ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΤΟΥ ΠΑΜΕ
Σε αγωνιστικό συναγερμό οι ταξικές δυνάμεις

Συνεδριάζει εκτάκτως την Τρίτη 7 του Ιούνη η Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή

Πέμπτη 2 Ιούνη 2005

Σε αγωνιστική επιφυλακή καλεί τις ταξικές δυνάμεις και όλους τους εργαζόμενους, μπροστά στην όξυνση της αντεργατικής επίθεσης, η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ, η οποία συνήλθε χτες και καθόρισε το εξάμηνο σχέδιο δράσης του Μετώπου. Για το σκοπό αυτό, την επόμενη Τρίτη, 7 του Ιούνη, συγκαλείται εκτάκτως και η Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή του ΠΑΜΕ, ώστε να μπουν σε κίνηση όλες οι δυνάμεις, και συντονισμένα, με όπλο το διεκδικητικό πλαίσιο του Μετώπου, οι εργαζόμενοι να αντιπαρατεθούν στη λαίλαπα που εξαπέλυσε η κυβέρνηση με τη στήριξη του ΠΑΣΟΚ και την απροκάλυπτη συνενοχή του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού.

Σε αυτή τη νέα και δύσκολη φάση, που βρίσκονται οι εργαζόμενοι και τα συνδικάτα - όπως εκτιμήθηκε και στη χτεσινή συνεδρίαση - οι ταξικές δυνάμεις μπαίνουν και με την πολύτιμη εμπειρία που κατακτήθηκε κατά το γιορτασμό της φετινής Πρωτομαγιάς. Η εικόνα που μεταφέρθηκε απ' όλη τη χώρα, τα στοιχεία που κατατέθηκαν, δείχνουν ότι το ΠΑΜΕ έδωσε επάξια και αυτή τη σημαντική απεργιακή μάχη, γεγονός που ανεβάζει πιο ψηλά τον πήχη των απαιτήσεων και τις ευθύνες των ταξικών δυνάμεων.

Οι εξελίξεις στον ΟΤΕ, τα κυβερνητικά σχέδια για τα Ταμεία των τραπεζοϋπαλλήλων, η επίθεση συνολικά στις εργασιακές σχέσεις (ιδιωτικό τομέα, ΔΕΚΟ, δημόσιο), η ένταση του αυταρχισμού, η συντονισμένη εκστρατεία «σαλαμοποίησης» των εργαζομένων, κάνουν επιτακτική την ιδεολογική αντεπίθεση των ταξικών δυνάμεων. Οπως υπογραμμίστηκε από την εισήγηση και τα στελέχη της Εκτελεστικής Γραμματείας, απαιτείται «μέτωπο διαφώτισης της εργατικής τάξης».

«Επιχειρούν - σημείωσε ο Γιώργος Μαυρίκος - να διασπάσουν τους εργαζόμενους. Επιδιώκουν να βάλουν τους μισούς εργάτες να βαράνε τους άλλους μισούς!». Και όπως χαρακτηριστικά ειπώθηκε για την αντιπαράθεση που γίνεται γύρω από τον ΟΤΕ, «την ώρα που κρεμάνε την εργατική τάξη, η άρχουσα τάξη θέλει να πάει την κουβέντα στο ποιος θα πληρώσει το σχοινί»! Γι' αυτό χρειάζεται, με όλες τις δυνάμεις, με όλους τους τρόπους, να ενοχοποιηθεί στα μάτια της εργατικής τάξης η πολιτική της ΝΔ, να αποκαλυφθεί η δημαγωγία του ΠΑΣΟΚ, να καταδικαστεί ο ρόλος του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού. Να προβληθεί η βαθύτερη αιτία των αντεργατικών μέτρων, ποιος τελικά ωφελείται απ' αυτά, ποιους και ποιο σύστημα υπηρετούν. Και τελικά να επιμένουμε σταθερά στο ποια είναι η διέξοδος για τους εργαζόμενους.

Και η διέξοδος, όπως υπογραμμίστηκε σε πολλές παρεμβάσεις, βρίσκεται στην ενίσχυση των ταξικών χαρακτηριστικών του κινήματος. Η ενίσχυση της ταξικής κατεύθυνσης σημαίνει ενίσχυση του κινήματος, ενίσχυση των αγώνων. Στο «μέτωπο της ανταγωνιστικότητας» να αντιπαραθέσουμε το «μέτωπο των σύγχρονων αναγκών» των εργαζομένων.

Γι' αυτό, όπως υπογράμμισε η Εκτελεστική Γραμματεία, «κλειδί» για την ποιότητα και την αποτελεσματικότητα της δουλιάς του Μετώπου ήταν και παραμένει η δουλιά στα Σωματεία. Το αμέσως επόμενο διάστημα, οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ στρέφουν την προσοχή τους στις απεργιακές κινητοποιήσεις των λογιστών και των οικοδόμων, στην προετοιμασία για την Εθνική Συλλογική Σύμβαση του 2006, αλλά και στις συλλογικές κλαδικές συμβάσεις που δεν έχουν υπογραφτεί ακόμα.

Πέραν των ανοιχτών μετώπων που ήδη υπάρχουν (Εργασιακό, Ασφαλιστικό), της αναμενόμενης επίθεσης και στις υπόλοιπες ΔΕΚΟ, κατά το πρότυπο του ΟΤΕ, οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού σχεδιάζουν τις παρεμβάσεις τους στο χώρο του τουρισμού, στα προβλήματα των εργαζομένων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, κλπ. Το καραβάνι αλληλεγγύης στη Συρία, η συνάντηση βαλκανικών συνδικάτων στη Νάουσα και οι εκδηλώσεις με τουρκικά συνδικάτα είναι ορισμένες μόνο από τις δραστηριότητες που σχεδιάζει η Γραμματεία στο πλαίσιο της ενίσχυσης της διεθνιστικής δράσης και του συντονισμού με άλλες δυνάμεις.