ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Αυξάνονται οι δολοφονίες σουνιτών - σιιτών

Στη Βαγδάτη, ο νέος Βρετανός υπουργός Αμυνας και ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών

Τετάρτη 18 Μάη 2005

Associated Press

Από χτεσινή επίθεση στη Βόρεια Βαγδάτη
ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Στην ιρακινή πρωτεύουσα βρέθηκαν, χτες, ο νέος υπουργός Αμυνας της κυβέρνησης Μπλερ, αλλά και ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών, ο πρώτος αξιωματούχος της Τεχεράνης που επισκέπτεται το Ιράκ. Αν και οι αντικατοχικές επιθέσεις φαίνεται να παρουσίασαν, χτες, σχετική ύφεση, η ένταση που καλλιεργείται μεταξύ σουνιτών και σιιτών κλιμακώνεται μετά τη δολοφονία ενός σιίτη μουφτή και δύο σουνιτών συναδέλφων του στη Βαγδάτη.

Σφοδρές συγκρούσεις σημειώθηκαν, χτες, στην ανατολική συνοικία Ντουμπάτ, της Μοσούλης, μεταξύ ανταρτών και κατοχικών δυνάμεων. Με βάση την επίσημη αμερικανική ανακοίνωση, στις συγκρούσεις συμμετείχαν Αμερικανοί και Ιρακινοί στρατιώτες καλυπτόμενοι από ελικόπτερα και στόχος ήταν «τουλάχιστον 80 αντάρτες», που φέρονται να είχαν βρει καταφύγιο στη Μοσούλη, διαφεύγοντας από την πόλη Κάιμ, κατά τη διάρκεια της πρόσφατης εκκαθαριστικής επιχείρησης «Ματαντόρ». Από τα κατοχικά πυρά καταστράφηκαν τουλάχιστον 2 σπίτια, ενώ επισήμως έγινε γνωστό ότι έγιναν 9 συλλήψεις.

Στη Βαγδάτη, εκτός από το σιίτη και τους σουνίτες κληρικούς, δολοφονήθηκε αξιωματούχος του υπουργείου Αμυνας, αρμόδιος για την καταπολέμηση της διαφθοράς. Νοτίως του Τικρίτ, από βομβιστική επίθεση σκοτώθηκε 1 Αμερικανός στρατιώτης και τραυματίστηκε ένας δεύτερος. Στο χωριό Τούνις, νοτίως της Βαγδάτης, δολοφονήθηκε πρώην στέλεχος του Μπάαθ και οι δύο γιοι του. Στη Μαχμουντίγια, αμερικανικές δυνάμεις συνέλαβαν 13 οπαδούς του σιίτη ηγέτη Μουκτάντα Σαντρ.

Σιίτες και σουνίτες αξιωματούχοι απηύθυναν νέα έκκληση ενότητας στις δύο θρησκευτικές κοινότητες. Από την πλευρά της, η ιρακινή κυβέρνηση γνωστοποίησε ότι απαγόρευσε στις ιρακινές δυνάμεις να πραγματοποιούν εισβολές σε σουνιτικά ή σιιτικά τεμένη προκειμένου να αποκλιμακωθεί η ένταση.

Στο μεταξύ, επαφές με τον Ιρακινό υπουργό Αμυνας, Σααντούν αλ Ντουλάιμι είχε, χτες, στη Βαγδάτη ο νέος Βρετανός ομόλογός του, Τζον Ράιντ, ο οποίος συναντήθηκε και με τον επικεφαλής των κατοχικών δυνάμεων, Αμερικανό Τζορτζ Κάσεϊ, πριν μεταβεί στη Βασόρα, όπου στρατοπεδεύουν τα βρετανικά στρατεύματα. Από το Λονδίνο εκδόθηκε ανακοίνωση στην οποία υπογραμμίζεται ότι οι Βρετανοί στρατιώτες θα παραμείνουν στο Ιράκ «όσο τους χρειάζεται η ιρακινή κυβέρνηση».

Στη Βαγδάτη βρέθηκε, χτες, και ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών. Ο Καμάλ Χαραζί επρόκειτο να συναντηθεί με τον ομόλογό του Χοσιάρ Ζεμπάρι, τον πρόεδρο Τζαλάλ Ταλαμπανί και τον πρωθυπουργό, Ιμπραχίμ αλ Τζαφάρι, παλιό γνώριμο, αφού ο τελευταίος συμμετείχε στην αντιπολίτευση κατά του προηγούμενου καθεστώτος από την Τεχεράνη. Ο Χαραζί τόνισε ότι η Τεχεράνη υποστηρίζει τη νέα ιρακινή «κυβέρνηση» και δεν «αναμειγνύεται στα εσωτερικά του Ιράκ» συμπληρώνοντας ότι «αν το έπραττε, η κατάσταση σήμερα θα ήταν πολύ χειρότερη».

Λάβρος ο Γκάλογουεϊ

«Προπέτασμα καπνού για καλυφθούν όσα πραγματικά συμβαίνουν στο Ιράκ» χαρακτήρισε τις κατηγορίες εναντίον του για δωροληψία από το προηγούμενο καθεστώς του Σαντάμ Χουσεΐν ο Τζορτζ Γκάλογουεϊ. Ο Βρετανός βουλευτής κατέθεσε, χτες, στην αμερικανική Γερουσία περνώντας στην αντεπίθεση. «Και εγώ και ο Ντόναλντ Ράμσφελντ συναντηθήκαμε 2 φορές με τον Σαντάμ. Εγώ για να αποτρέψω τον πόλεμο, ο Ράμσφελντ για να πουλήσει όπλα» υποστήριξε, τονίζοντας ότι πολλές αμερικανικές εταιρίες «έσπασαν» το πρόγραμμα «Πετρέλαιο έναντι Τροφίμων» του ΟΗΕ.

Από την πλευρά του, ο Γάλλος Γερουσιαστής Σαρλ Πασκουά που, επίσης, κατηγορήθηκε για δωροληψία από την αμερικανική Γερουσία και μετέβη στην Ουάσιγκτον, κατηγόρησε το Λευκό Οίκο «για εμμονή στο θέμα του Ιράκ» και για «προσπάθεια απόδειξης ότι όσοι αντιτάχθηκαν στον πόλεμο είχαν ταπεινά κίνητρα». Πάντως, σε νέα έκθεσή της η αμερικανική Γερουσία παραδέχεται ότι οι ΗΠΑ «γνώριζαν για το λαθρεμπόριο πετρελαίου από τον Σαντάμ Χουσεΐν» και «έκαναν τα στραβά μάτια».