε τις ειρωνείες («πολιτιστική επανάσταση κάνει ο υφυπουργός Πολιτισμού»), την εύκολη «επίθεση» για τον τρόπο που αλλάχτηκαν τα μέλη του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου και κατέληξε υποσχόμενος ότι το ΠΑΣΟΚ θα «καταργήσει» τον εν λόγω Οργανισμό.

Ο Ε. Βενιζέλος επιχείρησε να κρίνει το νομοσχέδιο, είτε αποφεύγοντας να θίξει την ουσία είτε μιλώντας σαν να μη διατέλεσε ποτέ υπουργός Πολιτισμού! Ξεκίνησε λέγοντας ότι «είναι αδιαπραγμάτευτη η αρμοδιότητα του κράτους στην προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς», παραδεχόμενος όμως αργότερα ότι κι αυτός σαν υπουργός σκεφτόταν να μετατρέψει σε ΝΠΔΔ τα μουσεία (κάτι που προβλέπει τώρα το νομοσχέδιο του ΥΠΠΟ, ανοίγοντας το δρόμο στους ιδιώτες), αλλά «προτίμησε» άλλου είδους «σημειακές παρεμβάσεις», όπως η δημιουργία του Οργανισμού Προβολής Ελληνικού Πολιτισμού (ΟΠΕΠ ΑΕ). Δηλαδή, του Οργανισμού «πρότυπο» της μετακύλησης αρμοδιοτήτων του ΥΠΠΟ σε ιδιωτικής μορφής νομικά σχήματα. Εφτασε μάλιστα να κάνει περίπου... και «προτάσεις» στη ΝΔ: «Από τη στιγμή που ο ΟΠΕΠ υποστηρίζει τα πωλητήρια και τα αναψυκτήρια των μουσείων, το να ζητάει κανείς τη μετατροπή των μουσείων σε ΝΠΔΔ είναι άνευ αντικειμένου»!

Σχεδόν το σύνολο των ομιλητών (αρχαιολόγοι και άλλοι επιστήμονες) - άλλοτε πλησιάζοντας την ουσία, άλλοτε παραμένοντας σε επιμέρους κριτική - τάχθηκε κατά του νομοσχεδίου. Μερικές μάλιστα από τις παρεμβάσεις ήταν περισσότερο αποκαλυπτικές, όπως της Μαρίας Καραμανώφ, συμβούλου Επικρατείας και μέλους του ΔΣ του Επιμελητηρίου Περιβάλλοντος και Βιωσιμότητας, η οποία μεταξύ άλλων σημείωσε ότι «στη σημερινή ευρωπαϊκή πραγματικότητα βλέπουμε ότι μετά την απορρόφηση κοινωφελών οργανισμών, δημοσίων υπηρεσιών υγείας, πρόνοιας, εκπαίδευσης κ.ά. η αγορά στρέφεται τώρα προς τον τομέα των πολιτιστικών υπηρεσιών, με τη μετατροπή του πολιτισμού σε αγοραίο δημόσιο θέαμα στενά συνδεδεμένο με τουριστικές και άλλες υπηρεσίες».

Ο μόνος από τους επιστήμονες ομιλητές που υπερασπίστηκε το νομοσχέδιο ήταν ο καθηγητής της Νομικής, Αντώνης Μακρυδημήτρης, εκ των μελών της επιτροπής που το επεξεργάστηκε. Μέσω μεταφυσικών ερμηνειών για το ρόλο του κράτους, συνδυασμένων με τις πλέον κοινότοπες νεοφιλελεύθερες θέσεις, το μόνο που κατάφερε ήταν να προκαλέσει τη δυσφορία των αρχαιολόγων.