ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Θερινή καταιγίδα «διαρθρωτικών αλλαγών»

Μέσα στο καλοκαίρι σχεδιάζει να «τελειώνει» με τις αντεργατικές διαρθρωτικές αλλαγές. Επιχειρεί με κάθε μέσο να αποτρέψει τη συσπείρωση και αντεπίθεση των εργαζομένων

Τρίτη 31 Μάη 2005

Καμμία ανοχή! Καμμία επανάπαυση! Η Εργατική Τάξη με μπροστάρη το ΠΑΜΕ θα δώσει αγωνιστική απάντηση στα αντιδραστικά σχέδια κυβέρνησης - εργατοπατέρων
Μέσα στο καλοκαίρι σχεδιάζει να «τελειώνει» με τις «διαρθρωτικές αλλαγές» η κυβέρνηση, επιταχύνοντας τους ρυθμούς της αντιλαϊκής καταιγίδας και ανοίγοντας ταυτόχρονα ένα - ένα και όλα μαζί τα «μέτωπα».

Μετά τη συμφωνία - αίσχος στον ΟΤΕ, η κυβέρνηση έχει δρομολογήσει αντεργατικές λύσεις στο Ασφαλιστικό των τραπεζών, τη «διευθέτηση» του χρόνου εργασίας, την απελευθέρωση του ωραρίου των εμπορικών καταστημάτων, το ξεπούλημα της «Ολυμπιακής», καθώς και νέα γενιά αποκρατικοποιήσεων που θα πραγματοποιηθεί, προκειμένου να «εξυγιανθούν» οι ΔΕΚΟ πριν εκχωρηθούν σε «στρατηγικούς επενδυτές».

Με ειλημμένες τις αποφάσεις στις καθημερινές σχεδόν συσκέψεις του πρωθυπουργού με το οικονομικό επιτελείο, όλα πλέον κινούνται σε επίπεδο μεθόδευσης και επικοινωνιακού πλασαρίσματος, ώστε να αποφευχθούν ανεπιθύμητες «δυναμικές αντιδράσεις» των εργαζομένων. Η κυβέρνηση, παρά τους περί του αντιθέτου ισχυρισμούς, υπολογίζει πάρα πολύ το «πολιτικό κόστος» και πάντως σε καμία περίπτωση δε θέλει να δημιουργηθεί η εικόνα μιας «νεοφιλελεύθερης λαίλαπας», που σαρώνει τις κατακτήσεις και τα δικαιώματα των εργαζομένων, γεγονός που θα μπορούσε να προκαλέσει ευρύτερες συσπειρώσεις και αντιστάσεις στην πολιτική της. Αυτός είναι ο λόγος που αποφεύγει την «προαναγγελία» και «πολυδιαφήμιση» των συγκεκριμένων μέτρων και «λύσεων» που προωθεί. Από αυτή την άποψη, εκτιμά ότι η συμφωνία στον ΟΤΕ ξεφεύγει από τα στενά πλαίσια του Οργανισμού και αποκτά πολύ μεγαλύτερη σημασία, καθώς βοήθησε την κυβέρνηση να δείξει ότι υλοποιεί «διαρθρωτικές αλλαγές με συναίνεση».

Το Μέγαρο Μαξίμου υπολογίζει πολύ στη συναίνεση και πολιτική στήριξη της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ στις προωθούμενες νεοφιλελεύθερες «τομές και ρήξεις» και πασχίζει με κάθε τρόπο να περιφρουρήσει το κλίμα συναίνεσης που έχει κατακτηθεί, αποφεύγοντας ακόμα και τις φραστικές αντιπαραθέσεις με το ΠΑΣΟΚ. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δε θέλησε να δώσει καμία απάντηση όταν κλήθηκε χτες από το «Ρ» να σχολιάσει τη συναίνεση που πρόσφερε ο Γ. Παπανδρέου στη συμφωνία - αίσχος στον ΟΤΕ. «Δε θα κάνω κάποιο σχόλιο στη συναίνεση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ», είπε με νόημα ο Θ. Ρουσόπουλος.

«Αυγά για σπάσιμο»... τα εργατικά δικαιώματα

Μέσα στις επόμενες δεκαπέντε μέρες, η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε ρύθμιση για το Ασφαλιστικό των τραπεζών που θα αφορά την Αγροτική και την Εμπορική. Η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να προσφέρει ένα ακόμα μεγάλο «δώρο» στις τράπεζες, αναλαμβάνοντας την κάλυψη του κόστους κατά το ένα τρίτο, δηλαδή περίπου 500 εκατ. ευρώ. Μάλιστα, αρμόδιος υπουργός δήλωνε χτες ότι η συναίνεση των εργαζομένων «από ένα σημείο και μετά» δεν είναι απαραίτητη προϋπόθεση για τη λύση που προωθείται.

Παράλληλα, η κυβέρνηση ρίχνει το βάρος της στην ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων, καθώς εκτιμά ότι είναι αποφασιστικής σημασίας «διαρθρωτική αλλαγή», για να επιτευχθεί «η μείωση του εργατικού κόστους» και άρα η «ανταγωνιστικότητα» και η ευημερία των υπερκερδών του κεφαλαίου. Τη βούληση της κυβέρνησης εξέφρασε με σαφήνεια ο υπουργός Οικονομίας, Γ. Αλογοσκούφης, δηλώνοντας ευθέως ότι «υπάρχει ανάγκη για άμεσες αλλαγές στο εργασιακό και ορισμένες αλλαγές στην αγορά εργασίας θα γίνουν μέσα στο καλοκαίρι». Διευκρίνισε, μάλιστα, για όποιον δεν κατάλαβε ότι «οι αλλαγές θα επιτρέψουν στους εργαζομένους να εργάζονται με περισσότερη ευελιξία»(!).

Το σχεδιασμό της κυβέρνησης παρουσίασε ο Β. Μεϊμαράκης, μιλώντας σε κομματικά στελέχη στη Χαλκιδική. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο γραμματέας της ΚΕ της ΝΔ ανέφερε ότι «αυτό το καλοκαίρι μπορούμε να σπάσουμε αυγά», διευκρινίζοντας ότι αναφέρεται στις δρομολογούμενες λύσεις στο ασφαλιστικό των τραπεζών, στο εργασιακό, το ωράριο, την Ολυμπιακή, κ.ά. «Ολα αυτά είναι καλό να κλείσουν μέχρι το φθινόπωρο», σημείωσε, καλώντας τα στελέχη να στηρίξουν τις κυβερνητικές επιλογές.

Την ένθερμη υποστήριξή της στην πολιτική των νεοφιλελεύθερων διαρθρωτικών «τομών» εξέφρασε η Ντ. Μπακογιάννη, εκτιμώντας ότι η συμφωνία στον ΟΤΕ «είναι μια αρχή στην πολιτική των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, ένα κρίσιμο βήμα». Παρ' όλο που επιχειρεί να διαφοροποιηθεί κάνοντας λόγο για «συμβιβασμό, ο οποίος έχει κόστος που πρέπει να επιβαρύνει τους εμπλεκόμενους και να μη μεταφερθεί στο κοινωνικό σύνολο», ωστόσο θεωρεί ως σημαντικότερο τις αλλαγές που επέρχονται στην εργασιακή σχέση των νεοπροσλαμβανόμενων στον ΟΤΕ που πλέον θα είναι «ανάλογη με τα όσα ισχύουν στον ιδιωτικό τομέα». Παράλληλα, εκτιμά πως «είναι ξεκάθαρο ότι υπάρχει πολιτική βούληση να προχωρήσει η Ελλάδα στο δρόμο των μεταρρυθμίσεων και του εκσυγχρονισμού της οικονομίας, της ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας», ενώ αναφερόμενη προσωπικά στον πρωθυπουργό δηλώνει ότι «ο κύριος Καραμανλής είναι διατεθειμένος να "σπάσει τα αυγά"».