ΕΚΛΟΓΙΚΟΣ ΝΟΜΟΣ
Καλπονοθευτικές αλλαγές από την κυβέρνηση

Μεθοδεύει την αποστολή ερμηνευτικής εγκυκλίου ώστε να προσμετρούνται τα λευκά ως έγκυρα, ενισχύοντας το δικομματισμό και ληστεύοντας κι άλλο τα «μικρά» κόμματα

Σάββατο 14 Μάη 2005

Παπαγεωργίου Βασίλης

Αλλαγές στον εκλογικό νόμο, που θα ενισχύουν παραπέρα τον καλπονοθευτικό και ληστρικό χαρακτήρα του, σχεδιάζει η κυβέρνηση, αξιοποιώντας την πρόσφατη απόφαση του Εκλογοδικείου για την προσμέτρηση των λευκών ψηφοδελτίων ως έγκυρων.

Η κυβέρνηση φέρεται αποφασισμένη να ενσωματώσει στην εκλογική νομοθεσία την απόφαση του δικαστηρίου, ακριβώς επειδή ενισχύει το δικομματισμό και κυρίως το πρώτο κόμμα, ενώ κλέβει κι άλλο τα «μικρά» κόμματα, δυσκολεύοντας ακόμα περισσότερο την είσοδό τους στη Βουλή.

Ηδη, έχει καταστρώσει την όλη μεθόδευση με την οποία θα επιβάλει στις επόμενες εκλογές να εφαρμοστεί η απόφαση του ανώτατου δικαστηρίου και να μετρήσουν ως έγκυρα τα λευκά ψηφοδέλτια. Σύμφωνα με χτεσινές πληροφορίες από το υπουργείο Εσωτερικών, λίγο πριν τις επόμενες εκλογές, που, ας σημειωθεί, θα διεξαχθούν με το νόμο Σκανδαλίδη (Ν. 3231/2004), θα αποσταλεί ερμηνευτική εγκύκλιος προς την κεντρική εφορευτική επιτροπή, με την οποία θα καλείται να ληφθεί υπόψη η πρόσφατη νομολογία του Εκλογοδικείου και να μετρώνται τα λευκά ψηφοδέλτια ως έγκυρα. Οι ίδιες πηγές, επιχειρώντας να δικαιολογήσουν τη στάση της κυβέρνησης, υποστήριζαν ότι η ίδια δεν μπορεί να μη συμμορφωθεί με την απόφαση του Εκλογοδικείου γιατί πρόκειται για δικαστική απόφαση με βάση το Σύνταγμα και όχι τον εκλογικό νόμο. Επιπλέον, δεν μπορεί να κατατεθεί τροπολογία στη Βουλή γιατί δεν μπορεί να αλλάξει ο εκλογικός νόμος για τις επόμενες εκλογές.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μόλις προχτές ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Θ. Ρουσόπουλος, σχολιάζοντας την απόφαση του δικαστηρίου είχε χρησιμοποιήσει διπλή γλώσσα: Από τη μια διαβεβαίωνε ότι «δεν τίθεται θέμα αλλαγής του εκλογικού νόμου», αλλά από την άλλη σημείωνε ότι «σεβόμαστε την απόφαση της Δικαιοσύνης και δεν τη σχολιάζουμε». Φρόντισε όμως να κρατήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο αλλαγής του εκλογικού νόμου παραπέμποντας για «οποιαδήποτε άλλα ερωτήματα στο αρμόδιο υπουργείο Εσωτερικών», το οποίο, όπως φάνηκε από τις χτεσινές διαρροές, ήταν πανέτοιμο...

Οι «μύχιες» επιδιώξεις

Τις «μύχιες» σκέψεις και επιδιώξεις της κυβέρνησης αποτυπώνει φιλοκυβερνητικός αρθρογράφος σε χτεσινό σχόλιό του στην «Απογευματινή». «Η απόφαση του Εκλογοδικείου εκκαθαρίζει το πολιτικό τοπίο», διαπιστώνει, και διευκρινίζει: «Και τούτο διότι, πρώτον, μειώνει το ποσοστό που χρειάζεται το πρώτο κόμμα για την αυτοδυναμία (...) Ακόμα και με 37,5% μπορεί να κερδίσει αυτοδυναμία το πρώτο κόμμα. Περαιτέρω, δυσκολεύει περισσότερο την είσοδο στη Βουλή των μικρότερων κομμάτων (βλ. ΛΑΟΣ), άρα ενισχύεται η θεωρία της χαμένης ψήφου». Ο αρθρογράφος δεν παραλείπει να αναφερθεί και στη μεθόδευση που θα ακολουθηθεί εκ μέρους της κυβέρνησης. Γράφει συγκεκριμένα: «Θα μου πείτε, τώρα, γιατί η κυβέρνηση λέει "δεν τίθεται θέμα αλλαγής εκλογικού νόμου". Μα, πρώτον, διότι δεν τίθεται! "Προσαρμογή στη νομολογία" θα γίνει στη σωστή ώρα. Δεύτερον, διότι αυτά τα ζητήματα δεν πανηγυρίζονται. Η τακτική "μούγκα στη στρούγκα" είναι πλέον ενδεδειγμένη. Αφήστε που η ίδια ρύθμιση περιέχεται στο καταστατικό του ΠΑΣΟΚ!». Καταλήγοντας επιχειρεί με αστείο και προβοκατόρικο τρόπο να προκαταλάβει και τη στάση και συναίνεση του ΚΚΕ στις καλπονοθευτικές μεθοδεύσεις, ξεχνώντας την αμετακίνητη θέση και τους αγώνες του Κόμματος υπέρ της απλής αναλογικής. Γράφει: «Τελευταίον, αλλά όχι έλασσον: Δε νομίζω ότι "χαλάει" το ΚΚΕ να τα βρει μπαστούνια ο Συνασπισμός!»...

Κατηγορηματικά αντίθετο το ΚΚΕ

Από την πρώτη στιγμή το ΚΚΕ, σχολιάζοντας την απόφαση του Εκλογοδικείου, είχε ταχθεί ενάντια στο να προσμετρούνται τα λευκά ως έγκυρα.

Η δήλωση που είχε κάνει τότε ο Ορέστης Κολοζώφ, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, ήταν σαφής: «Το λευκό στις εκλογές είναι ασφαλώς δικαίωμα επιλογής του ψηφοφόρου, αλλά δεν μπορεί να προσμετράται στα έγκυρα ψηφοδέλτια για τον υπολογισμό του εκλογικού ποσοστού των κομμάτων, τον υπολογισμό του εκλογικού μέτρου και την κατανομή των εδρών, γιατί, ενώ δεν είναι ψήφος θετική υπέρ κάποιου κόμματος, στην πράξη καταλήγει να ευνοεί τα μεγαλύτερα κόμματα και κυρίως το πρώτο σε βάρος των μικρότερων κομμάτων, ενισχύοντας ακόμα περισσότερο τον καλπονοθευτικό χαρακτήρα του εκλογικού συστήματος στη χώρα μας».