ΔΙΚΗ ΜΙΛΟΣΕΒΙΤΣ ΣΤΗ ΧΑΓΗ
Βέλη Μιλόσεβιτς κατά του αμφιλεγόμενου βίντεο...
Πέμπτη 9 Ιούνη 2005

Associated Press

Ο Σλ. Μιλόσεβιτς
ΧΑΓΗ.--

Το αμφιλεγόμενο βίντεο (που παρουσίασε την περασμένη βδομάδα η ενάγουσα εισαγγελική αρχή του ΔΠΔ στη Χάγη) με τις εκτελέσεις Μουσουλμάνων από άνδρες φερόμενους ως μέλη της παραστρατιωτικής οργάνωσης «Σκορπιοί» δεν είναι παρά «μία συλλογή από διάφορα περιστατικά που δε φανερώνουν ούτε το χρόνο, ούτε το μέρος όπου διαδραματίστηκαν»... Πολύ περισσότερο δεν αποδεικνύεται πως οι δράστες ήταν μέλη των σερβικών ενόπλων δυνάμεων ή πως τα θύματα ήταν «απ' το θύλακα της Σρεμπρένιτσα», επισήμανε χτες ο πρώην ηγέτης της ΟΔ Γιουγκοσλαβίας, Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, κατά τη διαδικασία αντεξέτασης του μάρτυρα υπεράσπισης, του Σέρβου πρώην υφυπουργού Εσωτερικών Ομπραντ Στεβάνοβιτς.

Ο πρώην ηγέτης της ΟΔ Γιουγκοσλαβίας έσπευσε να παρατηρήσει πως οι εκτελέσεις που εμφανίζονται είναι «αναμφίβολα έγκλημα», αλλά υπογράμμισε πως η βιντεοταινία «δεν είχε σχέση με τη Σρεμπρένιτσα ούτε στο ελάχιστο... αφού είναι φαεινότερον του ηλίου πως οι "Σκορπιοί" δεν ήταν μέρος της σερβικής αστυνομικής δύναμης το 1995».

Ο κατήγορος εισαγγελέας Τζέφρι Νάις επέμεινε στους ισχυρισμούς του σε μία απεγνωσμένη προσπάθεια να στοιχειοθετήσει τις κατηγορίες έναντι του Μιλόσεβιτς περί ευθυνών «γενοκτονίας» στον πόλεμο της Βοσνίας στα όσα διαπράχτηκαν προ δεκαετίας κατά Βόσνιων Μουσουλμάνων κατοίκων στο θύλακα της Σρεμπρένιτσα... Υποστήριξε δε πως «σύντομα» θα παρουσιάσει (ανώνυμους) μάρτυρες κατηγορίας (που έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα προστασίας του ΔΠΔ) που θα καταθέσουν πως έζησαν «εν μέρει» όσα παρουσιάζονται στο επίμαχο βίντεο και πως τα θύματα «είναι Μουσουλμάνοι απ' τη Σρεμπρένιτσα»...

Εκκληση αλληλεγγύης της ICDSM

Το ίδιο 24ωρο, σε ανακοίνωση της Διεθνούς Επιτροπής για την Υπεράσπιση του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς (ICDSM) στη Χάγη σημειώνονται εκτενώς οι μεθοδεύσεις (π.χ. απαγόρευση του δικαιώματος υπεράσπισης στον Μιλόσεβιτς, διορισμός συνηγόρων και του -ανενημέρωτου όσον αφορά στην υπόθεση - Ιαν Μπόνομι, αντικαταστάτη του παραιτηθέντος Ρίτσαρντ Μέι στο προεδρείο των δικαστών κ.λπ.), και τα βρώμικα κόλπα της ενάγουσας εισαγγελικής αρχής αλλά και των δικαστών που «εκδικάζουν» τη («σημαδεμένη» πριν καν αρχίσει) υπόθεση.

Στην ίδια ανακοίνωση γίνεται έκκληση για οικονομική ενίσχυση της - υπό άνισους όρους - δικαστικής μάχης του Μιλόσεβιτς στη Χάγη, που όπως σημειώνεται «έχει στο πλευρό του την αλήθεια, αλλά για να μπορεί να χρησιμοποιήσει αυτό το πλεονέκτημα και να κερδίσει την ελευθερία του πρέπει να παλέψουμε όλοι, ώστε αυτό το αναίσχυντο δικαστήριο και τα αφεντικά του» να αποτύχουν στους στόχους τους...