Στην αγκαλιά της «Πέτρας»
Πέμπτη 9 Ιούνη 2005

«Τιέρνο Μποκάρ» από τον Πίτερ Μπρουκ
Με μια μεγάλη συναυλία πολυφωνικού τραγουδιού ανοίγει το Σάββατο η αυλαία του Διεθνούς Φεστιβάλ Πέτρας, που φέτος είναι αφιερωμένο στο θέατρο. Μουσικές, θεατρικές, χορευτικές παραστάσεις συνθέτουν το πρόγραμμα του Φεστιβάλ, που παρουσιάστηκε χτες και θα διαρκέσει μέχρι τα τέλη Σεπτέμβρη. Ξεχωριστή στιγμή αποτελεί η παράσταση του κορυφαίου σκηνοθέτη Πίτερ Μπρουκ, ο οποίος είκοσι χρόνια μετά επιστρέφει στο Θέατρο Πέτρας με την παράσταση «Τιέρνο Μποκάρ» (2-4/7). Στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Κρουστών (11-12/7) θα παρουσιαστούν συγκροτήματα από την Ισπανία, Ισραήλ και Ινδονησία, ενώ παραστάσεις ομάδων δημοτικών εργαστηρίων θα φιλοξενηθούν στην ενότητα «Θέατρο στη Δυτική Αθήνα» (19-28/9).

Το πρόγραμμα του Φεστιβάλ περιλαμβάνει επίσης: συναυλία Σ. Μάλαμα (15/6), συναυλίες Δημοτικού Ωδείου Πετρούπολης (23/28/6), τριήμερο παραδοσιακού χορού Π.Κ. Πετρούπολης (24-26/6), συναυλία Γ. Κότσιρα (27/6), την παράσταση «Δρόμοι και Πατρίδες» του Θεάτρου «Τέττιγες» (7/7), συναυλία «Active Member» (8/7), Συναυλία, πολυφωνική βραδιά (13/7), συναυλία Γρ. Νταραβανογλου (14/7), συναυλία με τους «Μάγκες του Ψυρρή» (17/7), «Δον Ζουάν» από ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας (18/7), Μ. Φραγκούλης (20/7) κ.ά. Τις θεατρικές παραστάσεις: «Οιδίπους Τύραννος» - Σύγχρονο Θέατρο Αθήνας (25/7), «Εκκλησιάζουσες» - Θέατρο Τέχνης (1/8), «Αχαρνείς» - Εθνικό Θέατρο (24/8), «Ειρήνη» - ΚΘΒΕ (31/8) κ.ά.

Να σημειώσουμε επίσης την έκδοση από το Δήμο Πετρούπολης του βιβλίου «Η πόλη της Πέτρας» του Ανδρέα Α. Μηλιώνη. Ενός τόμου - καρπός πολύχρονης έρευνας - που επιχειρεί να καταγράψει την ιστορική μνήμη της Πετρούπολης, αποτυπώνοντας γεγονότα που σημάδεψαν την 70χρονη διαδρομή της. Στις 350 σελίδες του υπάρχουν πλούσιο πληροφοριακό υλικό, εκατοντάδες φωτογραφίες, εικόνες, χαρακτικά, έγγραφα και άλλα στοιχεία, που μαρτυρούν τον πολύχρονο αγώνα των ανθρώπων της.