ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ «ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ» ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Με ευέλικτο και φτηνό εργατικό δυναμικό...

...για την εξυπηρέτηση της ανταγωνιστικότητας του κεφάλαιου

Τρίτη 31 Μάη 2005

Από κινητοποιήσεις των συμβασιούχων του ΥΠΠΟ τον περασμένο Σεπτέμβρη
Την ...«πόρτα εξόδου» στη συντριπτική πλειοψηφία των συμβασιούχων του ΥΠΠΟ «δείχνει» η κυβέρνηση, προαναγγέλλοντας και νέα επίθεση στις εργασιακές σχέσεις των εργαζομένων σ' αυτό το φθινόπωρο, οι οποίες εντάσσονται και στο πλαίσιο «τουριστικοποίησης» - εμπορευματοποίησης της πολιτιστικής κληρονομιάς, με ό,τι αρνητικό θα σημάνει αυτή η εξέλιξη στο επίπεδο της προστασίας και ανάδειξής της προς όφελος του λαού.

Αν και το «πογκρόμ» των απολύσεων στο ΥΠΠΟ ξεκίνησε το περασμένο φθινόπωρο, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Εθνος της Κυριακής», ο υφυπουργός Πολιτισμού, Π. Τατούλης, παραδέχεται ότι η μεγάλη πλειοψηφία των 6.000 και πλέον συμβασιούχων του υπουργείου, δηλαδή τουλάχιστον 4.000, βρίσκονται «εκτός» του ΠΔ «Παυλόπουλου» και θα απολυθούν. Επαναλαμβάνει, ωστόσο, ό,τι είπε στην πρόσφατη συνέντευξη Τύπου για το νομοσχέδιο του νέου Οργανισμού του ΥΠΠΟ, ότι οι νέες οργανικές θέσεις που θα προκύψουν ανέρχονται σε 3.000.

Η ηγεσία του ΥΠΠΟ αποφεύγει να εξηγήσει γιατί όλο αυτό το επιστημονικό και εξειδικευμένο προσωπικό του ΥΠΠΟ, που προσφέρει τις γνώσεις και την αποκτημένη σε αντίξοες συνθήκες εμπειρία του επί πολλά χρόνια, προστατεύοντας και συντηρώντας την πολιτιστική κληρονομιά, «δε» χρειάζεται πλέον. Η απάντηση βρίσκεται στη συνολικότερη και ευδιάκριτη σήμερα «στροφή» της κρατικής πολιτικής για τον πολιτισμό στις κατευθύνσεις του ευρωπαϊκού κεφαλαίου για υπαγωγή του πολιτισμού στην εξυπηρέτηση των «αναγκών» της «ανταγωνιστικότητάς» του. «Στροφή» που ξεκίνησε, φυσικά, επί κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ.

Γι' αυτό και ο υφυπουργός στη συνέντευξη «συσχετίζει» τις αντιδράσεις του συνόλου, σχεδόν, του επιστημονικού κόσμου στο νέο Οργανισμό με «συγκεκριμένες συντεχνίες» και προσπαθεί να εμφανιστεί ως «πολέμιος συμφερόντων», αποκαλύπτοντας τη βασική κατεύθυνση του κεφαλαίου για τον πολιτισμό: «Ο μόνος τρόπος να αντιμετωπιστούν τα συμφέροντα αυτά είναι η φιλελευθεροποίηση του πολιτισμού».

Επιπλέον, προαναγγέλλει ότι το συνεχές ωράριο σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους θα υπάρχει χειμώνα - καλοκαίρι, «ανάλογα, πάντα, με την επισκεψιμότητα». Ουσιαστικά δηλώνει και σε όσους «μονιμοποιηθούν» ότι για την κυβέρνηση δεν αποτελούν τίποτα περισσότερο από φθηνό και «ευέλικτο» εργατικό δυναμικό.

Σε ανακοίνωση του Σωματείου Εκτάκτων του ΥΠΠΟ, με αφορμή τη συνέντευξη, σημειώνεται, μεταξύ άλλων, ότι «οι συμβασιούχοι του ΥΠΠΟ αποτελούσαν τα προηγούμενα χρόνια και συνεχίζουν να αποτελούν τον κορμό του υπουργείου», αφού καλύπτουν όλες τις ειδικότητες (από αρχαιολόγοι μέχρι φωτογράφοι) και όλα τα αρχαιολογικά έργα (από την Ακρόπολη μέχρι την Πέλλα) «με αυταπάρνηση, αμειβόμενοι με χαμηλούς μισθούς, μένοντας ταυτόχρονα απλήρωτοι για πολλούς μήνες».

Προσθέτουν ότι «η φιλελευθεροποίηση και η ιδιωτικοποίηση βρίσκουν την πλέον ενδεδειγμένη έκφρασή τους στο πρόσωπο του κ. υφυπουργού» και ότι «οι εργαζόμενοι στο ΥΠΠΟ δεν πρόκειται να επιτρέψουν να εγκαταλειφθεί η πολιτιστική κληρονομιά μας έρμαιο στα χέρια ιδιωτών».