ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ - Α' ΕΘΝΙΚΗ
Νίκησε η... βία
Τρίτη 19 Απρίλη 2005

Sportidea

Ο Σέζαρ χάρισε τη νίκη στην ΑΕΚ
Αναπόσπαστο κομμάτι, κάθε αγωνιστικής, έχουν γίνει πλέον τα έκτροπα (με έντονα τα στοιχεία οργανωμένου εγκλήματος). Ο «πόλεμος» - μακριά από το γήπεδο και χωρίς την ψευτοδικαιολογία της εν θερμώ αντίδρασης του όχλου - μεταξύ συμμοριών που βρίσκονται σε συνδέσμους οργανωμένων οπαδών, ξαναφούντωσε. Οι αρμόδιοι όμως «περί άλλων τυρβάζουν». Μάλλον αναμένουν να (ξανα)χαθεί ζωή ή ζωές, για να χύσουν «τόνους» κροκοδείλια δάκρυα, να δηλώσουν - σε μικρόφωνα, τηλεοράσεις και εφημερίδες... - τον αποτροπιασμό τους, να εκφράσουν τη βούληση πάταξης και να υποσχεθούν ότι θα «μπει το μαχαίρι στο κόκαλο». Ολα αυτά βέβαια «κατόπιν εορτής», επιφανειακά και για όσο το θέμα απασχολεί τα ΜΜΕ.

Την Κυριακή το βράδυ είχαμε άλλη μια δολοφονική επίθεση. Περίπου 30 άτομα έστησαν καρτέρι σε φίλους της Ενωσης - στο ύψος του νοσοκομείου «Ιπποκράτειο» - τους επιτέθηκαν με λοστούς, ξύλα, βόμβες μολότοφ και πέτρες και τραυμάτισαν σοβαρά δύο εξ αυτών στο κεφάλι. Κάηκαν δύο μηχανές, ενώ μια κλάπηκε... Φήμες θέλουν το επεισόδιο ν' αποτελεί «απάντηση» σε ενέδρα που είχαν στήσει «κιτρινόμαυροι» σε οπαδούς του Παναθηναϊκού στου Ζωγράφου. Να θυμίσουμε ότι ανάλογα γεγονότα έχουν συμβεί αρκετά (και) φέτος, με πρωταγωνιστές οπαδούς και από τους τρεις του πάλαι ποτέ ΠΟΚ.

Στα αγωνιστικά, οι τρεις προπορευόμενοι δεν είχαν απώλειες, αφού εύκολα ή λιγότερο εύκολα, επικράτησαν. Ο Παναθηναϊκός, μέσα σε μια γιορταστική ατμόσφαιρα που ξαναδημιούργησαν οι γηπεδούχοι, κέρδισε τον Εργοτέλη και εξακολουθεί να βρίσκεται στο... τιμόνι. Πάντως οι Κρητικοί προσπάθησαν και σίγουρα δεν είναι από τις χειρότερες ομάδες της διοργάνωσης. Η ΑΕΚ δυσκολεύτηκε αρκετά αλλά τελικά ξεπέρασε το εμπόδιο της Ξάνθης. Κάτι η κούραση, κάτι το άγχος και βέβαια η ποιότητα των ακριτών, έκαναν αμφίρροπη την αναμέτρηση, που κατά διαστήματα είχε όμορφο θέαμα. Χάρη κυρίως σε Νικοπολίδη, Καστίγιο ο Ολυμπιακός απέφυγε τη νέα γκέλα. Ο διεθνής τερματοφύλακας με μια εκπληκτική επέμβαση κράτησε το μηδέν, ενώ ο «μικρός» έδωσε προβάδισμα, τέλος στο άγχος και τη σωρεία χαμένων ευκαιριών. Η Καλαμαριά παραμένει στην «καταραμένη» ζώνη.

Πλέον ΑΕΚ και Ολυμπιακός συγκεντρώνουν το ενδιαφέρον τους, στην αυριανή (19.00) αναμέτρηση για το Κύπελλο. Μπροστά στον διαιτητή Τακίδη οι γηπεδούχοι θα παραταχθούν ενισχυμένοι με το Λυμπερόπουλο. Η έφεσή τους έγινε δεκτή από την αρμόδια επιτροπή και η ποινή του μειώθηκε από τρεις σε μία αγωνιστική.

Ο ΠΑΟΚ αιφνιδιάστηκε αλλά τελικά επικράτησε άνετα του ΟΦΗ, που βλέπει να πλησιάζουν απειλητικά οι... περιπέτειες παραμονής. Το Αιγάλεω κέρδισε τον Αρη και διατηρεί ευρωπαϊκές ελπίδες, ενώ οι «κίτρινοι» «βυθίστηκαν» και άλλο στα προβλήματά τους. Ο Ηρακλής νίκησε τον Πανιώνιο και μπορεί να ελπίζει σε έξοδο στο ΟΥΕΦΑ. Αντίθετα οι νεοσμυρνιώτες έχασαν κάθε πιθανότητα, γεγονός που οδήγησε τον Βαζάκα σε παραίτηση. Αντικαταστάτης του, ως το τέλος της περιόδου, ο Μπαρμπαλιάς.

Σε ευρωπαϊκή τροχιά - παρά την ήττα της - παραμένει η Χαλκηδόνα, ενώ ο νικητής Ιωνικός μάλλον εξασφάλισε την παραμονή. Σημαντική νίκη της Καλλιθέας που όχι μόνο διασφαλίζει την παρουσία της στην Α' Εθνική αλλά «βλέπει» και ΟΥΕΦΑ. Αντίθετα η Κέρκυρα ουσιαστικά έχει υποβιβαστεί.