ΞΕΝΑ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΑ
Αγωνία μέχρι το φινάλε

Τα περισσότερα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα κρίθηκαν στο νήμα

Κυριακή 28 Μάη 2000

Ο Ντέιβιντ Μπέκαμπ ήταν από τους ηγέτες της Μάντσεστερ στην κατάκτηση του τίτλου στην Αγγλία
Το θερμόμετρο ανεβαίνει συνεχώς και το καλοκαίρι αρχίζει σιγά σιγά να κάνει την εμφάνισή του. Μια εποχή που για πολλούς θεωρείται η καλύτερη του χρόνου, έστω και εάν μερικούς κάπως τους στεναχωρεί. Ποιους; Του φανατικούς φιλάθλους του λαοφιλέστερου αθλήματος του ποδοσφαίρου, που εκτός κάποιων εξαιρέσεων (χρονιές Μουντιάλ, Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος) παραμένουν σε «χειμερία νάρκη». Ο ερχομός του καλοκαιριού λοιπόν πρακτικά σημαίνει και το τέλος των περισσότερων ποδοσφαιρικών πρωταθλημάτων της Ευρώπης. Μέχρι σήμερα τα πιο σημαντικά πρωταθλήματα έχουν ήδη κλείσει την αυλαία τους, ενώ κάποια αλλά ετοιμάζονται να το κάνουν ίσως και σήμερα. Αλλωστε, δε θα πρέπει να ξεχνάμε ότι σε λιγότερο από ένα μήνα ανοίγει τις «πύλες» του το Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου «ΕΥΡΩ 2000», η πιο σημαντική διοργάνωση στη γηραιά ήπειρο σε επίπεδο εθνικών ομάδων.

Εάν επρόκειτο να βγάλουμε ένα γενικό συμπέρασμα για το τι έγινε φέτος στην Ευρώπη, θα πρέπει να κάνουμε λόγο για την αγωνία που σε πολλές περιπτώσεις κράτησε μέχρις εσχάτων.

Σήμερα έχουν γίνει γνωστοί οι περισσότεροι πρωταθλητές Ευρώπης, όπως και οι υπόλοιπες ομάδες που συμμετέχουν στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Και δε θα πρέπει να ξεχνάμε ότι όλοι αυτοί αποτελούν πιθανούς αντιπάλους των δικών μας ομάδων, αφού και στη χώρα μας, όπου η αυλαία πέφτει σήμερα, τα πάντα έχουν κριθεί.

Ας δούμε λοιπόν τι έγινε στα πρωταθλήματα της Ευρώπης, παίρνοντας και μια πρώτη γεύση από τους μελλοντικούς αντιπάλους.

ΙΤΑΛΙΑ:

Αλλοι βράχηκαν...

άλλοι χάρηκαν

Τελικά δε θα ήταν υπερβολή να πούμε ότι στην Ιταλία το φετινό καμπιονάτο το έκρινε η βροχή. Σε ένα από τα πιο συγκλονιστικά φινάλε των τελευταίων ετών, στο για πολλούς καλύτερο πρωτάθλημα της Ευρώπης, η Λάτσιο κατάφερε στο παρά ένα να... κλέψει τον τίτλο από τη μέχρι εκείνη τη στιγμή πρωτοπόρο Γιουβέντους. Στην τελευταία αγωνιστική η Λάτσιο επικράτησε άνετα της Ρεντζίνα με 2-0. Την ίδια ώρα η Γιουβέντους αγωνιζόταν με την Περούτζια, όπου με νίκη ο τίτλος πήγαινε στο Τορίνο. Η διακοπή του αγώνα για 2 ώρες περίπου λόγω καταρρακτώδους βροχής, αποδείχτηκε «μοιραία» για τους Γιουβεντίνους που μέχρι τότε ήταν στο 0-0. Αυτό το αποτέλεσμα και η νίκη της Λάτσιο έστελνε τις δυο ομάδες στο μπαράζ. Ομως η διακοπή φαίνεται να επηρέασε αρνητικά την ομάδα του Κάρλος Αντζελότι που μόλις στο 5` της επανέναρξης δέχτηκε γκολ χάνοντας τελικά με 1-0. Οι δυο ώρες αναμονής των φιλάθλων, παικτών και παραγόντων της Λάτσιο στο Στάδιο Ολίμπικο (και ενώ ο δικός τους αγώνας είχε τελειώσει) δικαιώθηκε με τον καλύτερο τρόπο. Μετά από 26 χρόνια ο τίτλος πήγε στην ομάδα της Ρώμης. Από την άλλη, η Περούτζια «πάτσισε» το «κακό» που είχε κάνει πέρσι στους «Ρωμαίους», όταν τελευταία αγωνιστική είχαν χάσει από τη Μίλαν που στέφθηκε πρωταθλήτρια. Εντονο ενδιαφέρον υπήρξε και για τις θέσεις που οδηγούν στον Τσάμπιονς Λιγκ, όπου η Μίλαν με το 4-0 επί της Ουντινέζε απέφυγε τη διαδικασία των μπαράζ, εκεί που οδηγήθηκαν Ιντερ και Πάρμα με κερδισμένη την πρώτη.

Η Λάτσιο μετά από 26 χρόνια κατέκτησε το πρωτάθλημα Ιταλίας
ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΡΙΑ: ΛΑΤΣΙΟ. ΤΣΑΜΠΙΟΝΣ ΛΙΓΚ: Γιουβέντους, Μίλαν, Ιντερ. ΚΥΠΕΛΛΟ ΟΥΕΦΑ: Πάρμα, Ρόμα. ΥΠΟΒΙΒΑΣΤΗΚΑΝ: Τορίνο, Βενέτζια, Κάλιαρι, Πιατσέντζα.

ΓΕΡΜΑΝΙΑ:
Στο τέλος
μέθυσαν... οι Βαυαροί

Η δήλωση του προέδρου της Μπάγερν Μονάχου ότι όταν η γυναίκα του του τηλεφώνησε στο εξωτερικό όπου βρισκόταν και του είπε ότι πήραν το πρωτάθλημα, νόμιζε ότι του κάνει πλάκα, μάλλον περιγράφει με τον καλύτερο τρόπο το τι έγινε στην Μπουντεσλίγκα. Το φετινό πρωτάθλημα της Γερμανία κυμάνθηκε από έντονες εναλλαγές και δικαίως θεωρήθηκε από τα πιο αμφίρροπα. Η Μπάγερν Μονάχου στέφθηκε τελικά πρωταθλήτρια (και νταμπλούχος) ακριβώς στην αυλαία. Οι Βαυαροί μέχρι το τέλους του πρώτου γύρου ήταν το λογικό φαβορί, αφού είχαν καταφέρει να αποσπάσουν μια διαφορά 10 πόντων από τη δεύτερη Λεβερκούζεν. Στις αρχές όμως του Β` γύρου και μετά τον ένα μήνα διακοπή που μεσολάβησε, τα πράγματα άλλαξαν. Η Λεβερκούζεν πέρασε στην αντεπίθεση και κάπου στα τέλη Μάρτη όχι μόνο κάλυψε τη διαφορά αλλά και πέρασε μπροστά. Στην τελευταία αγωνιστική η διαφορά της με τη δεύτερη Μπάγερν ήταν τρεις βαθμοί. Η αναπάντεχη ήττα όμως από την αδιάφορη Ουτερχάγιγκ με 2-0, σε συνδυασμό με την εύκολη νίκη της Μπάγερν με 3-1 επί της Βέρντερ, έφερε τις δυο ομάδες ισόβαθμες στην πρώτη θέση και τον τίτλο να ταξιδεύει για το Μόναχο λόγω καλύτερης διαφοράς στα μεταξύ τους παιχνίδια. Ετσι όπως ήρθαν τα πράγματα μάλλον δικαιολογημένα λοιπόν ο Μπεκεμπάουερ θεώρησε αρχικά «συζυγική πλάκα» το τηλεφώνημα της γυναίκας του. Και η έτερη βαυαρική ομάδα Μόναχο 1860 είχε την τιμητική της την τελευταία αγωνιστική, όπου με την ισοπαλία 1-1 στην Καϊζερσλάουτερν εξασφάλισε τη συμμετοχή της στο Τσάμπιονς Λιγκ.

ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΡΙΑ: Μπάγερν Μονάχου. ΤΣΑΜΠΙΟΝΣ ΛΙΓΚ: Λεβερκούζεν, Αμβούργο, Μόναχο 1860. ΚΥΠΕΛΛΟ ΟΥΕΦΑ: Καϊζερσλάουτερν, Χέρτα Βερολίνου. ΥΠΟΒΙΒΑΣΤΗΚΑΝ: Αρμίνια, Ουλμ, Μπίλεφελντ.

ΙΣΠΑΝΙΑ:
Στο τέλος
τα κατάφερε

Από σαράντα κύματα όσον αφορά την αγωνία βέβαια πέρασε η Ντεπορτίβο Λα Κορούνια, στο τέλος όμως κατάφερε να στεφθεί πρωταθλήτρια Ισπανίας. Στην τελευταία αγωνιστική επικράτησε της Εσπανιόλ με 2-0 και διατήρησε την πρώτη θέση φθάνοντας στους 69 βαθμούς. Την ίδια ώρα, η δεύτερη Μπαρτσελόνα που καραδοκούσε παραχωρούσε 2-2 στην έδρα της με αντίπαλο τη Θέλτα και έχανε κάθε οριστική ελπίδα για τίτλο ακόμα και εάν έχανε η Εσπανιόλ. Πάντως, ουκ ολίγες φορές η Λα Κορούνια είχε... τάσεις αυτοκτονίας, αφού οι εννιά εντός έδρας ήττες για μια ομάδα που διεκδικεί πρωτάθλημα δεν είναι και ό,τι καλύτερο. Στους φετινούς κερδισμένους της Πριμέρα Ντεβιζιόν και η Βαλένθια που με τη νίκη της επί της Σαραγόσα εξασφάλισε θέση στο Τσάμπιονς Λιγκ.

ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΡΙΑ: Λα Κορούνια. ΤΣΑΜΠΙΟΝΣ ΛΙΓΚ: Μπαρτσελόνα, Βαλένθια, Σαραγόσα (μόνο σε περίπτωση που έχει κατακτήσει το Τσάμπιονς Λιγκ η Βαλένθια). ΚΥΠΕΛΛΟ ΟΥΕΦΑ: Ρεάλ Μαδρίτης (εάν δεν πάρει το Τσάμπιονς Λιγκ), Αλαβέζ. ΥΠΟΒΙΒΑΣΤΗΚΑΝ: Ατλέτικο Μαδρίτης, Μπέτις, Σεβίλλη.

ΑΓΓΛΙΑ:
Αυτή καθάρισε
νωρίς...

Οσοι βιάστηκαν να μιλήσουν για «ντέρμπι» στη φετινή πρέμιερ λιγκ εξαιτίας των μέτριων εμφανίσεων της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, τουλάχιστον μέχρι το Δεκέμβριο αποδείχτηκαν λάθος. Οι «μπέμπηδες» με την έναρξη του 2000 ξαναθυμήθηκαν το καλό τους εαυτό κάνοντας μια τρελή κούρσα. Ετσι κατάφεραν να πάρουν σημαντική διαφορά στη βαθμολογία από τη δεύτερη Αρσεναλ και τέσσερις αγωνιστικές πριν το τέλος είχε ήδη στεφθεί ουσιαστικά πρωταθλήτρια. Για το φινάλε το μόνο που παρέμενε ανοιχτό ήταν οι θέσεις του Τσάμπιονς Λιγκ. Η ήττα της Λίβερπουλ την τελευταία αγωνιστική από την Μπράντφορντ με 1-0 και η ισοπαλία 0-0 της Λιντς στη Γουέστ Χαμ έδωσε το δικαίωμα στους δεύτερους να χαμογελάσουν τελευταίοι, αφού εξασφάλισαν μια θέση στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση.

ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΡΙΑ: Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. ΤΣΑΜΠΙΟΝΣ ΛΙΓΚ: Αρσεναλ, Λιντς. ΚΥΠΕΛΛΟ ΟΥΕΦΑ: Λίβερπουλ, Τσέλσι.

ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ:
Ο Σμάιχελ
έφερε τον τίτλο...

Η έλευση του Δανού και ίσως από τους κορυφαίους τερματοφύλακες όλων των εποχών στη Σπόρτιγκ Λισαβόνας το καλοκαίρι αποδείχτηκε πολύ γουρλίδικη. Η Σπόρτιγκ κατέκτησε το πρωτάθλημα στη χώρα της αφήνοντας τέσσερις πόντους πίσω την Πόρτο που καραδοκούσε. Η ομάδα της Λισαβόνας είχε το προβάδισμα στο μεγαλύτερο μέρος του πρωταθλήματος και δικαίως μετά από 18 χρόνια πανηγύρισε τον τίτλο. ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΡΙΑ: Σπόρτιγκ, ΤΣΑΜΠΙΟΝΣ ΛΙΓΚ: Πόρτο, ΚΥΠΕΛΛΟ ΟΥΕΦΑ: Μπενφίκα, Μποαβίστα.

Τα υπόλοιπα
πρωταθλήματα:

Ας δούμε όμως συνοπτικά ποια ήταν η τελική κατάταξη μερικών άλλων πρωταθλημάτων τα οποία ολοκληρώθηκαν εδώ και λίγο καιρό.

ΓΑΛΛΙΑ: Μονακό 65, ΠΣΖ 58, Λιόν 56, Μπορντό 54 Λανς 49. ΟΛΛΑΝΔΙΑ: Αϊντχόβεν 84, Χέρεφεντ 68, Φέγενορντ 64, Βίτεσε 63, Αγιαξ 61. ΣΚΟΤΙΑ: Γκλάσκοου Ρέιντζερς 90, Σέλτικ 66, Χαρτς 51. ΒΕΛΓΙΟ: Αντερλεχτ 75, Μπριζ 67, Γκενκ 63, Μουσκρόν 57. ΚΥΠΡΟΣ: Ανόρθωση 65, Ομόνοια 59, ΑΠΟΕΛ 46.


Μπ. ΤΖΟΡΜΠΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ