ΜΟΥΣΕΙΑ - ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΙ ΧΩΡΟΙ
Πανάκριβα για το βαλάντιο του λαού
Σάββατο 27 Μάη 2000

Το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο
Η μεγάλη πτώση των εσόδων από εισπράξεις σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους δεν αντιμετωπίζεται με μέτρα και κίνητρα για την αύξηση της επισκεψιμότητας, αλλά με... αντικίνητρα. Το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο την προηγούμενη Τρίτη ενέκρινε την αύξηση των εισιτηρίων στα μουσεία και τους αρχαιολογικούς χώρους και συμφώνησε με τον διπλασιασμό σε ορισμένες περιπτώσεις της τιμής. Ετσι η επίσκεψη στην Ακρόπολη και στους αρχαιολογικούς χώρους της Ενοποίησης (Νότια Κλιτύς, Αρχαία Αγορά, Κεραμεικός, Ολυμπιείο, Ρωμαϊκή Αγορά) θα τιμάται με την ενιαία τιμή των 4.000 δραχμών, ακόμα κι αν κάποιος επιθυμεί να επισκεφθεί μόνο έναν από τους παραπάνω χώρους. Δηλαδή, μια τετραμελής οικογένεια χρειάζεται 16.000 για να δει το πρώτο μνημείο της χώρας.

Αυτόματα, όμως, ακυρώνεται όλη η φιλοσοφία της Ενοποίησης των Αρχαιολογικών Χώρων και οι ιδέες περί ελεύθερου περιπάτου στα μνημεία της Αθήνας. Το γεγονός ότι οι τιμές των εισιτηρίων για άλλους χώρους απέχουν αρκετά από αυτό το υπερβολικό και απαγορευτικό για το ελληνικό μέσο εισόδημα αντίτιμο των 4.000, οδηγεί πραγματικά στο συμπέρασμα ότι τα κορυφαία μνημεία της χώρας θα αποτελέσουν τη «βιτρίνα πολυτελείας» για τους επερχόμενους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Ανάλογα, το εισιτήριο στο πρώτο Μουσείο της χώρας, το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο (ΕΑΜ) ορίζεται στις 3.000 δρχ. Αλλά αυτό το Μουσείο έγινε η αφορμή για να τεθεί στο τραπέζι το θέμα ότι οι τιμές αυξάνονται αντιστρόφως ανάλογα με τις παρεχόμενες υπηρεσίες οι οποίες δεν είναι αυτές που θα έπρεπε. Είναι χαρακτηριστικό ότι στο ΕΑΜ οι μισές αίθουσες, εκείνες του πρώτου ορόφου, είναι κλειστές λόγω του σεισμού. Γι' αυτό, όπως και για το Βυζαντινό Μουσείο Αθήνας αποφασίστηκε το εισιτήριο να μην ισχύσει από το 2001, όπως για τους άλλους χώρους, αλλά από τη στιγμή που θα ολοκληρωθούν οι εργασίες. Βέβαια, αυτό δεν αναιρεί το υψηλό αντίτιμο για την είσοδο σε αυτά.

Είναι η πρώτη αύξηση εισιτηρίων που γίνεται από 1995 και απ' ό,τι φαίνεται, το σκηνικό στους μεγάλους χώρους και τα μουσεία προσαρμόζεται σε ό,τι ισχύει στα άλλα κράτη της ΕΕ. Θυμίζουμε ότι πριν από χρόνια καταργήθηκε η ελεύθερη είσοδος όλες τις Κυριακές του χρόνου για τους Ελληνες και περιορίστηκε στις Κυριακές από το Νοέμβρη μέχρι το Μάρτη, δηλαδή τους μήνες τουριστικής ύφεσης, αφού η ΕΕ είχε απειλήσει με κυρώσεις την Ελλάδα. Και βέβαια το μέτρο συμπεριέλαβε και τους επισκέπτες από χώρες της ΕΕ.

Υστερα από την τελευταία συνεδρίαση του ΚΑΣ, οι τιμές διαμορφώνεται ως εξής: στην κατηγορία των 500 δρχ. υπάγεται σχεδόν το ήμισυ των διαφόρων ειδών εισιτηρίων, δηλαδή 86 σε σύνολο 163. Στην κατηγορία των 1.000 δρχ. υπάγονται ορισμένα εισιτήρια που ήταν 500 δρχ. και όλα όσα ήταν 800 δρχ., πλην του Παλαιού Φρουρίου Κέρκυρας που αυξάνεται στις 1.500 δρχ. Με 1.500 δρχ. τιμάται η είσοδος ακόμα σε: Ρωμαϊκή Οικία Κω, Φαιστό, Ακρωτήρι Θήρας, Μυστρά, το Δίον, Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, Βυζαντινό Μουσείο Αθήνας.

Στους μεγάλους αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία ισχύει το μεμονωμένο εισιτήριο που είναι 2.000 δρχ. (Αρχαία Ολυμπία, Δελφοί, Επίδαυρος, Μουσείο Ηρακλείου, Μυκήνες, Πέλλα, Νεμέα, Βεργίνα κ.ά.). Στους ίδιους χώρους όμως ισχύει και το ενιαίο εισιτήριο (Μουσείο και Αρχαιολογικός Χώρος) που στις περισσότερες περιπτώσεις είναι μεταξύ 3.000 και 3.500 δρχ. Ωστόσο δεν ισχύουν μεμονωμένα εισιτήρια και ας συνυπάρχουν αρχαιολογικός χώρος - μουσείο στα παρακάτω: Ακρόπολη, Βεργίνα, Δίμηνι, Πέλλα και Ηραίο Σάμου.

Σημειώνουμε ότι για όλα τα μουσεία και τους αρχαιολογικούς χώρους δεν υπάρχει πλέον μειωμένο εισιτήριο. Εξακολουθεί να ισχύει η ελεύθερη είσοδος για τις κατηγορίες: οι νέοι μέχρι 18 ετών και ηλικιωμένοι από 65 και άνω. Οι φοιτητές - σπουδαστές των ΑΕΙ και ΤΕΙ, οι υπηρετούντες τη στρατιωτική τους θητεία, οι υπάλληλοι του ΥΠΠΟ και του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων. Τα μέλη του ICOM και ICOMOS. Οι ξεναγοί με ταυτότητα του ΕΟΤ. Εδώ υπάρχει και μια κατηγορία «κάτοχοι δελτίου ελευθέρας εισόδου», αγνώστων λοιπών στοιχείων και όχι αδικαιολόγητα οι διευθυντές Μουσείων, που είναι και μέλη του ΚΑΣ, επισήμαναν διαμαρτυρόμενοι ότι υπογράφουν δεκάδες παρόμοια δελτία!