ΒΟΛΙΒΙΑ
Πολιορκία λαού
Τετάρτη 1 Ιούνη 2005

Associated Press

Ο βολιβιανός λαός είναι αποφασισμένος
ΛΑ ΠΑΣ.--

Μια από τις πιο κρίσιμες μέρες στη σύγχρονη ιστορία της Βολιβίας η χτεσινή, καθώς στο Κοινοβούλιο άρχιζε η συζήτηση για τη Συνταγματική Συνέλευση. Μόλις ο ήλιος χάραξε, ποτάμια διαδηλωτών πλημμύριζαν την πρωτεύουσα Λα Πας, με αποτέλεσμα από τις πρωινές ώρες η Λα Πας να είναι ήδη υπό πολιορκία. Οι μεγαλύτερες διαδηλώσεις που γνώρισε η χώρα, σχεδόν ανάλογες με αυτές που έλαβαν χώρα τις μέρες του Οκτώβρη του 2003, που οδήγησαν στην ανατροπή του πρώην προέδρου Γκονσάλο Σάντσες ντε Λοσάδα, αναφέρει το «Bolpress».

Ανθρακωρύχοι, μικροπωλητές, κάτοικοι του Ελ Αλτο, φοιτητές, συνταξιούχοι, δάσκαλοι από την πόλη αλλά και την ύπαιθρο, κοκαλέρος, αγρότες, ιθαγενείς με πολλές ξεχωριστές συγκεντρώσεις απέκλεισαν τη Λα Πας, απαιτώντας την εθνικοποίηση των ενεργειακών πηγών και Συνταγματική Συνέλευση για μία Βολιβία διαρθρωμένη σε άλλη οικονομική και κοινωνική βάση. Μοναδικό «ελεύθερο σημείο» της πόλης από την πολιορκία των διαδηλωτών, η πλατεία Μουρίγιο, όπου και το προεδρικό Μέγαρο και το Κοινοβούλιο. Η πίεση των διαδηλωτών τεράστια. Αστυνομία και στρατός προσπαθούν να απωθήσουν με τεράστια δυσκολία τους διαδηλωτές, κάνοντας χρήση τόνων δακρυγόνων και χημικών. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν αναφορές για σοβαρές ταραχές, αλλά περιμετρικά της πλατείας Μουρίγιο υπάρχουν δεκάδες οδοφράγματα και φωτιές για την αποφυγή των δακρυγόνων. Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι η κυβέρνηση του προέδρου Κάρλος Μέσα διέταξε τη «στρατιωτικοποίηση» της πλατείας Μουρίγιο και ο πρόεδρος του Κοινοβουλίου, Ορνάντο Βάκα Ντίες, ανέστειλε τη συνεδρίαση του Κογκρέσου για «αργά» χτες, εξαιτίας των προβλημάτων ασφαλείας.

Οσο για την επίμαχη συνεδρίαση του Κοινοβουλίου, σύμφωνα με το «Prensa Latina», θα συζητήσει και για το αίτημα του λαϊκού κινήματος για Συνταγματική Συνέλευση, παρότι δε συμπεριλαμβάνεται στην ατζέντα, όπου το πρώτο ζήτημα είναι το δημοψήφισμα για αυτονομία της επαρχίας της Σάντα Κρους, όπου και η οικονομική πρωτεύουσα της Βολιβίας, στις 12 Αυγούστου. Μία κίνηση της ολιγαρχίας, προκειμένου να διασπάσει το λαϊκό κίνημα και γιατί όχι, εάν δεν υπάρξει άλλη εναλλακτική λύση, να οδηγήσει τη χώρα σε εμφύλιο.

Πάντως ο πρόεδρος Μέσα, που τον Οκτώβρη του 2003 είχε παραιτηθεί από τη θέση του αντιπροέδρου για να «βρεθεί δίπλα στους διαδηλωτές», και είναι ο «πολιτικός που έχει απειλήσει με παραίτηση τις περισσότερες φορές από οποιοδήποτε άλλο στη σύγχρονη ιστορία, τώρα κρατείται με τα δόντια και ζητά την προστασία του στρατού», μεταδίδουν τα ΜΜΕ της Βολιβίας.