ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ
Απορρίπτουν τους αντιασφαλιστικούς σχεδιασμούς

Παρατείνεται μέχρι την Παρασκευή, η απεργία των τραπεζοϋπαλλήλων που ξεκίνησε χτες

Τετάρτη 8 Ιούνη 2005

Το μπλοκ της ΕΣΑΚ εργαζομένων στις τράπεζες στη χτεσινή απεργιακή συγκέντρωση
Ξεκίνησε χτες και ολοκληρώνεται σήμερα η πρώτη 48ωρη απεργία των εργαζόμενων στις τράπεζες, που αντιδρούν στους αντιασφαλιστικούς σχεδιασμούς της κυβέρνησης και των τραπεζιτών για αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης και μείωση των συντάξεων και των παροχών. Αύριο και μεθαύριο, οι κινητοποιήσεις των τραπεζοϋπαλλήλων συνεχίζονται με νέα 48ωρη απεργία.

Χτες το πρωί, εργαζόμενοι από διάφορες τράπεζες, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα των ταξικών συνδικαλιστικών δυνάμεων, του ΠΑΜΕ, συμμετείχαν στην απεργιακή προσυγκέντρωση που οργάνωσε έξω από το υποκατάστημα της Αγροτικής (στην οδό Κριεζώτου) η παράταξη της ΕΣΑΚ. Από νωρίς χτες το πρωί, οι ταξικές συνδικαλιστικές δυνάμεις και εργαζόμενοι βρέθηκαν έξω από υποκαταστήματα τραπεζών, δίνοντας τη μάχη για την περιφρούρηση της απεργίας. Λίγο μετά τις 10.30 το πρωί η προσυγκέντρωση του ΠΑΜΕ πορεύτηκε προς την κεντρική απεργιακή συγκέντρωση, με πανό και συνθήματα ενάντια στους αντιασφαλιστικούς σχεδιασμούς και στη γραμμή συναίνεσης που ακολουθεί η συμβιβασμένη πλειοψηφία της ΟΤΟΕ, στρώνοντας το έδαφος για την ένταση της αντιασφαλιστικής επίθεσης.

Ο Γ. Ποντικός, στέλεχος του ΠΑΜΕ και μέλος του ΓΣ της ΟΤΟΕ, απευθύνοντας χαιρετισμό στην απεργιακή συγκέντρωση - έξω από τα γραφεία της Αγροτικής στην οδό Πανεπιστημίου - κάλεσε τους εργαζόμενους να καταδικάσουν κάθε προσπάθεια συμβιβασμού και να απορρίψουν τα ιδεολογήματα περί ανταγωνισμού. Να φτιάξουν παντού απεργιακές επιτροπές με προοπτική την κλιμάκωση των αγώνων τους. Να συντονίσουν τη δράση τους με το σύνολο των εργαζομένων και μαζί με το ΠΑΜΕ να διεκδικήσουν αιτήματα που έρχονται σε ρήξη με το σύνολο της αντεργατικής πολιτικής και ικανοποιούν τις σύγχρονες και πραγματικές τους ανάγκες.

Στις ομιλίες τους, οι εκπρόσωποι της συμβιβασμένης πλειοψηφίας της ΟΤΟΕ (ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ, ΑΣΚΕ και Αυτόνομη Παρέμβαση) έκαναν και πάλι λόγο, ουσιαστικά, για εφαρμογή του αντιασφαλιστικού νόμου 3029 του ΠΑΣΟΚ, ο οποίος αποτελεί και το κύριο εργαλείο στα χέρια της κυβέρνησης της ΝΔ για το χτύπημα των ασφαλιστικών δικαιωμάτων. Μετά τη συγκέντρωση ακολούθησε πορεία στο υπουργείο Οικονομικών, όπου αντιπροσωπεία της ΟΤΟΕ συναντήθηκε με τον υφυπουργό Χρ. Φώλια.

Η αγωνιστική διάθεση που εκφράζει η πλειοψηφία του κλάδου, αναδεικνύει για μια ακόμα φορά την ανάγκη οι εργαζόμενοι να βάλουν στο περιθώριο τις συμβιβασμένες συνδικαλιστικές πλειοψηφίες και να πάρουν στα χέρια την υπόθεση των απεργιακών κινητοποιήσεων, ώστε μέσα από αυτές να προβάλλουν αιτήματα που ανταποκρίνεται στις σύγχρονες και πραγματικές ανάγκες τους.

Σ' αυτή την κατεύθυνση, οι ταξικές συνδικαλιστικές δυνάμεις επισημαίνουν ότι η μόνη απάντηση στην αντιασφαλιστική επίθεση είναι η διεκδίκηση ενός δημόσιου συστήματος Κοινωνικής Ασφάλισης (Ενιαίο Ταμείο όλων των Μισθωτών) με μείωση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, αύξηση των συντάξεων, κατάργηση των εισφορών των εργαζομένων, εργοδότες και κράτος να πληρώνουν για την Κοινωνική Ασφάλιση. Παράλληλα, στην προοπτική του Ενιαίου Ταμείου των Μισθωτών, σαν γραμμή αντίστασης σήμερα για το Ασφαλιστικό του κλάδου, η ΕΣΑΚ προτείνει την ένταση των αγώνων για: Ενα ενιαίο Ταμείο κύριας ασφάλισης για όλους τους τραπεζοϋπαλλήλους και ένα ενιαίο Ταμείο επικουρικής.