Κερδοσκοπία γαλακτοβιομηχάνων
Κυριακή 29 Μάη 2005

Παπαγεωργίου Βασίλης

Καθόλου τυχαίο δεν μπορεί να θεωρηθεί το γεγονός ότι οι γαλακτοβιομήχανοι τη μία μέρα είχαν σύσκεψη με δύο υφυπουργούς της κυβέρνησης και την άλλη προχώρησαν με το έτσι θέλω σε μείωση της τιμής παραγωγού στο αγελαδινό γάλα.

Φαίνεται πως μία από τις κερδοσκοπικές αξιώσεις των γαλακτοβιομηχάνων μπήκε άμεσα σε εφαρμογή, σε βάρος βέβαια και των παραγωγών και των καταναλωτών. Γιατί όλα τα τελευταία χρόνια η τιμή παραγωγού παρέμενε παγωμένη ενώ οι καταναλωτές αγόραζαν όλο και πιο ακριβά. Τώρα η τιμή παραγωγού πέφτει, ενώ δεν προβλέπεται να συμβεί το ίδιο και στις τιμές πώλησης των γαλακτοβιομηχανιών.

Η ενέργεια αυτή των γαλακτοβιομηχάνων αποτελεί σκέτη πρόκληση σε βάρος παραγωγών και καταναλωτών και εντάσσεται, βέβαια, στις γενικότερες κερδοσκοπικές επιδιώξεις τους. Γιατί εκτός των άλλων την περασμένη βδομάδα αξίωσαν να επιμηκυνθεί η ημερομηνία λήξης στο φρέσκο γάλα, ενώ επίσης απαιτούν να μπορούν να χρησιμοποιούν «νομίμως» εισαγόμενο συμπυκνωμένο γάλα σε γιαούρτια και τυριά. Και μέχρι τώρα, όλες αυτές τις προκλήσεις, η κυβέρνηση, όχι μόνο τις ανέχεται, αλλά τις ενισχύει κιόλας! Χάρη της ανάπτυξης, βέβαια...