ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ - ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ
Κατήγγειλαν το «καπέλο»

Εκαναν παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Ανάπτυξης για τις απαράδεκτες αυξήσεις στα φάρμακα

Σάββατο 23 Απρίλη 2005

Από τη χτεσινή παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Ανάπτυξης
«Αυξήσεις στις συντάξεις, όχι στα φάρμακα». Με αυτό το σύνθημα, συνδικαλιστές και συνταξιούχοι της Αθήνας απάντησαν χτες στο νέο καπέλο που επέβαλε η κυβέρνηση στα φάρμακα, ικανοποιώντας τις αξιώσεις των φαρμακοβιομηχάνων. Με πρωτοβουλία της Ομοσπονδίας Εργαζομένων Φαρμακευτικών και Συναφών Επαγγελμάτων Ελλάδας (ΟΕΦΣΕΕ), των Συνεργαζόμενων Συνταξιουχικών Οργανώσεων, του Συνδικάτου Μετάλλου «Προμηθέας», του Συνδέσμου Ιδιωτικών Υπαλλήλων και του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων, πραγματοποίησαν το πρωί παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Ανάπτυξης.

Ο υφυπουργός Ανάπτυξης Γ. Παπαθανασίου, στη συνάντησή του με αντιπροσωπεία των συνδικαλιστών, επιχείρησε ν' αποδείξει ότι τα νέα μέτρα της κυβέρνησης όχι μόνο δεν αυξάνουν τις τιμές στα φάρμακα, αλλά τις μειώνουν κιόλας, ενώ ισχυρίστηκε προκλητικά ότι οι συνταξιούχοι θα έπρεπε να «ευχαριστούν» την κυβέρνηση για τα μέτρα που πήρε. Παρά την αγωνιώδη προσπάθειά του, ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης δεν κατάφερε τελικά να αποκρύψει το γεγονός ότι οι τιμές στα φτηνά και ευρείας κατανάλωσης φάρμακα θα αυξηθούν, επιβαρύνοντας ακόμα περισσότερο την τσέπη μισθωτών και συνταξιούχων.

Με κοινό τους υπόμνημα, οι Ομοσπονδίες Συνταξιούχων και τα συνδικάτα τόνισαν τις ευθύνες των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και ΝΔ για την κατάσταση στο χώρο του φαρμάκου. Απαίτησαν την άμεση μείωση των τιμών σε όλα τα φάρμακα και την κατάργηση της συμμετοχής των ασφαλισμένων στα φάρμακα. Και υπογράμμισαν την ανάγκη της δημιουργίας ενός κρατικού φορέα παραγωγής, εισαγωγής και εμπορίας φαρμάκων, στα πλαίσια ενός αναβαθμισμένου συστήματος δημόσιας και δωρεάν υγείας, που θα αποκλείει την όποια επιχειρηματική δραστηριότητα στο χώρο της υγείας.