ΧΑΦΙΕΔΟΚΑΜΕΡΕΣ
Θα συνεχίσουν να καταγράφουν!

Στην κατάθεση νομοσχεδίου με το οποίο συνεχίζεται - και τυπικά - η λειτουργία των χαφιεδοκαμερών σε όλη την Αθήνα προχωρά η κυβέρνηση

Σάββατο 4 Ιούνη 2005

Η κάμερα επί το έργο, παρακολουθεί μαθητές που κάνουν πορεία προς την αμερικάνικη πρεσβεία...
Στην κατάθεση νομοσχεδίου με το οποίο διαιωνίζεται η λειτουργία των χαφιεδοκαμερών σε όλη την Αθήνα προχωρά η κυβέρνηση. Με το νομοσχέδιο πέφτουν και τυπικά τα προσχήματα περί χρήσης των καμερών για την ομαλή λειτουργία της πόλης και την ασφάλεια κατά την περίοδο των Ολυμπιακών Αγώνων.

Η συγκεκριμένη απόφαση πάρθηκε προκειμένου το υπουργείο Δημόσιας Τάξης να μη χρειάζεται πλέον την έγκριση της Αρχής Προσωπικών Δεδομένων (σ.σ. η παράταση που είχε πάρει για τη λειτουργία των καμερών από το Νοέμβρη του 2004 έληξε στις 24 Μάη). Το νομοσχέδιο αφορά μεταξύ άλλων στη λειτουργία του Θαλάμου Επιχειρήσεων Παρακολούθησης και Ελέγχου Κυκλοφορίας, το γνωστό ΘΕΠΕΚ, αλλά και του Κέντρου Μελετών Ασφάλειας (ΚΕΜΕΑ).

Το δημοσίευμα των «ΝΕΩΝ»

Στην παράνομη λειτουργία των 202 καμερών (από τις 293 που είχαν εγκατασταθεί στους δρόμους) και των 49 που καταγράφουν τις λεωφορειολωρίδες, αναφέρεται σε χτεσινό δημοσίευμά της και η εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ». Η λειτουργία τους είχε ως στόχο, σύμφωνα με την... καραμέλα του υπουργείου Δημόσιας Τάξης, τη διαχείριση της κυκλοφορίας των οχημάτων και των πεζών στο Νομό Αττικής. Σε φωτογραφίες που δημοσιεύει η εφημερίδα, αποτυπώνεται η κίνηση μίας κάμερας που είναι τοποθετημένη στην πλατεία Συντάγματος και η οποία φανερά παρακολουθεί τη διαδήλωση για την Παιδεία που έγινε τον περασμένο Απρίλη.

Οπως τονίζουν πάντως, στελέχη της Αρχής Δεδομένων στην εφημερίδα, δεν έχουν λάβει τις απαραίτητες διαβεβαιώσεις πως οι κάμερες λειτούργησαν όπως είχε προσδιορίσει η Αρχή. Ακόμα, το δημοσίευμα αναφέρεται και στις υπόλοιπες κάμερες που βγήκαν εκτός λειτουργίας, καθώς, όπως είχε επισημανθεί, βρίσκονταν σε τέτοια σημεία που δεν εξυπηρετούσαν στη διαχείριση της κυκλοφορίας. Αλλες μάλιστα, βρίσκονται στις αποθήκες της ΕΛ.ΑΣ.

Ω... καταγραφή

Δεν είναι λίγες οι φορές που οι ίδιες οι κάμερες έχουν καταγράψει συγκεντρώσεις. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η αποκάλυψη του «Ρ» στις 6 Αυγούστου 2004, όταν ο «Μεγάλος Αδελφός» παρακολουθούσε την πορεία των ξενοδοχοϋπαλλήλων στο κέντρο της Αθήνας. Μάλιστα, τότε, εργαζόμενοι στο Κέντρο είχαν καταγγέλλει ότι ανώτεροί τους τους έδωσαν εντολή να στρέψουν τις κάμερες για να καταγράψουν την πορεία.

Από τότε, δεν ήταν λίγες οι καταγγελίες για «κάρφωμα» των ηλεκτρονικών χαφιέδων σε χώρους όπου διεξάγονταν συγκεντρώσεις και πορείες. Και από τα... μάτια δεν ξέφευγε κανείς, ούτε οι ίδιοι οι αστυνομικοί, όπως κατήγγειλαν, τόσο κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών Αγώνων όσο και μετά. Επιπλέον, σε πολλές περιπτώσεις κάμερες παρακολούθησης τοποθετούνται σε σχολεία, χώρους εργασίας, ακόμα και στο μετρό. Η συνεχής καταγραφή τους φάνηκε και προχτές, όταν μετά την έκρηξη της βόμβας έξω από το υπουργείο Απασχόλησης, ειδικοί πήραν τις κασέτες από την κάμερα που βρίσκεται στο απέναντι πεζοδρόμιο προκειμένου να εξετάσουν το περιεχόμενό τους και να δουν αν μπορούν να αξιοποιήσουν τα στοιχεία...