ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ
Κυριακή 5 Ιούνη 2005

Γιώργος Σαββίδης
Φωτ.

Στη μνήμη του αγωνιστή της ειρήνης και του σοσιαλισμού ΗΛΙΑ Β. ΒΕΛΙΣΣΑΡΙΔΗ, ο οποίος «έφυγε» από κοντά μας στις 21 Μάη 2004, προσφέρω στο ΚΚΕ, μέσω της ΚΟΒ Σφαγείων -Λόφου Σικελίας 300 ευρώ.

Ο αδελφός του Νώντας Β. Βελισσαρίδης

* * *

Φωτ.

Στις 27 του περασμένου Απρίλη συμπληρώθηκε ένας χρόνος από τότε που έφυγε για πάντα ο αξέχαστος και αγαπητός παλαίμαχος συναγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης και του ΔΣΕ ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗΣ (Παπαρούνας) μέλος του ΚΚΕ. Γεννήθηκε στην Αργαλαστή Πηλίου το 1918. Εφηβος εντάχθηκε στο αριστερό προοδευτικό κίνημα. Αντάρτης του 54ου Συντάγματος Πηλίου του ΕΛΑΣ, είχε καταταγεί από τον Οκτώβρη του 1941 στις πρώτες ανταρτοομάδες. Πολέμησε ενάντια στους κατακτητές έως την Απελευθέρωση.

Από το 1946, βρίσκεται στις τάξεις του ΔΣΕ σκοπευτής οπλοπολυβολητής. Εμεινε με τους τελευταίους στο Πήλιο και όταν το 1950 πήραν διαταγή να υποχωρήσουν, πιάστηκε στη Ζαγορά έπειτα από προδοσία.

Πέρασε από Στρατοδικείο και καταδικάστηκε σε ισόβια.

Αφέθηκε ελεύθερος έπειτα από 14 χρόνια.

Στη μνήμη του, η αδελφή του και οι συναγωνιστές του Κώστας Φράγκος, Θόδωρος Κασίδης, και Πολύβιος Γκέλης προσφέρουν 50 ευρώ στο «Ριζοσπάστη» και 50 ευρώ στο Παράρτημα Βόλου της ΠΕΑΕΑ.

* * *

Φωτ. 2

Θωμάς Μπατζιόλας
Ηταν 22 Μάη πριν από 11 χρόνια που «έφυγες» από κοντά μας, λατρευτέ μας πατέρα και παππού ΣΑΒΒΑ ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΕ. Πέρασαν 8 χρόνια από τότε που ήρθε κοντά σου και η λατρευτή μάνα και γιαγιά μας. Για μας όμως είστε εδώ, κοντά μας, στη σκέψη, στην ψυχή και στην καρδιά μας.

Στην ιερή μνήμη σας προσφέρουμε 30 ευρώ στο «Ριζοσπάστη».

Τα παιδιά Ολγα - Κώστας

Τα εγγόνια Ροζαλία - Νικόλας

* * *

Φωτ. 3

Στις 27 Φλεβάρη 2005 συμπληρώθηκαν 3 χρόνια από το θάνατο του αγαπημένου μας ΑΝΑΣΤΑΣΗ ΠΑΛΑΧΑΜΙΔΗ.

Στη μνήμη του, καθώς επίσης στη μνήμη της μητέρας μας, ΕΛΕΝΗΣ ΠΑΛΑΧΑΜΙΔΟΥ, που συμπληρώθηκαν 10 χρόνια την 1η Μάη από το θάνατό της και του πατέρα μας ΛΑΖΑΡΟΥ ΠΑΛΑΧΑΜΙΔΗ οι αδελφές του, τα παιδιά και τα εγγόνια τους προσφέρουν 25 ευρώ για ενίσχυση του «Ριζοσπάστη».

* * *

Φωτ.

Εφυγε από τη ζωή πριν από 3 μήνες η αγωνίστρια της Εθνικής Αντίστασης και μαχήτρια του ΔΣΕ ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ Νάσου - ΝΤΑΛΑ. Γεννήθηκε το 1926 στο χωριό Λειά Θεσπρωτίας. Το χωριό αυτό πρόσφερε πολλούς αγωνιστές και στις δύο περιόδους του αγώνα, μαζί και η οικογένεια Νάσου. Οι κόρες Σταυρούλα και Μαριάνθη ήταν μαχήτριες του ΔΣΕ και αγωνίστηκαν με πίστη και αυτοθυσία για την ανεξαρτησία της πατρίδας και την προκοπή του λαού.

Βασίλης Τσοπουρίδης
Η Σταυρούλα Ντάλα το 1948 κατατάχτηκε στον ΔΣΕ. Εδώ στην Αθήνα, όπου ζούσε με την οικογένειά της, ήταν οργανωμένη στο ΚΚΕ και συμμετείχε στο μαζικό λαϊκό κίνημα.

Εφυγε από τη ζωή σε ηλικία 79 χρόνων.

Στη μνήμη της η αδελφή της Μαριάνθη, ο γαμπρός της Γιώργος και τα ανίψια της Σωτήρης και Ηλίας προσφέρουν 40 ευρώ στο «Ριζοσπάστη», 30 ευρώ στο ΚΚΕ και 40 ευρώ στο Ενημερωτικό Δελτίο της ΠΕΕΠΠ.

* * *

Φωτ.

Συμπληρώθηκαν 8 χρόνια από το θάνατο του ΘΩΜΑ ΜΠΑΤΖΙΟΛΑ, μέλους του ΚΚΕ από το 1942. Γεννήθηκε το 1923 στη Ραψάνη της Λάρισας. Στην Κατοχή πολέμησε τους κατακτητές με το βαθμό Λοχαγού σαμποτέρ του ΕΛΑΣ.Το 1943 πήρε μέρος στην ανατίναξη της γερμανικής αμαξοστοιχίας στα Τέμπη, με διοικητή τον σαμποτέρ Αντώνη Βρατσιάνο. Επίσης, πήρε μέρος στις μάχες του μεγάλου Δεκέμβρη του 1944.

Επειτα από πολλές διώξεις, φυλακίσεις και κακοποιήσεις, κατέφυγε και πάλι στο βουνό, στον ΔΣΕ. Με το βαθμό του Λοχαγού, πήρε μέρος στις μάχες του Γράμμου και του Βίτσι. Τραυματίστηκε επανειλημμένα.

Πολιτικός πρόσφυγας στην Τασκένδη από το φθινόπωρο του 1949, δημιούργησε οικογένεια και εργάστηκε στις οικοδομές. Το 1954 πήγε στην Αλμυρά Ερημο με ομάδα Κομσομόλων, δούλεψε εκεί και βραβεύτηκε.

Επαναπατρίστηκε το 1977 με την οικογένειά του και εργάστηκε στο Δήμο Λάρισας.

Γεώργιος Τσοπουρίδης
Εως το τέλος της ζωής του, έμεινε πιστός στο ΚΚΕ και αγωνιζόταν από τις γραμμές του.

Στη μνήμη του η σύζυγός του Σταυρούλα Μπατζιόλα, η κόρη του Αρετή Παπαδοπούλου και τα εγγόνια του Βασίλης και Ελισάβετ προσφέρουν 50 ευρώ στη ΝΕ Μαγνησίας του ΚΚΕ για την αποκατάσταση των ζημιών των Γραφείων της από τον εμπρησμό.

* * *

Φωτ.

Στη μνήμη του ΒΑΣΙΛΗ ΛΑΖΟΥ, μέλους του ΚΚΕ, ο οποίος έφυγε από τη ζωή στις 30 Απρίλη 2005, πρόσφεραν στο ΚΚΕ, μέσω της ΚΟΒ Βουτσαρά: Ο Χρήστος Ρέντζος από τη Βροσινά 20 ευρώ. Ο Μιχάλης Παντούλας βουλευτής από τον Πολύδωρο Ιωαννίνων 50 ευρώ. Ο Χρήστος Τάσης από Βουτσαρά 20 ευρώ.

* * *

Στη μνήμη του ΑΓΓΕΛΟΥ ΧΟΛΙΔΗ, ο αδελφός του Γιώργος πρόσφερε στο ΚΚΕ 50 ευρώ, μέσω ΚΟΒ Βελγίου.

* * *

Πέρασαν 40 μέρες από τότε που έφυγε από τη ζωή ο ΜΑΝΩΛΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ, οπαδός του ΚΚΕ.

Στη μνήμη του ο Μάκης Γεωργούτης και ο Νίκος Γεωργιάδης πρόσφεραν 50 ευρώ στο ΚΚΕ.

* * *

Φωτ. 3

Στις 3 Ιούνη συμπληρώθηκαν 3 χρόνια από το θάνατο της αγωνίστριας ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ ΤΣΟΠΟΥΡΙΔΟΥ.

Στη μνήμη της καθώς επίσης στη μνήμη του συζύγου της ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΤΣΟΠΟΥΡΙΔΗ και του γιου της ΒΑΣΙΛΗ ΤΣΟΠΟΥΡΙΔΗ, τα παιδιά και τα εγγόνια της προσφέρουν 25 ευρώ για ενίσχυση του «Ριζοσπάστη».

* * *

Φωτ.

Στις 6 Ιούνη αυμπληρώνονται 40 μέρες από το θάνατο του ΚΩΣΤΑ ΜΑΚΡΗ. Γεννήθηκε το 1917 στο χωριό Νεράιδα Δολώπων. Τον Γενάρη του 1942 οργανώθηκε στο ΕΑΜ και τον ίδιο χρόνο έγινε μέλος του ΚΚΕ. Στον ΕΛΑΣ εντάχθηκε τον Αύγουστο του 1944, ως πολιτικός επίτροπος διμοιρίας και αργότερα ως διμοιρίτης. Πήρε μέρος στις μάχες της Αθήνας τον Δεκέμβρη του 1944, πιάστηκε όλο το Τάγμα από τους Αγγλους και μεταφέρθηκε στο στρατόπεδο της Ελ Ντάμπα στο Τομπρούκ.

Ελευθερία Τσοπουρίδου
Εκεί κρατήθηκε έως τον Απρίλη του 1945, που επέστρεψε στην Αθήνα. Μετά τη Συμφωνία της Βάρκιζας, με εντολή του Κόμματος, πέρασε στο ΑΚΕ. Πιάστηκε τον Οκτώβρη του 1946 και απολύθηκε τον Απρίλη του 1947. Τον Ιούνη του ίδιου χρόνου, κατέφυγε στο ΔΣΕ. Τον Αύγουστο του 1949, με το απόσπασμα των Χαρίλαου Φλωράκη - Νίκου Μπελογιάννη, έπειτα από πορεία 42 ημερών, στη διάρκεια των οποίων έδωσαν 39 μάχες, έφθασαν στην Αλβανία.

Για τη δράση του ονομάστηκε Λοχαγός Πεζικού του ΔΣΕ.

Πολιτικός πρόσφυγας στην Τασκένδη, από το τέλος του Εμφύλιου, φοίτησε σε Σχολή Αξιωματικών, διετέλεσε γραμματέας της ΚΟΒ στο χώρο της δουλιάς του και φοίτησε στο τριετές Πανεπιστήμιο μαρξισμού - λενινισμού. Πήρε μέρος στην 7η Ολομέλεια της ΚΕ του ΚΚΕ.

Με την επιστροφή του στην πατρίδα, εγκαταστάθηκε στην Καρδίτσα. Βοήθησε στη δημιουργία του τοπικού Παραρτήματος της ΠΕΑΕΑ και για χρόνια ήταν γραμματέας και μέλος του ΔΣ του. Επίσης, ήταν πρόεδρος και του Παραρτήματος της ΠΕΕΠΠ και της ΠΕΑΤΑΘ

Στη μνήμη του προσφέρω 50 ευρώ στο ΚΚΕ, μέσω της ΟΒ ΣΤΕΓ του ΤΕΙ Καλαμάτας της ΚΝΕ.

Δημήτρης Μακρής

* * *

Φωτ.

Στη μνήμη του αξέχαστου συντρόφου μου ΧΡΗΣΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΑΚΗ προσφέρω, μέσω της ΚΟΒ Λογοτεχνών, 100 ευρώ στο ΚΚΕ.

Η σύζυγός του Γεωργία Χριστοδουλάκη

* * *

Φωτ.

Συμπληρώνονται 2 χρόνια από την ημέρα που «έφυγε » από κοντά μας ο αγαπημένος μας σύζυγος και πατέρας ΠΕΤΡΟΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ.

Στη μνήμη του προσφέρουμε 100 ευρώ στο ΚΚΕ, στο Κόμμα στα ιδανικά του οποίου πίστευε και το οποίο ακολουθούσε και τιμούσε.

Η σύζυγός του Ρένα

Ηλίας Βελισσαρίδης
Τα παιδιά Νίκος και Ειρήνη

Στη μνήμη σου προσφέρω 30 ευρώ στο ΚΚΕ, που πάντα ακολουθούσες με πίστη.

Ο εξάδελφός σου Μάκης Γεωργούτης

* * *

Φωτ.

Την περασμένη Κυριακή 29 Μάη στην εκκλησία των Αγίων Θεοδώρων Βάρνας Θεσσαλονίκης έγινε το χρονιάτικο μνημόσυνο του αγαπημένου μας συζύγου και πατέρα ΘΕΟΔΩΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ.

Στη μνήμη του προσφέραμε, μέσω ΚΟΒ «Νικηφορίδη» Συκεών 10 ευρώ στο ΚΚΕ.

Η γυναίκα του Μαριάνθη, ο γιος του Θανάσης.

* * *

Φωτ.

Στις 6 Μάη συμπληρώθηκαν 11 χρόνια από το θάνατο του ΓΙΑΝΝΗ ΔΑΣΚΑΛΟΠΟΥΛΟΥ. Γεννήθηκε το 1921 στο Περιβόλι Δομοκού. Αντάρτης του ΕΛΑΣ στην Κατοχή και μαχητής του ΔΣΕ στον Εμφύλιο, έζησε πολιτικός πρόσφυγας στη Βουλγαρία.

Επαναπατρίστηκε το 1982 και ως το τέλος της ζωής του αγωνιζόταν από τις γραμμές του ΚΚΕ.

Στη μνήμη του η οικογένειά του προσφέρει, μέσω ΚΟΒ Πολίχνης Θεσσαλονίκης, 100 ευρώ στο ΚΚΕ.

* * *

Φωτ.

Με τη συμπλήρωση 6 μηνών από το θάνατο του ΣΤΕΛΙΟΥ ΤΖΟΥΡΕΛΗ η οικογένειά του προσφέρει στη μνήμη του 100 ευρώ στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ «Αγ. Παύλου» Θεσσαλονίκης.

Συρακκας Στέλιος
* * *

Φωτ.

Συμπληρώνονται 2 χρόνια από το θάνατο του αγαπημένου συζύγου μου ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ ΤΣΙΝΤΣΙΦΑ.

Στη μνήμη και αντί για μνημόσυνο του πατέρα μου ΙΩΑΝΝΗ ΜΟΣΚΟΒΑ και των αδελφών μου ΧΡΗΣΤΟΥ και ΓΡΗΓΟΡΗ ΜΟΣΚΟΒΑ, που σκοτώθηκαν στη διάρκεια της γερμανικής Κατοχής, προσφέρω 30 ευρώ στο «Ριζοσπάστη» και 30 ευρώ στην ΚΟΒ Λιτόχωρου.

Αικατερίνη Τσίντσιφα

* * *

Φωτ.

Στις 13 Ιούνη συμπληρώνονται 10 χρόνια από τότε που έφυγε από τη ζωή ο σύζυγός μου ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΣΑΒΒΙΔΗΣ, μέλος του ΚΚΕ έως το τέλος της ζωής του.

Στη μνήμη του και για την ονομαστική γιορτή του προσφέρω, μέσω ΚΟΒ Πολίχνης Θεσσαλονίκης, 40 ευρώ στο ΚΚΕ και 10 ευρώ στο «Ριζοσπάστη» του οποίου ήταν τακτικός αναγνώστης.

Αννα Σαββίδου

* * *

Φωτ.

Στις 28 Μάη 2005 κηδεύτηκε στο Νεκροταφείο Βύρωνα, ο αγωνιστής ΚΩΣΤΑΣ ΓΕΡΟΓΙΑΝΝΗΣ, μέλος του Παραρτήματος Υμηττού της ΠΕΑΕΑ, ο οποίος «έφυγε» στα 78 χρόνια του, πιστός στα ιδανικά της Αντίστασης. Γεννήθηκε στο Ροβολάρι Φθιώτιδας. Υπήρξε ανταρτοΕΠΟΝίτης από το 1943.

Στην κηδεία του τον τίμησαν πολλοί συναγωνιστές του και άλλοι αγωνιστές.

Στο τελευταίο «αντίο» ο πρόεδρος του Παραρτήματος Τάκης Ψημμένος αναφέρθηκε στη δράση του Κ. Γερογιάννη, στην Εθνική Αντίσταση, αλλά και της οικογένειά του, στην οποία συμμετείχαν πολλά μέλη της.

Στη μνήμη του και αντί για στεφάνι στον τάφο του η οικογένεια Βικτωρίας και Θανάση Σημιώτη πρόσφερε, μέσω ΚΟΒ Υμηττού, 50 ευρώ.

* * *

Φωτ.2

Πέρασαν 50 χρόνια από τότε που «έφυγε» από κοντά μας ο πατέρας μας ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΦΩΤΙΑΔΗΣ μέλος του ΚΚΕ και ΕΛΑΣίτης στην Κατοχή.

Στη μνήμη του καθώς επίσης στη μνήμη της μητέρας μας που μας «άφησε» πριν από ένα χρόνο ΤΑΤΙΑΝΗΣ ΦΩΤΙΑΔΟΥ, η οποία μόνη της μεγάλωσε οκτώ παιδιά, προσφέρουμε, μέσω ΚΟΒ Μενεμένης, 100 ευρώ στο ΚΚΕ για τα ιδανικά του οποίου αγωνίστηκαν.

Σταυρούλα Ντάλα
Μιχάλης και Νικηφόρος

* * *

Φωτ.

Σήμερα 5 Ιούνη συμπληρώνονται 6 μήνες από το θάνατο του συντρόφου μου και συζύγου μου ΣΤΕΛΛΙΟΥ ΣΎΡΑΚΑ.

Στη μνήμη του προσφέρω 50 ευρώ στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Δάφνης.

Η γυναίκα του Φιλιώ



Χρήστος Χριστοδουλάκης