ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΣΕΒ
Πρόθυμη για πιο ... τολμηρές δεσμεύσεις η κυβέρνηση

Ενόψει της αυριανής Γενικής Συνέλευσης των βιομηχάνων, ο πρωθυπουργός συναντήθηκε χτες το πρωί με τους υπουργούς Οικονομίας, Ανάπτυξης, Επικρατείας και το απόγευμα με τον πρόεδρο του ΣΕΒ και τον μεγαλοεπιχειρηματία Δαυίδ της «3Ε» («Κόκα-Κόλα»)

Τετάρτη 25 Μάη 2005

Από την απεργία της 11ης του Μάη 2005 για την επέτειο της Εργατικής Πρωτομαγιάς
Τον απολογισμό του κυβερνητικού έργου στα θέματα της οικονομίας ετοιμάζεται να παρουσιάσει η κυβέρνηση της ΝΔ στο ΣΕΒ, ενόψει της Γενικής Συνέλευσης του συνδικαλιστικού οργάνου των βιομηχάνων, που πραγματοποιείται αύριο, Πέμπτη. Παράλληλα, η κυβέρνηση είναι έτοιμη να αναλάβει - διά στόματος πρωθυπουργού, Κ. Καραμανλή - νέες και πιο ...τολμηρές δεσμεύσεις απέναντι στους βιομηχάνους.

Στο πλαίσιο της πρωθυπουργικής παρέμβασης στη Γενική Συνέλευση του ΣΕΒ, χτες υπήρξε έντονη κινητικότητα.

Το πρωί πραγματοποιήθηκε σύσκεψη υπό τον Κ. Καραμανλή στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου πήραν μέρος οι υπουργοί Οικονομίας, Γ. Αλογοσκούφης, Ανάπτυξης, Δ. Σιούφας, και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Θ. Ρουσόπουλος. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός ζήτησε από τους δύο οικονομικούς υπουργούς να επιταχυνθούν οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στο χρονικό διάστημα έως τον ερχόμενο Σεπτέμβρη...

Το απόγευμα ο Κ. Καραμανλής συναντήθηκε πρώτα με τον πρόεδρο του ΣΕΒ, Οδ. Κυριακόπουλο (προφανώς για να ...ακροαστεί κατ' ιδίαν τις απαιτήσεις των βιομηχάνων), και στη συνέχεια με τον μεγαλοεπιχειρηματία Δαυίδ (της «3Ε»). Συναντήσεις οι οποίες εντάσσονται στις επαφές που έχει ξεκινήσει ο πρωθυπουργός με εκπροσώπους του μεγάλου κεφαλαίου.

Ολες οι πληροφορίες συνηγορούν στο ότι από την πλευρά της κυβέρνησης όλα κινούνται στον αστερισμό της επιχειρηματικότητας και της ανταγωνιστικότητας του κεφαλαίου. Πρόκειται, στην ουσία, για δεσμεύσεις οι οποίες είχαν αναληφθεί και στη σύνοδο κορυφής της ΕΕ τον προηγούμενο Μάρτη, όταν και συζητήθηκε η ενδιάμεση αναθεώρηση της στρατηγικής της Λισαβόνας. Και από την άποψη αυτή, το κυβερνητικό ...έργο για το επόμενο διάστημα έχει αρκετό ψαχνό.

Στα θέματα των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων, η κυβέρνηση έχει ήδη έτοιμο το νομοσχέδιο για την περαιτέρω ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων, το οποίο επικεντρώνει σε δύο κυρίως σημεία: Στη διευθέτηση του εργάσιμου χρόνου σε ετήσια βάση και στην επαναρύθμιση του καθεστώτος των υπερωριών, προς φιλοεργοδοτική κατεύθυνση. Σύμφωνα, μάλιστα, με πληροφορίες, το συγκεκριμένο νομοσχέδιο το παρέδωσε προς ...μελέτη ο στενός συνεργάτης του υπουργού Οικονομίας Λ. Σακελλάρης στον ΟΟΣΑ, με την ευκαιρία της παρουσίασης χτες της έκθεσης του διεθνούς οργανισμού για την ελληνική οικονομία. Ανατροπή επιχειρεί εξάλλου η κυβέρνηση και στις εργασιακές σχέσεις των πρώην ΔΕΚΟ, με αιχμή του δόρατος τον ΟΤΕ.

Η διοίκηση του τελευταίου, με το επιχείρημα ότι πρόκειται για ιδιωτική εταιρία εισηγμένη στο Χρηματιστήριο, έχει θέσει ζήτημα άρσης της μονιμότητας των νεοπροσλαμβανόμενων στον Οργανισμό, κάτι που η κυβέρνηση θα νομιμοποιήσει με νομοθετική παρέμβαση. Αλλά ούτε και στο θέμα της απελευθέρωσης του ωραρίου των καταστημάτων, παρά την κατακραυγή από τη συντριπτική πλειοψηφία των εμπόρων - πλην Λακεδαιμονίων - είναι διατεθειμένοι να υποχωρήσουν. Αντίθετα, επιδεικνύοντας πυγμή κατά όσων διαφωνούν, ετοιμάζονται, σύμφωνα με πληροφορίες, να καταθέσουν το σχετικό νομοσχέδιο προς ψήφιση στη Βουλή. Ετοιμο είναι επίσης και το νομοσχέδιο για τις «Συμπράξεις Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα» (ΣΔΙΤ), με το οποίο επιχειρείται το γενικό ξεπούλημα των δημόσιων υποδομών στον ιδιωτικό τομέα.

Κινητικότητα υπάρχει και στο θέμα του ασφαλιστικού των τραπεζών, όπου η κυβέρνηση φαίνεται να επιλέγει αρχικά την κατ' ιδίαν λύση σε Αγροτική και Εμπορική. Αλλα θέματα που υπάρχουν στην κυβερνητική ατζέντα είναι η λεγόμενη αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας μέσω της ΚΕΔ και της ΕΤΑ και, φυσικά, το θέμα των ιδιωτικοποιήσεων (σε πρώτη φάση «Ολυμπιακή», Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο).

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Οταν επιβραβεύουν οι βιομήχανοι... (2005-12-02 00:00:00.0)
Ανοιξε το μέτωπο των «διαρθρωτικών αλλαγών» (2005-05-26 00:00:00.0)
Στο στόχαστρο εργασιακά δικαιώματα και μισθοί (2004-08-19 00:00:00.0)
Αποχαιρετιστήρια συνάντηση (2004-01-29 00:00:00.0)
Δικαίωμά μας οι ανατιμήσεις! (2003-12-11 00:00:00.0)
Σκληραίνουν την αντεργατική τους στάση (2000-11-28 00:00:00.0)