ΜΕΤΑΜΟΣΧΕΥΣΕΙΣ
Χρειάζεται θαρραλέα ενημέρωση

Η Αλ. Παπαρήγα επισκέφτηκε τους Δ. Καρίτσα και Ν. Καμενάκη στο Ωνάσειο και έκανε έκκληση να «προσχωρήσουμε όλοι στην υπόθεση της δωρεάς οργάνων»

Παρασκευή 13 Μάη 2005

«Δε χωράει καμία άλλη καθυστέρηση, δεν μπορεί το ζήτημα της δωρεάς μοσχευμάτων να εναπόκειται στη φιλοτιμία και στη φιλοπατρία των συγγενών και να εξαρτάται από την ύπαρξη διάφορων προκαταλήψεων και προλήψεων, πάνω σε αυτό το ζήτημα».

Με αυτά τα λόγια, αλλά και με την ανθρώπινη έκκλησή της για τη σωτηρία του 11χρονου Δημήτρη Καρίτσα, που νοσηλεύεται περιμένοντας μόσχευμα καρδιάς στο Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο, η Γενική Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα ανέδειξε χτες την ανάγκη να αυξηθούν οι δότες οργάνων στη χώρα μας για να μη χάνονται άδικα ανθρώπινες ζωές.

Η Αλ. Παπαρήγα βρέθηκε στο Ωνάσειο, ευαισθητοποιημένη από την κραυγή αγωνίας των συγγενών παιδιών που έχουν ανάγκη από μόσχευμα για μεταμόσχευση καρδιάς. Φτάνοντας στο νοσοκομείο, βρέθηκε στο πλευρό του 11χρονου Δημήτρη Καρίτσα, που νοσηλεύεται εδώ και ενάμιση χρόνο στο νοσοκομείο υποστηριζόμενος από τεχνητή καρδιά. Με δυο τρεις γλυκές κουβέντες προσπάθησε να δώσει στον Δημήτρη και τη μητέρα του κουράγιο και αισιοδοξία για τη δύσκολη μάχη που δίνουν. Η Αλ. Παπαρήγα χάρισε στον μικρό Δημήτρη δυο βιβλία, ενώ η μητέρα του 11χρονου με δάκρυα στα μάτια ευχαρίστησε την Αλ. Παπαρήγα και έκανε για πολλοστή φορά έκκληση να βρεθεί μόσχευμα για να σωθεί ο γιος της.

Στη συνέχεια, η Αλέκα Παπαρήγα επισκέφτηκε στο διπλανό θάλαμο τον μικρό Νικόλα Καμενάκη και χάρισε και σε εκείνον δυο βιβλία. Ο 12χρονος Νικόλας ήταν στην αναμονή για μόσχευμα για ένα χρόνο και σώθηκε χάρη στην προσφορά ζωής των γονιών ενός 15χρονου νέου απ' τη Λάρισα που χάθηκε σε τροχαίο δυστύχημα. Στα τέλη του Απρίλη, ο Νικόλας υποβλήθηκε σε μεταμόσχευση καρδιάς και χτες έπαιρνε εξιτήριο από το Ωνάσειο και ξεκινούσε μια νέα ζωή. Και έτσι η ολιγόλεπτη συζήτηση με την Αλ. Παπαρήγα περιστράφηκε γύρω απ' τις ποδοσφαιρικές ομάδες και την αισιοδοξία με την οποία αντιμετωπίζει πλέον τη ζωή. Ολιγόλεπτη συζήτηση με την Αλ. Παπαρήγα είχε και ο πατέρας του Νικόλα Στ. Καμενάκης, ο οποίος έκανε με τη σειρά του έκκληση να βρεθεί μόσχευμα και για τον Δημήτρη και υπογράμμισε τις ευθύνες της πολιτείας για το ότι οι Ελληνες αν και είναι απ' τη φύση τους γενναιόδωρος λαός δεν προσεγγίζονται από εξειδικευμένους επιστήμονες στα νοσοκομεία προκειμένου να δωρίσουν τα όργανα του συγγενή τους.

Η Αλ. Παπαρήγα συναντήθηκε ακόμα με εκπροσώπους της διοίκησης και του ιατρικού προσωπικού του Ωνάσειου, που υπογράμμιζαν τη μεγάλη έλλειψη μοσχευμάτων που υπάρχει στη χώρα μας και την ανάγκη να υπάρξει οργανωμένη πολιτική για την προσέγγιση των συγγενών των δοτών.

Μεγάλες λίστες αναμονής

Σε πολύ χαμηλά επίπεδα βρίσκονται οι μεταμοσχεύσεις στην Ελλάδα, αν και με την πρόοδο της επιστήμης, ένας άνθρωπος που έχει κάνει μεταμόσχευση οργάνου μπορεί να ζήσει έως και 40 χρόνια.

Στην Ελλάδα, οι δότες είναι 6,5 ανά εκατομμύριο πληθυσμού, ενώ περισσότεροι από 1.000 άνθρωποι βρίσκονται στις λίστες αναμονής για μεταμοσχεύσεις - εκ των οποίων οι περισσότεροι είναι για μεταμόσχευση νεφρού.

Η χώρα μας βρίσκεται στην τελευταία θέση πανευρωπαϊκά στη δωρεά οργάνων (6,5 δότες ανά εκατομμύριο πληθυσμού), ενώ στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης ξεπερνούν τους δέκα. H χώρα μας δυστυχώς βρίσκεται πίσω από χώρες όπως η Ελβετία (10,4), η Σουηδία (11), η Γερμανία (12,2) και η Ισπανία (33,7), όπου έχει οργανωθεί ένα σύστημα συντονισμού σε εθνικό περιφερειακό και νοσοκομειακό επίπεδο, που αποτελείται από 139 ομάδες γιατρών και νοσηλευτών που προσεγγίζουν το συγγενή του δότη την κατάλληλη στιγμή.

Απ' την πλευρά τους οι επιστήμονες του χώρου υπογραμμίζουν ότι για να αυξηθούν οι δότες οργάνων για μεταμοσχεύσεις χρειάζεται, αφ' ενός, η ευαισθητοποίηση του κοινού, αλλά, πρωτίστως, ένα οργανωμένο σύστημα, που θα προσεγγίσει τον συγγενή του δότη στην κατάλληλη στιγμή, που - γι' αυτόν - είναι οδυνηρή, καθώς έχει χάσει ένα προσφιλές πρόσωπο.