ΕΥΡΩΛΙΓΚΑ - ΦΑΪΝΑΛ ΦΟΡ
«Καρέ» για... τρόπαιο
Παρασκευή 6 Μάη 2005

Sportidea

Αισιόδοξος δηλώνει για το σημερινό παιχνίδι ο Γ. Λάκοβιτς
Στη Μόσχα δίνουν ραντεβού από σήμερα και μέχρι την Κυριακή τέσσερις από τις καλύτερες ομάδες του ευρωπαϊκού μπάσκετ αυτή τη στιγμή, με σκοπό μια εξ αυτών, το βράδυ της 8ης Μάη, να πανηγυρίσει τον τίτλο της πρωταθλήτριας Ευρώπης. Η ρωσική πρωτεύουσα διοργανώνει το φετινό φάιναλ φορ της διοργάνωσης, που χαρακτηρίστηκε ήδη από τις υπέρογκες απαιτήσεις των διοργανωτών για όσους θέλανε να ταξιδέψουν (διαμονή, εισιτήρια), προκειμένου να παρακολουθήσουν τον αγώνα. Ο Παναθηναϊκός από ελληνικής πλευράς, η περσινή πρωταθλήτρια Ευρώπης Μακαμπί, η οικοδέσποινα ΤΣΣΚΑ και η ιδιαίτερα φορμαρισμένη τον τελευταίο καιρό Ταουγκρές θέλουν το τρόπαιο, έχοντας ο καθένας τούς δικούς τους λόγους γι' αυτό. Μπορεί σε θεωρητικά επίπεδα και με βάση την εικόνα των ομάδων να υπάρχουν φαβορί και αουτσάιντερ, εντούτοις ο κάθε αντίπαλος θα κληθεί να αποδείξει ή να διαψεύσει το χαρακτηρισμό του εντός αγωνιστικού χώρου.

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ - ΜΑΚΑΜΠΙ ΤΕΛ ΑΒΙΒ (18.10 ΣΟΥΠΕΡΣΠΟΡΤ)

«Εκείνο που θα πρέπει να κάνουμε είναι να σταματήσουμε μια ομάδα που βάζει 96 πόντους». Η δήλωση του Ζέλικο Ομπράντοβιτς στην επίσημη συνέντευξη Τύπου των προπονητών αντικατοπτρίζει πλήρως την αποστολή του Παναθηναϊκού για το σημερινό πρώτο ημιτελικό. Οπότε η καλή άμυνα είναι το πρώτο ζητούμενο των «πρασίνων». Παρ' όλα αυτά ο «Ζοτς» έχει τη δική του άποψη: «Το μυστικό για τους τίτλους είναι να παίζουν καλά οι παίκτες. Το μπάσκετ δεν είναι μόνο άμυνα ή επίθεση και η Μακάμπι είναι μια ομάδα του προπονητή». Από πλευράς παικτών ο Γιάκα Λάκοβιτς δήλωσε: Είμαστε εδώ για να πάρουμε το κύπελλο. Η Μακάμπι όμως είναι πολύ καλή ομάδα που παίζει καλά μέσα και έξω από το καλάθι και αρέσκεται στα πικ-εν-ρολ».

Στην αντίπερα όχθη στόχος των παικτών της Μακαμπί είναι πάρα το δύσκολο της φετινής τους αποστολής να διατηρήσουν τα περσινά κεκτημένα της πρωταθλήτριας Ευρώπης. Κάτι που φάνηκε και στις δηλώσεις του τεχνικού των Ισραηλινών Πίνι Γκέρσον. «Δε μας αρκεί ότι φτάσαμε εδώ. Ηρθαμε για να το πάρουμε! Η Μακάμπι είναι μεγάλη ομάδα και παίζει πάντα για το ευρωπαϊκό. Δεν πειράζει που είμαι ο μόνος μη Γιουγκοσλάβος. Εχω αυτοπεποίθηση, παρότι βρίσκομαι ανάμεσα στους καλύτερους προπονητές».

ΤΣΣΚΑ ΜΟΣΧΑΣ - ΤΑΟΥΓΚΡΕΣ (20.40 ΣΟΥΠΕΡΣΠΟΡΤ)

Εχοντας διαφορετικούς λόγους οι «οικοδεσπότες» και οι Βάσκοι θα προσπαθήσουν σήμερα να σφραγίσουν το εισιτήριο για τον τελικό της Κυριακής. Η ΤΣΣΚΑ βλέπει τους αγώνες σαν μια ευκαιρία να επιστρέφει στα διεθνή τρόπαια μετά το 1971 και με καθοριστικό παράγοντα την υποστήριξη των οπαδών της ευελπιστεί να τα καταφέρει. Αλλωστε η ρωσική ομάδα θεωρείται από τις καλύτερες αυτή τη στιγμή στην Ευρώπη. Ωστόσο ο προπονητής της ομάδας, Ντούσαν Ιβκοβιτς, δείχνει να εκτιμάει όλες τις ομάδες που έχουν προκριθεί. «Οι καλύτερες ομάδες έχουν προκριθεί στο φάιναλ-φορ. Στόχος μας από την αρχή ήταν να φτάσουμε εδώ και τώρα θα προσπαθήσουμε για το καλύτερο δυνατό. Παίζουμε όλη τη χρονιά για να αντιμετωπίσουμε αυτή την πίεση και έτσι θα συνεχίσουμε». Από την άλλη ο συμπατριώτης του και ομόλογός του της Ταουγκρές, Ντούσαν Ιβάνοβιτς, αναφέρθηκε στο γεγονός ότι η ομάδα του συμμετέχει σε φάιναλ φορ: «Είναι πολύ σημαντικό να παίζεις σε αυτό το επίπεδο. Εμείς πάμε για να κερδίσουμε, και η άμυνα, η άμυνα και η άμυνα θα είναι αυτή που θα κρίνει τον νικητή».