ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ
Επαίσχυντο αντικομμουνιστικό ψήφισμα

Θ. Παφίλης: Την τύχη του Γ' Ράιχ θα επιφυλάξει και το μέλλον για το άδικο εκμεταλλευτικό καπιταλιστικό σύστημα

Παρασκευή 13 Μάη 2005

Στρατιώτης του Κόκκινου Στρατού μοιράζει ζεστό γεύμα σε κατοίκους του Βερολίνου
Ενα ψήφισμα άκρως αντιδραστικό, που επιχειρεί να εξομοιώσει τον κομμουνισμό με το φασισμό και να μηδενίσει τη συμβολή του στον αντιφασιστικό αγώνα υπέρ της ελευθερίας των λαών υιοθετήθηκε την περασμένη Τετάρτη από την Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Από την ελληνική πλευρά αξίζει να σημειώσουμε ότι έδωσαν θετική ψήφο οι βουλευτές της ΝΔ, ακολουθώντας τις εντολές του ΕΛΚ, ενώ καταψήφισε το ΚΚΕ και το ΠΑΣΟΚ.

Σύμφωνα με το ψήφισμα της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων, που ενεκρίθη με 403 ψήφους υπέρ, 49 κατά και 33 αποχές, για τα 60 χρόνια από τη λήξη του Β' Παγκόσμιου Πολέμου αποτείνεται δήθεν φόρος τιμής «σε όλα τα θύματα της ναζιστικής τυραννίας, αλλά και όλες τις συμμαχικές δυνάμεις που θυσιάστηκαν στον πόλεμο κατά του ναζισμού και του φασισμού».

Ωστόσο, ακολουθώντας και το πνεύμα της συζήτησης του θέματος στην Ολομέλεια, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο διαστρεβλώνει και επίσημα τα ιστορικά γεγονότα, καθώς αναφέρει ότι «για ορισμένα έθνη, το τέλος του Δεύτερου Παγκόσμιου Πολέμου σήμανε την ανανέωση της τυραννίας που τους επιβλήθηκε από τη σταλινική Σοβιετική Ενωση: κατά συνέπεια, χαιρετίζεται το ότι, σήμερα, οι λαοί της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης μπορούν να απολαμβάνουν την ελευθερία τους, ύστερα από δεκαετίες σοβιετικής κυριαρχίας ή κατοχής, ή άλλης μορφής κομμουνιστικών δικτατοριών».

Σημειώνει ότι υπάρχει «ανάγκη ενιαίας στάσης κατά κάθε μορφής ολοκληρωτισμού, οιουδήποτε ιδεολογικού υποβάθρου» και τονίζει τη σημασία του «να κρατηθούν ζωντανές οι μνήμες του παρελθόντος, δεδομένου ότι δεν είναι δυνατόν να υπάρξει συμφιλίωση χωρίς την αλήθεια και την ιστορική μνήμη». Χαρακτηρίζει, μάλιστα, την ΕΕ του κεφαλαίου και των ιμπεριαλιστών σαν «παράδειγμα ένωσης εθνών και πολιτών που ξεπέρασαν το διχασμό μεταξύ θυτών και θυμάτων και μεταξύ νικητών και ηττημένων».

Καταλήγει δε η ανακοίνωση του Ευρωκοινοβουλίου ότι δήθεν «μόνο μια ισχυρή Ευρώπη, βασιζόμενη στις αξίες του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της δημοκρατίας, επιτρέπει να ξεπεραστούν οι αγριότητες του παρελθόντος».

Χρησιμοποιούν μεθόδους Γκαίμπελς

Εκ μέρους της Ευρωκοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ, ο Θανάσης Παφίλης στην επεξήγηση ψήφου του σημείωσε τα εξής: «Καταψηφίζουμε το επαίσχυντο ψήφισμα που, χρησιμοποιώντας μεθόδους Γκαίμπελς παραχαράσσει και διαστρεβλώνει την Ιστορία.

Συκοφαντούνται οι Κομμουνιστές και η Σοβιετική Ενωση που ήταν πρωτοπόροι στην αντίσταση, τις θυσίες και τη νίκη κατά του φασισμού, από τις πολιτικές δυνάμεις που συναινούν στο ψήφισμα και που είναι οι ίδιες που με την πολιτική τους έθρεψαν, στήριξαν ή ανέχθηκαν την άνοδο του φασισμού. Οι ίδιες δυνάμεις ονομάζοντας την απελευθέρωση των χωρών της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης από τον Κόκκινο Στρατό ως νέα κατοχή στηρίζουν πολιτικά και σήμερα την αναστύλωση των χιτλερικών συμβόλων, δίνουν πολιτικό άλλοθι στους συνεργάτες των Ες-Ες και του φασισμού σε αυτές τις χώρες.

Ο φασισμός γεννήθηκε από τον ίδιο τον καπιταλισμό και η προσπάθεια παραχάραξης της Ιστορίας επιχειρεί να δηλητηριάσει τη συνείδηση των νεότερων γενιών, ώστε να αποδεχτούν τα εγκλήματα του ιμπεριαλισμού και να μην αγωνίζονται για την ανατροπή του.

Η λυσσαλέα αντικομμουνιστική επίθεση δεν πρόκειται να σταματήσει την κοινωνική εξέλιξη προς το σοσιαλισμό και καμιά πλαστογραφία δεν μπορεί να ανατρέψει την ιστορική αλήθεια.

Το μήνυμα της αντιφασιστικής νίκης 60 χρόνια μετά είναι ζωντανό και επίκαιρο. Συνδέεται με την ενωμένη νικηφόρα πάλη των λαών κατά της ιμπεριαλιστικής βαρβαρότητας.

Υπενθυμίζουμε πως όσο ισχυρός και αν εμφανίστηκε ο φασιστικός άξονας, όσο έξαλλη και αν ήταν η Γκαιμπελική προπαγάνδα, δεν απέφυγε τη συντριβή και την ανάρτηση της κόκκινης σημαίας με το σφυροδρέπανο στο Ράιχσταγ, που συμβόλιζε και τη νίκη του σοσιαλισμού. Την ίδια τύχη θα επιφυλάξει και το μέλλον για το άδικο εκμεταλλευτικό καπιταλιστικό σύστημα».