ΚΟΥΒΑ - ΗΠΑ
Απαίτηση για έκδοση του δολοφόνου Καρίλες
Σάββατο 14 Μάη 2005

Associated Press

«Αυτή η χώρα δεν υποτάσσεται, ούτε κατακτιέται», εύλογο το σύνθημα σε πρόσφατη διαδήλωση του κουβανικού λαού. Το ίδιο θα απαιτήσει την Τρίτη, για την έκδοση του αρχιτρομοκράτη Καρίλες
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ-ΑΒΑΝΑ.-

Συγγενείς θυμάτων τρομοκρατίας, ακαδημαϊκοί, στελέχη κοινωνικών και θρησκευτικών οργανώσεων στις Ηνωμένες Πολιτείες ζητούν από την κυβέρνηση Μπους την άμεση σύλληψη και έκδοση του Λουίς Ποσάδα Καρίλες στη Βενεζουέλα ώστε να δικαστεί τουλάχιστον για την ανατίναξη του αεροσκάφους της «Cubana», τον Οκτώβρη του 1976, στο οποίο επέβαιναν 73 επιβάτες.

Ο Καρίλες, που όπως αποκαλύφθηκε προχτές και με επίσημα αμερικανικά έγγραφα, ήταν στη μισθοδοσία της CIA και ήταν το πρώτο βιολί στις τρομοκρατικές επιθέσεις κατά της Κούβας, για την αμερικανική κυβέρνηση θεωρείται ότι δε βρίσκεται στη χώρα. Και αυτό παρά το γεγονός ότι πληροφορίες αναφέρουν πως την προηγούμενη βδομάδα οι νομικοί του σύμβουλοι έκαναν επίσημη αίτηση ασύλου στο αρμόδιο γραφείο του υπουργείου Εσωτερικής Ασφάλειας στην Πολιτεία της Φλόριντα και ότι ο ίδιος κρύβεται σε κάποιο σημείο της Νότιας Φλόριντα.

Το αίτημα προς τον πρόεδρο των ΗΠΑ διατυπώθηκε κατά τη διάρκεια διάσκεψης που έγινε χτες στην αμερικανική πρωτεύουσα παρουσία του Τρέβορ και Κένρικ Περσόντ, αδελφών του 19χρονου τότε Ρέιμοντ Περσόντ που πέθανε στο σαμποτάζ αλλά και του Γουέιν Σμιθ, πρώην επικεφαλής του Γραφείου Αμερικανικών Συμφερόντων στην Αβάνα - της διπλωματικής αποστολής των ΗΠΑ - της Μάρα Βερχέιντεν-Χίλιαρντ της Εθνικής Ενωσης Δικηγόρων, του πάστορα Γκρέιλαντ Χάγκλερ της Αυτόνομης Εκκλησίας του Πλίμουθ, του Μπόμπι Μαρς, η σύντροφος του οποίου έχασε τη ζωή της την 11η Σεπτεμβρίου κ.ά.

Διαδήλωση διαμαρτυρίας την Τρίτη στην Αβάνα

Μεγάλη διαδήλωση αναμένεται να γίνει την Τρίτη και στην πρωτεύουσα της Κούβας, Αβάνα. «Θα είναι μία διαδήλωση ιδεών... μία διαδήλωση όχι ενάντια στις Ηνωμένες Πολιτείες (σ.σ. εννοώντας το λαό της) αλλά ενάντια στην τρομοκρατία» δήλωσε σε τηλεοπτικό του διάγγελμα ο ηγέτης της Κούβας Φιντέλ Κάστρο ανακοινώνοντας τη διαδήλωση που θα απαιτήσει δικαιοσύνη στην υπόθεση Καρίλες και των συνεργών του, τον τερματισμό της υποστήριξης της κυβέρνησης των ΗΠΑ προς τρομοκράτες που στοχεύουν το Νησί της Επανάστασης και την απελευθέρωση των Πέντε Ηρώων.

Χτες, ο Φιντέλ Κάστρο, που στις αλλεπάλληλες τηλεοπτικές του εμφανίσεις ξετύλιξε και αποκάλυψε όλο το κουβάρι των διασυνδέσεων των τρομοκρατών με τις ΗΠΑ, επανήλθε: «Οι ΗΠΑ ήξεραν ποιος ανατίναξε το αεροπλάνο» τόνισε ο Φιντέλ Κάστρο και κατήγγειλε τις ΗΠΑ και τις μυστικές τους υπηρεσίες ως «δημιουργούς της τρομοκρατίας, η οποία ως μέθοδος πολιτικής υπονόμευσης σαν μολυσματική ασθένεια έχει εξαπλωθεί σε όλο τον πλανήτη». Τέλος, κάλεσε εκ νέου την Ουάσιγκτον να λάβει μέτρα ενάντια στον Ποσάδα Καρίλες, στον Ορλάντο Μπος, στον Γκιγιέρμο Σαμπόλ και άλλα σκοτεινά προσώπα, γνωστά για την τρομοκρατική τους δράση ενάντια στην Κούβα που έχουν την έδρα τους σε αμερικανικό έδαφος. Μαζί με την Κούβα και τη Βενεζουέλα χτες συμπαρατάχτηκε και ο πρόεδρος της Χιλής, Ρικάρντο Λάγος, που απαίτησε επίσης την έκδοση και παράδοση του Καρίλες.